Heb je even wat minder inspiratie dan normaal? Of wil je eens op een andere manier dan normaal met fotografie aan de slag? Met deze 7 creatieve fotografie ideeën heb je voorlopig nog wel genoeg inspiratie om mee te experimenteren. Veel plezier!
Elke dag een foto
Je leert: in korte tijd concept uit te werken, je creativiteit te prikkelen
Wil je creativiteit wat extra prikkelen dan is het een idee om een project te starten waarbij je elke dag een creatieve foto maakt. Het is slim dat je een aantal voorwaarden voor jezelf opstelt zodat je je ook makkelijker aan je project kan houden.
Denk als eerste eens na over een thema. Je kunt bijvoorbeeld een ABC-project doen waarbij je elke dag een foto maakt van een andere letter van het alfabet. Je begint met A en fotografeert een onderwerp dat begint met de letter A. Volgende dag ga je naar B en zo verder. Ook kun je elke dag hetzelfde onderwerp fotograferen op een andere plek of je kiest voor een abstracter thema, bijvoorbeeld tijd, geluk, duurzaamheid etcetera. Werk elke dag een nieuw creatief fotografie idee uit binnen dat thema.
Door jezelf elke dag even uit te dagen leer je in korte tijd een concept uit te werken en daar een foto van te maken. Geef jezelf een tijdslimiet, bijvoorbeeld van een half uur, en stel ook vast voor hoe lang je je project gaat volhouden.
Voorbeeld: Voor een maand lang wil ik elke dag in 30 minuten een foto maken met het thema fruit.
Tip! Deel je project op Instagram zodat je een stok achter de deur hebt.
Kleur
Je leert: concept uitwerken, styling, gericht kijken
Een van mijn favoriete creatieve fotografie ideeën is het werken met kleur. Je kiest een kleur uit en gaat daarmee aan de slag. Je kan op zoek gaan naar allemaal plekjes in je omgeving die te maken hebben met die kleur. Zo leer je gericht te kijken naar je omgeving en in dingen die je normaal niet opvallen, nu wel een plaatje te zien. Het leuke is als je deze foto’s dan bij elkaar legt het ineens een serie wordt. De kleur verbind de foto’s met elkaar.
Als je wat meer bezig wilt zijn met styling kan je ook een stilleven maken met alleen maar voorwerpen die in dezelfde kleur zijn. Kijk eens rond in je huis of ga naar een rommelmarkt en verzamel objecten in dezelfde kleur waar je een mooi stilleven van kan maken. Fotografeer deze vervolgens met optimale belichting.
Tip! Dit is ook goede oefening om je kleuren optimaal in beeld te krijgen. Gebruik een kleurenkaart om er voor te zorgen dat de kleuren juist worden weergegeven op je scherm. Het gebruik van een kleurenkaart is simpel. Houd de kleurenkaart bij je object en maak een foto met de juiste instellingen. Daarna maak je een foto zonder de kleurenkaart. Tijdens het bewerken let je op de tinten en gebruik je het pipet om de juiste kleurbalans te krijgen. Succes!
Lees ook: Productfoto’s maken, wat heb je nodig? | ultimate guide
Double exposure foto
Je leert: lichttechniek, anders kijken
Een fotografie trucje dat heel populair is op Pinterest en Instagram is toch wel de creatieve techniek van double exposure. Het komt natuurlijk uit de tijd van de filmrolletjes. Je maakt een foto, draait het rolletje terug en maakt dan nog een foto. Als je dit goed doet kun je hele mooie foto’s krijgen. Tegenwoordig kan je dit al goed nabootsen in Photoshop door 2 of meerdere foto’s over elkaar heen te leggen en de transparantie of ‘overlay’ aan te passen.
Sommige camera’s hebben zelfs een functie (Multiple Exposure shot) voor deze techniek. Hierbij kan je zelfs in de camera al een double exposure shot maken. De functie is eigenlijk bedoeld om, net als bij HDR-shots, dezelfde foto met andere instellingen te maken, zodat je lichte en donkere gedeelten op de foto krijgt. Bij HDR shots doet de camera dat zelf kort achter elkaar en bij de Multiple Exposure shots is het handmatig. Maar des te leuker om het eens uit te proberen en te kijken wat je ervan kan maken!
Creatieve fotografie ideeën met water
Je leert: timing, beweging vast leggen
Met water zijn er zó veel creatieve mogelijkheden en fotografie ideeën! Je kunt bijvoorbeeld stromend water (watervalletjes, beekjes, stromingen) vastleggen met een lange sluitertijd om een zijde- of waasachtig effect te krijgen. Je kunt ook helemaal naar de basis gaan en druppels vast leggen.
Pak een ovenschaal met water en laat af en toe wat druppels in de bak vallen, probeer de druppels en de plons zo mooi mogelijk in beeld te krijgen. Je leert hierdoor goed te timen en de juiste instellingen te gebruiken. Want dit kan best lastig zijn!
Daarnaast kan je nog golven vastleggen, mist, stoom, je kunt met een tuinslang gaan sproeien en bijvoorbeeld een regenboog creëren en dat fotograferen. Ook is het een creatief idee om olie en water te fotograferen. Ook hier pak je weer een doorzichtige ovenschaal, doe er druppels olie in en wat water. Omdat olie en water niet met elkaar mengen krijgen je mooi ronde bellen die tof zijn om te fotograferen. Doe er nog wat andere kleuren of glitters bij en kijk wat je er van kan maken!
Ook ken je de bekende ‘cookie splash’ vast wel! Zet een kopje koffie of thee neer op een mooie plek (let wel op dat het water al wat afgekoeld is) en laat er een koekje of suikerklontje in vallen. Lukt het je om de plons goed vast te leggen? Veel plezier!
Lees ook: 6 x Fotografie ideeën om je techniek te verbeteren
Luminografie
Je leert: de effecten van lange sluitertijd, in het donker fotograferen, anders denken
Luminografie of ook wel; lightpainting, is het tekenen met licht. Super toffe fotografie techniek waarbij je in het donker met een lange sluitertijd foto’s gaat maken. Zet je camera op een statief en stel een lange sluitertijd in. Vervolgens ga je met een lichtpuntje, tekenen in de lucht. Zorg dat je nergens te lang op een plek staat want dan wordt je zichtbaar op de foto. Tenzij je dat wilt natuurlijk.
Low Key / High Key
Je leert: lichttechniek, clair obscur
Deze techniek leerde ik pas geleden nog maar kennen toen een collega fotograaf hierover vertelde. Ik kende natuurlijk de clair obscur schilderijen uit de renaissance al wel, waarbij hoge contrasten worden gebruikt om een spannend beeld te creëren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor low key fotografie.
Meestal fotografeer je tegen een zwarte / donkere achtergrond en gebruik je een lichtbron om een silhouette of detail van de geportretteerde uit te lichten. Bij low key fotografie is het gecreëerde contrast ontzettend belangrijk. Het is dus niet zomaar een onderbelichte foto. High Key is eigenlijk het tegenovergestelde. Hierbij is alles zo wit en licht mogelijk.
Fotoserie
Je leert: denken in een serie foto’s, conceptueel,
Een goede oefening om je conceptueel vermogen te prikkelen is het maken van een fotoserie. Hoe vertellen meerdere foto’s een verhaal? De foto’s moeten ansich al mooie foto’s zijn, maar als je ze naast elkaar legt dan komen ze pas echt tot leven. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ‘A day in a life’ projecten. Een fotograaf volgt dan een gezin, ondernemer of ander persoon en portretteert ze gedurende een dag. Zo heb je aan het einde van de dag een diverse beelden die samen het verhaal van die persoon vertelt.
Heb jij nog creatieve fotografie ideeën? Deel je foto!
Ik wens je heel veel plezier met het experimenteren van al deze creatieve fotografie ideeën! Als je het leuk vind stuur je foto naar mij op instagram @levenalsfotograaf en dan deel ik hem!