Je fotografie techniek verbeteren kan je op verschillende manieren doen. Je kunt erover lezen, youtube filmpjes bekijken maar je kan natuurlijk ook gewoon experimenteren in de praktijk. In deze blog geef ik je 6 fotografie ideeën om je techniek naar een hoger niveau te brengen.
Creatief Zelfportret maken
Je leert: beter je model aan te sturen, concept uitwerken,
Veel fotografen staan liever achter de camera dan ervoor. Dat is zonde, want door zelf ook wel eens vóór de camera te staan kan je ontzettend veel leren over de techniek en de ervaring van het model. Je ervaart bijvoorbeeld de ongemakkelijkheid die veel mensen ervaren als ze voor de camera moeten staan.
Zelf wil ik wel eens, tijdens een bulk van portretten, vergeten dat het voor mensen écht een obstakel kan zijn, dan denk ik ‘ah joh, stel je niet aan, als je meewerkt is het zo gebeurt’ (misschien niet de beste gedachte haha en het is natuurlijk ook een kunst om het model op zijn/haar gemak te stellen). Maar als ik dan zelf voor de camera ga staan, wordt ik toch wel weer herinnerd aan mijn eigen ongemakkelijkheid. Karma.
Het is dus helemaal niet zo’n slecht idee om af en toe een zelfportret te maken. Sterker nog, het is nog een hele leuke bezigheid ook! Je bent op een creatieve en leuke manier bezig met fotografie, zonder druk van goed of fout. Je leert van het proces, krijgt er nieuwe fotografie ideeën van en je krijgt nog leuke eindresultaten ook. Dus stap over je ongemakkelijkheid heen, pak je statief en camera, bedenk een leuk concept en ga aan de slag!
Tip! Veel camera’s kun je tegenwoordig verbinden met een app op je telefoon, en die gebruiken als afstandsbediening, waardoor het maken van zelfportretten nog makkelijker wordt.
Lees ook: Tips voor het maken van een zelfportret
Foto idee: Je Interieur fotograferen
Je leert: te kijken naar het beste lichtinval, ruimtelijk inzicht, HDR techniek
Tijdens mijn vorige baan fotografeerde ik regelmatig interieurs van instagrammers. Het is een ware community waar interieur fanaten de mooiste plekjes in hun huis fotograferen en delen op hun blog of op Instagram. Ik raakte er helemaal door geïnspireerd en fotografeerde dan ook regelmatig mijn eigen huis.
Het fotograferen van je interieur is een creatieve manier om anders te kijken naar je huis. Een plek waar je misschien normaal niet met een fotografisch oogpunt naar kijkt. Kijk eens naar waar het licht het mooiste naar binnen valt, en hoe kan je dat het mooiste op de foto zetten. Of doe alsof je je huis wilt verkopen en maak de meest ruimtelijke foto’s van je huis voor op Funda.
Daarbij kan je ook de HDR techniek uitproberen. HDR staat voor High Dynamic Range en is bij de meeste camera’s een functie die in korte tijd meerdere beelden in verschillende instellingen maakt. Die foto’s kan je vervolgens samenvoegen tot één foto. Dat is handig als je bijvoorbeeld een interieur fotografeert waarbij je ook wilt laten zien wat het uitzicht is uit het raam. Je maakt dan een foto waarbij het interieur goed belicht is (en het raam vaak overbelicht), en een foto waarbij het uitzicht van het raam goed belicht is (en het interieur vaak onderbelicht).
Een ander idee: aan de slag met abstracte fotografie
Je leert: anders te kijken, compositie
Normaal gesproken hebben wij fotografen hele duidelijke onderwerpen voor onze lens. Zeker als je voor een klant fotografeert, zijn de onderwerpen vaak mensen of producten. Maar wat als je dat een keertje loslaat en op zoek gaat naar andere ongewone onderwerpen? Het idee van abstracte fotografie. Je leert er heel anders door naar de wereld te kijken.
Denk eens aan het fotograferen van doodnormale voorwerpen (zoals keukengerei, potten, en fruit) en daar abstracte beelden van te maken door heel erg in te zoomen, een detail eruit te halen of ze onherkenbaar te fotograferen. Verder is het een idee om creatief schaduwen te fotograferen. Of let eens op structuren van de grond, klei, stoffen, bladeren etcetera.
Ook kan je naar buiten gaan, kijk eens om je heen; wat zie je allemaal? Welke lijnen vormen een mooi lijnenspel? Welke details van gebouwen kun je vervreemden tot een abstract beeld? Of heb je andere fotografie ideeën? Speel met de composities en het perspectief en je zult merken dat je de volgende keer met een creatiever oog naar een onderwerp kijkt.
Stilleven stylen
Je leert: styling, juist belichten
Als ik het woord stilleven lees dan denk ik gelijk aan een saaie fruitschaal op een tafel. Jij ook? Haha. Maar je kan dit natuurlijk veel spannender maken. Bij dit fotografie idee gaat het er eigenlijk om dat je (alledaagse) objecten verzameld, dat op een leuke manier styled en dan creatief fotografeerd.
Als je hier nog niet veel ervaring mee hebt, raad ik je aan om te beginnen bij gewoon één voorwerp/product. Probeer die vervolgens zo aantrekkelijk mogelijk op de foto te zetten. Let hierbij op je belichting (speel hier ook mee) en reflectie in het object, op de kleuren, en de composities.
Tip! Als je een voorwerp hebt gekozen dat heel glimmend is, kan je het eens proberen in te spuiten met haarlak.
Lees ook: Productfoto’s maken, wat heb je nodig? | ultimate guide | deel 1 of Product shoot, hoe pak je dat aan? | ultimate guide | deel 2
Een ander fotografie idee is het fotograferen van flatlays. Flatlays zijn foto’s van verschillende objecten van bovenaf gemaakt. De objecten zijn meestal op een leuke manier gestyled waardoor ze een bepaalde sfeer weergeven. Het fotograferen van flatlays is een goede oefening voor je styling skills. Kies een thema en verzamel daar objecten bij die het gevoel van je thema versterken. Zo kan je bijvoorbeeld bij het thema herfst een kopje thee, met een boek, een warm kleed en wat kaarsjes een mooie flatlay maken.
Tip! Om te checken of je foto in balans is, kan je je foto eens ondersteboven houden.
Het leukste foto idee: ga de straat op!
Je leert: uit je comfortzone te gaan, mensen aan te spreken, te zoeken naar momenten, creatief kijken
Een van de laatste fotografie ideeën is straatfotografie. Een vorm van fotografie wat mij altijd heel erg aantrekt als ik er naar kijk. Ik vind het super knap hoe sommige fotografen een verhaal weten te vertellen in een beeld en dat nog spontaan vastgelegd is ook. Zeker de analoge zwart wit fotografie kan prachtig zijn. Maar als ik dan zelf de straat op ga dan is het toch wel heel erg uit mijn comfort zone. Herkenbaar voor jou?
Maar juist daarom is het goed om zo af en toe eens op pad te gaan met je camera. Laat je verrassen door de momenten die je tegenkomt. Kijk eens op een andere manier naar je stad. Ga uit je comfort zone en spreek mensen spontaan aan. Vraag of ze voor je willen poseren of dat je een foto van ze mag maken terwijl ze ergens mee bezig zijn. Het is niet alleen een leuke manier om beter te worden in fotografie, maar je leert er ook beter je stad door kennen.
Analoge fotografie
Je leert: het lichtgebruik, techniek, zuiniger op je beeld te zijn,
Analoge fotografie is ook een van de ideeën om je techniek te verbeteren. In mijn optiek is er geen betere manier. Doordat je maar een beperkt aantal foto’s kan maken op een rolletje leer je zuiniger te zijn met je beeld. Je klikt niet zomaar in de rondte maar gaat echt goed kijken naar wat en hoe je iets op de foto zet. Daarnaast denk je beter na over je diafragma, ISO en sluitertijd, het lichtinval en je compositie, want je wilt niet dat de foto te donker of overbelicht is.
Tot slot
Mis je nog wat in deze lijst? Ik vul het lijstje graag aan! Laat het me weten in een comment hieronder of op Instagram @levenalsfotograaf