Na het maken van al die mooie foto’s moet er natuurlijk nog een selectie worden gemaakt, maar hoe doe je dat en waar let je op? In deze blog vind je tips voor het snel selecteren van je foto’s en geef ik je praktische tips voor de workflow in Lightroom.
Kijk naar je onderwerp
First things first, in de digitale fotografie wereld zijn we gewend om maar te klikken en te klikken want ‘er zal dan vast wel een goede foto tussen zitten’. Dit is niet alleen killing voor je fotografische oog, maar het levert je ook nog ontzettend veel werkt op tijdens het selecteren van de juiste foto’s. Ga dus niet lukraak in de rondte schieten maar probeer eens echt naar je onderwerp te kijken. Wat zie je? Hoe meer je dit traint, hoe beter je gaat kunnen inschatten wanneer er een goed moment gaat komen dat je wilt vastleggen.
Neem afstand
Als je enthousiast bent over de foto’s die je hebt gemaakt dan kan je waarschijnlijk niet wachten tot je de resultaten op de computer kan zien. Super dat het je motiveert en neem er ook zeker gebruik van. Maak alvast een ruwe voorselectie van je beelden maar maak het nog niet definitief. Neem ook even afstand en kijk er later nog een keer naar. Soms zit je nog zo in de waan van de dag dat je verborgen pareltjes over het hoofd kan zien of andersom, dat je door je enthousiasme van het moment blij bent met een foto, maar die later technische gezien minder sterk is.
Wat ik ook wel eens heb is dat als ik minder tevreden ben over hoe de shoot is gegaan, ik nog in zo’n negatieve vibe zit dat het selecteren van mijn foto’s ook niet lukt. Ik kan er dan niet objectief naar kijken. Op zulke moment is het ook goed om even afstand te nemen van je foto’s, van het project, en er later met een nieuwe blik naar te kijken. Dit zal het selecteren van je foto’s ook makkelijker maken.
Als je het moeilijk vind om een goede selectie te maken van je foto’s, en je niet perse weet of een bepaalde foto’s in de selectie moet zitten, dan is het goed om eens naar de samenhang van het totale plaatje te kijken. Bij bijvoorbeeld een bruiloft, een bedrijfsrapportage of personal branding shoot wil je dat alles foto’s bij elkaar een verhaal vertellen. Zo heb je bij een bruiloft vaak een opbouw van het verhaal: je start met het klaarmaken van het bruidspaart, daarna heb je de aankomst bij het gemeentehuis en de ceremonie zelf, vervolgens het eindfeest. Zit er van elke ‘scène’ een beeld bij die dat representeert? Nu zal bij een bruiloft dit vaak wel het geval zijn omdat je ontzettend veel foto’s maakt, maar bij een bedrijfsrapportage kan het net wat belangrijker zijn om hierop te letten.
TIP! Maak van te voren ook een shotlist zodat je én niet te veel shots gaat fotograferen, én dat maakt het achteraf selecteren ook een stuk makkelijker.
Tips voor het selecteren van je foto’s in Lightroom
Voor het snel selecteren van je foto’s is een goede workflow nodig. Adobe Lightroom heeft een paar handige tools die dit proces vergemakkelijken.
Voorselectie met vlaggen (P) in Lightroom
Als je foto’s zijn ingeladen begin je met het maken van een grove selectie. Dit doe je door je foto’s te vlaggen. Gebruik hiervoor de sneltoets “P” op je toetsenbord. Wil je een foto toch niet aanmerken met een vlag, gebruik dan de sneltoets “U” op je toetsenbord.
Als ik veel van dezelfde soort foto’s hebt gemaakt begin ik in het tabblad Bibliotheek (Libary), ik selecteer dan de foto’s die ik wil vergelijken en druk op Beoordelingsweergave (Survey view). Je krijgt nu een overzicht te zien van de foto’s. Zie het voorbeeld hieronder. Vervolgens klik ik de foto aan die mij goed lijken en geef deze een vlag (P). Hierbij let ik nog niet op de details, we zijn tenslotte nog bezig met de grove selectie.
De foto’s die mislukt zijn kan je direct ‘weigeren’ door op “X” te drukken. Deze foto’s worden dan transparanter weergegeven in je filmstrip onderin Lightroom en kan je later helemaal uit het zicht doen verdwijnen.
Foto’s selecteren met de ster rating in Lightroom
Als je klaar bent met de eerste ronde van het selecteren van je foto’s druk je op de vlag filter net boven je filmstrip. Hierdoor worden al je gevlagde foto’s getoond en vallen de foto’s die je niet hebt geselecteerd af.
Dit keer gaan we een voor een door de gevlagde foto’s heen en gebruik je de ster rating. Sneltoetsen 1, 2, 3, 4 en 5. (Je mag zelf bepalen of je met 1 ster begint of dat je met 5 sterren begint. Zelf begin ik altijd met 1 ster als eerste selectie).
Je controleert de foto op scherpte, compositie en, als er personen op staan, op hoe de gezichtsuitdrukkingen zijn, kijk ook naar de potentie van de foto. Soms is de belichting net wat minder goed maar kan je dit met wat bewerkingen recht trekken, soms is een foto sterker als je ‘m wat bijsnijd. Mocht een foto onscherp zijn, kijk dan nog eens tussen je niet gevlagde foto’s, misschien zit daar toch een scherpere tussen.
Als die elementen goed zijn druk je op 1 ster (1). Zo ga je weer door je foto’s heen.
Lichte bewerking
Klik op de filters van de ster rating en je krijgt alle foto’s met 1 ster of hoger te zien. Vervolgens begin ik met de eerste bewerkingen. Zo bewerk is de belichting, het contrast, de lenscorrectie etc. Tijdens het bewerken zullen er ook weer foto’s afvallen omdat ze toch niet helemaal zijn zoals je had gewild, of omdat de ‘foto’s met potentie’ toch niet zoveel potentie blijken te hebben. Dit geeft niet, stop met het bewerken en ga door naar de volgende foto. De foto’s die wel goed zijn met de eerste bewerking geef ik 2 sterren.
Nu kan je weer de ster rating filter aanpassen naar 2 sterren of hoger, zodat de 1e sterren afvallen. Voila! Als het goed is heb je nu een sterke selectie van je foto’s die je kunt gaan bewerken. Als je een foto hebt bewerkt en deze zo goed als af is, geef ‘m dan 3 sterren.
De foto’s die nog wat photoshop werk nodig hebben geef ik meestal 4 sterren, die exporteer ik in een aparte map zodat ik ze makkelijk kan vinden.
Foto’s die bewerkt zijn en waar ik mega blij mee ben geef ik 5 sterren.
Kleurenlabels in Lightroom
Daarnaast kan je ook nog werken met de kleuren labels: rood (5), geel (6), groen (7), blauw (8), paars, wit (alle gekleurde labels) en grijs (geen label).
Persoonlijk gebruik ik deze kleuren labels in lightroom voor het ordenen van een fotoreeks. Als ik bijvoorbeeld een evenement heb gefotografeerd en een deel daarvan was binnen en een ander deel buiten, dan kan de bewerking van die foto’s anders zijn. Zo geef ik de binnenfoto’s het label rood (6) en de buitenfoto’s voor het gemak het label groen (7). Dit maakt het gemakkelijker met bewerken, zo kan ik alle foto’s die buiten zijn gemaakt achter elkaar in de galerij tonen.
Je kunt de kleuren labels in Lightroom ook anders gebruiken. Als je bijvoorbeeld veel wildlife fotografeert, kun je je catalogus overkoepeld organiseren door elke foto met een vogel de label blauw geven, en elke foto met een insect de label paars. Ik zal later nog een blog schrijven over het organiseren van je mappen.
Conclusie
Als beginnende fotograaf kan het even oefenen zijn om snel tot een goede selectie van je foto’s te komen, maar je zult merken hoe vaker je het doet hoe makkelijker het zal gaan. Daarnaast is het handig om een gestructureerde workflow te hebben in Adobe Lightroom of andere bewerkingsprogramma’s, zodat het proces nog sneller gaat.
De tips hierboven is in ieder geval hoe ik het aanpak, neem wat mee wat je kan gebruiken maar doe ook vooral wat goed werkt voor jou!
Wat is jouw workflow? Deel het dan kunnen we van elkaar leren!