Leven als Fotograaf

Maandupdate Augustus: terug in loondienst of blijven freelancen?

inhoud

Waar mijn opdrachten en omzet vorig jaar (mijn eerste jaar als freelance fotograaf) als een raket omhoog schoot, gaat het dit jaar ontzettend hobbelig. Dat brengt verschillende emoties met zich mee. Eerder schreef ik al hoe frappant het is dat je zelfvertrouwen zo afhankelijk kan zijn van het aantal opdrachten dat je hebt als freelancer. Je gaat aan alles twijfelen over je kunnen en dat maakt zo’n rustige periode, nog lastiger. 

Verschillende momenten dit jaar heb ik wel gedacht of ik toch niet terug in loondienst moet gaan werken. Of ik die financiële zekerheid toch niet veel belangrijker vind en misschien ook wel nodig heb om mij meer stabiel te voelen… en of het dan ook niet makkelijker is om wat op te bouwen.. om te kunnen sparen, en een huis te huren of te kopen. 

Tja, je kent het wel.. de struggles van deze tijd.

Maar dan… dan bedenk ik me hoe fkn chill het is dat ik zelf mijn dagen kan inplannen, zelf kan bepalen wanneer en hoe en wat en met wie ik werk. Die vrijheid is alles! Dat is al die onzekerheid waard!

Daarom besluit ik dat ik toch doorzet. Als het op fotografie gebied misschien even niet wil lukken met klussen, dan kan ik toch vast wel ergens anders wat bij verdienen? Ik duik het world wide web weer op en schrijf mij uiteindelijk in bij uitzendbureau Temper (als je je met deze link aanmeldt dan krijg jij €20 euro extra na je derde gewerkte shift).

En dat blijkt toch een mooie uitkomst om wat extra bij te verdienen, en ook nog eens op freelance basis! Doordat ik vroeger in de retail heb gewerkt en dus al wel werkervaring in winkels heb, kan ik als uitzendkracht bij een aantal kledingwinkels als verkoopmedewerkster aan de slag. Het is geen vetpot maar zo komt er deze maand toch nog wat binnen! 

Temper & YoungOnes 

Voor degene die Temper niet kent, het is een platform waar je kan inschrijven op shifts/diensten voor zowel de horeca als retail. Bijvoorbeeld een kledingwinkel komt een winkelmedewerker te kort voor een dienst, dan zetten ze die dienst open op Temper. Jij kan vervolgens daarop reageren, en als de werkgever je accepteert mag je de dienst komen draaien. Heel flexibel dus, want je bepaald zelf wanneer je wel en niet wilt werken. YoungOnes is trouwens een soortgelijk platform, die heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

Lees ook: Hoe kom je aan klanten als fotograaf?

Wat heb ik ervan geleerd en wat kan jij er van leren?

Dat als je wilt, er altijd wel een manier is om aan geld te komen. Soms misschien op een andere manier dan je het liever zou willen zien, maar er is altijd wel een oplossing! Hoe meer nood er is, hoe creatiever je ook wordt met oplossingen bedenken! Het is voor jou dus de afweging wat je belangrijker vind. Voor mij is dat sowieso de vrijheid van het zzp-leven behouden!

Daarbij geloof ik ook echt wel dat er een tijd gaat komen dat mijn agenda elke maand stampjes vol zit, maar dat kost ook tijd. Te vaak ga je jezelf onterecht vergelijken met mensen die al veel langer dit mooie vak doen en waarbij de agenda wel vol zit. Hoe dan?! Alleen bedenk je dan, dat zij het echt al veel langer doen en dus ook al langer de tijd hadden om hun netwerk op te bouwen. Dit is nog maar mijn tweede jaar als freelance fotograaf. Groeien als ondernemer, fotograaf en je netwerk kost ook gewoon tijd en die tijd moet je jezelf ook geven.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!