Leven als Fotograaf

Freelance fotograaf - Portret fotoshoot

Passief inkomen als fotograaf | 7 tips voor vrij ondernemen

inhoud

Herkenbaar? Als fotograaf zijn er periodes waarin je het megadruk hebt met fotografieopdrachten, en periodes waarin het wat rustiger is. Als dit elkaar in balans brengt dan is dat natuurlijk goed. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik elke rustige periode toch een beetje een sluimerend gevoel heb van ‘zal ik deze maand wel genoeg opdrachten krijgen?’ Dat moet anders kunnen! Wat als je als fotograaf niet afhankelijk bent van één inkomstenbron? Dat je niet alleen geld verdient als je voor een klant werkt, maar ook op andere manieren inkomen kan genereren? Hieronder geef ik je tips hoe je als fotograaf passief inkomen kan opbouwen.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is inkomen waar je niet actief voor hoeft te werken. Veel fotografen zullen werken met ‘uurtje factuurtje’. Je levert een dienst en krijg voor de uren betaald dat je werkt. Maar als je op vakantie gaat, of even niet beschikbaar bent zal er ook niets binnenkomen. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is passief inkomen niet slapend rijk worden. Je moet er wel wat voor doen, zeker in het begin! In eerste instantie zal je veel tijd moeten investeren om je verschillende inkomstenbronnen op te zetten, maar als het eenmaal gaat lopen zal je het kunnen onderhouden zonder al te veel verdere inspanningen. Geweldig toch?! Passief inkomen is dus echt een langetermijndoel.

Passief inkomen als fotograaf door Stockbeelden

Een manier om passief inkomen te genereren als fotograaf is door het verkopen van stockbeelden. Stockbeelden zijn bestaande beelden die worden vrijgegeven voor allerlei doeleinden. Magazines, websites, bedrijven, uitgeverijen kunnen die stockbeelden gratis of tegen een relatief kleine vergoeding gebruiken, en hoeven daarbij geen fotograaf in te schakelen. 

Als fotograaf kan dit een leuke manier zijn om wat bij te verdienen. Jij levert foto’s aan een stockfoto website wanneer je daar de tijd voor hebt, waar de foto’s vervolgens kunnen worden gekocht aan de klant. Misschien heb je nog wat mooie beelden liggen die geschikt zouden zijn om te verkopen als stockfoto. Denk bijvoorbeeld aan leuke bureau en flatlay foto’s die bloggers kunnen gebruiken voor hun blog. Of misschien heb je wel foto’s die passen bij een bepaald jaargetij, feestdag of emotie.

Wil je nog een stapje verder gaan dan kan je natuurlijk vaste dagen inplannen om aan je stockfotografie te werken. Hiervoor is het goed om eerst onderzoek te doen naar wat voor beelden er populair zijn of waar er vraag naar is, dan kan je gericht aan de slag.

Bekende stockfoto websites zijn:

Istockphoto

Adobe Stock

Shutter Stock

Lees ook: Uurtarief als fotograaf berekenen

Verkoop foto prints voor passief inkomen als fotograaf

Jaaa! Dit vind ik een hele leuke: het verkopen van je eigen fotoprints om (passief) inkomen te genereren als fotograaf. ‘Passief’ tussen haakjes omdat er verschillende manieren zijn om je eigen foto prints te verkopen. Zo kan je natuurlijk je eigen webshop beginnen op je website en aan je klanten je foto’s verkopen. Super leuk want zo heb je heel persoonlijk contact met je klanten, je weet wie er een foto print van je heeft gekocht en je hebt de kwaliteit en prijs van de print ook zelf in de hand. Het nadeel daarvan is dat je alles zelf moet doen; webshop inrichten en bijhouden, reclame maken, de foto printen en natuurlijk de print versturen. Dat zijn een hoop stappen die je moet doorlopen en daar kan je niet altijd even veel tijd voor hebben. 

Onlangs ben ik in aanraking gekomen met Print on Demand (POD) websites. Dat zijn websites waar je je eigen foto print ‘shop’ kan beginnen en uploaden. Wanneer er een print verkocht is print de POD website het voor je uit en versturen ze het naar de klant. Jij hoeft dus eigenlijk alleen de foto aan te leveren! 

Voor het leveren van de foto aan de Print on Demand website krijg je royalty’s, dat is een commissie voor het beeld dat je aanlevert. Een ideale manier om passief inkomen als fotograaf te genereren dus! Die beelden hoeven overigens niet alleen foto’s te zijn, ook kan Print on Demand heel interessant zijn voor illustratoren en grafisch ontwerpers.

Check hier mijn Print on Demand webshop.

Downloadbare producten aanbieden

Yes, het aanbieden van downloadbare of andere digitale producten kan een goede manier zijn om passief inkomen te genereren als fotograaf. Zo zie je bij veel fotografen dat ze ‘presets’ aanbieden. Presets zijn een soort filters die je in Adobe Lightroom kan maken, opslaan en vervolgens dus kan aanbieden aan je klanten. Ook kan je bijvoorbeeld een set ‘actions’ voor Photoshop verkopen, opgemaakte titels voor Adobe Premier, of een verdiepende e-book over een interessant onderwerp. 

Zelf heb ik nog niet zo veel ervaring met het maken en verkopen van downloadbare producten, maar het is zeker iets wat ik in de toekomst eens ga uitzoeken.

Online cursus aanbieden als fotograaf

Deze ligt een beetje in lijn met de vorige; een online cursus aanbieden als fotograaf. Op instagram lijken ze wel uit de lucht te komen vallen: ondernemers die hun eigen online cursus of masterclass aanbieden. Super tof om te zien, maar soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. Zoveel lijken het er te zijn! Laat je niet ontmoedigen. Ik denk dat iedereen wel iets van kennis heeft om een ander wat te leren, en ieder doet dat op zijn/haar/hen eigen manier. 

Daarnaast zijn er ook nog heel veel verschillende manieren om een online cursus aan te bieden. Zo kan je alles via je eigen website doen, en dus alles (van marketing tot klantencontact) in de hand hebben, maar je kunt ook net als Print on Demand, je cursussen aanbieden via daarvoor gemaakte websites. Skillshare ​ en Udemy zijn daar bekende voorbeelden van.

Let wel op dat er in het maken van een online cursus in het begin heel veel tijd gaat zitten. Je zal alles goed moeten voorbereiden, uitschrijven, plannen, modules maken etc. Dat kost veel tijd. Maar als het er eenmaal staat dan kunnen de uren zich vanzelf terug verdienen! Mits je een goed marketingplan hebt natuurlijk 😉

Lees ook: Mijn omzet als startende fotograaf

Advertenties en affiliatie links als passief inkomen

Als je veel maandelijkse bezoekers op je website hebt kan je overwegen om advertenties op je website toe te laten. Als je bezoekers dan op die advertentie klikken op je website en vervolgens wat kopen, kan je daar een commissie over krijgen. Zelf ben ik daar wel altijd voorzichtig mee omdat ik mijn website persoonlijk en gericht op content wil houden, en niet te spammy wil overkomen. Dat kan mensen afschrikken. Maar als je er een mooie balans in weet te vinden is het een leuke manier om wat bij te verdienen als fotograaf.

Het is helemaal ideaal als je ook nog een blog hebt en daar bijvoorbeeld je advertenties kan plaatsen. Ook kan je gebruik maken van affiliatie links. Dat werkt hetzelfde als een advertentie alleen zijn dit geen afbeeldingen maar gewoon linkjes. In deze blog heb ik ook een paar affiliatie links verwerkt. 

In het schrijven van goede content voor je blog gaat natuurlijk wel wat speurwerk en schrijftijd zitten. Dit vind ik heel leuk om te doen, anders zou ik er niet eens aan beginnen, maar het is daarbij extra leuk als ik er ook nog wat aan over kan houden.

Als je dus jouw favoriete blogger wilt supporten kan je, voordat je wat koopt, eerst op zoek gaan naar een affiliatie link op zijn/haar website. Misschien hebben ze wel een review over dat product geschreven en kun je via die link het product aanschaffen. Win win!

Sponsor content

Als laatste wil ik het nog even hebben over sponsor content. Het is niet echt passief inkomen, maar het kan je wel veel geld besparen als fotograaf. Zo kan je bijvoorbeeld aan bedrijven aanbieden om in ruil voor een product mooie foto’s te maken. Zo heeft het bedrijf weer mooie foto’s van hun product en jij hoeft niets te betalen. Onderschat dus de waarde van jouw foto’s niet! 

Zelf heb ik bij een bedrijf gewerkt waarbij we ook regelmatig samenwerkte met bloggers, Instagrammers en fotografen om verschillende foto’s van de producten in leuke settings te krijgen. Ondanks dat we ook regelmatig zelf shoots organiseerde (en ik daar de fotograaf was) is het voor een bedrijf een kleinere moeite, en goedkoper om dus zulk soort samenwerkingen aan te gaan.

Tip! Als je een wat grotere following op Instagram hebt, kun je als extra troef ook nog aanbieden om de foto’s te delen op je social media.

Tot slot

Er zijn dus heel wat mogelijkheden om passie inkomen als fotograaf te verdienen en je moet ook maar net eentje (of twee of drie) zoeken die bij jou past. Het belangrijkste is dat je niet afhankelijk bent van een inkomstenbron en je je dus geen zorgen hoeft te maken als je op vakantie bent of in crisistijden. Zelf ben ik er ook net mee begonnen en er is nog een hoop te ontdekken. Ik beloof jullie ervan op de hoogte te houden!

Veel succes!

Oehh, en laat me weten, kende je deze manieren van passief inkomen al? Met welke ben jij al begonnen?

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!