Super tof! Je wilt starten als freelance fotograaf omdat je een enorme passie voor fotograferen hebt. Eenmaal bezig, besef je dat je de helft van de tijd niet eens aan het fotograferen bent maar dat er veel meer bij komt kijken. Zo moet je bijvoorbeeld niet alleen groeien met je fotografie skills, maar ook in je ondernemerschap. Want hoe kom je aan klanten? Hoe ga je om met onzekerheid en tegenslagen? En hoe houd je focus?
In dit inspirerende interview vertelt Sophie Oelrich over haar eigen reis naar succesvolle personal branding fotograaf én ondernemer.
Sophie startte haar fotografie bedrijf in 2018. Daarvoor had ze een functie op kantoor in de sales maar daar zat ze niet helemaal op haar plek. Ze miste de creativiteit. Het was een overspannen periode waarin ze naar een manier zocht om toch haar creativiteit te kunnen uiten. Ze besloot om haar fotografie passie van vroeger terug op te pakken en deed een basiscursus fotografie. Alhoewel die cursus heel praktisch en technisch was (en weinig over het ondernemerschap als fotograaf) kreeg ze al wel veel leuke reacties van andere cursisten die vroegen hoe ze sommige foto’s had gemaakt. Dat motiveerde!
Langzaamaan vroeg ze aan steeds meer mensen in haar omgeving of ze hun mocht fotograferen om haar portfolio op te bouwen. Ook las ze veel gratis content zoals e-books, keek ze video’s en volgde ze webinars om maar te leren en informatie te verzamelen.
Ondertussen kreeg ze een andere functie aangeboden op haar werk maar gezien haar contract toch af zou lopen, sloeg ze deze af zodat ze met een uitkering kon gaan bouwen aan haar droom als freelance fotograaf!
Geen geld en ziek van de stress
In het begin was het rondkomen van de fotografie nog lastig. Het kost natuurlijk tijd om iets op te bouwen, mensen moeten je weten te vinden. Maar stukje bij beetje ging het steeds meer lopen en na 3 maanden verdiende Sophie haar eerste omzet!
Alhoewel haar bedrijf nu wel ging lopen, was de omzet nog niet genoeg om van te kunnen leven. Ook haar uitkering zou bijna tot z’n einde komen. Daarnaast had ze ook nog ‘rood staan’ bij de bank aangevraagd om goede fotoapparatuur aan te schaffen, en stond ze dus €1500,- in de min. ‘Ik werd gebeld door de bank dat ik het geld binnen twee weken moest terug betalen’, vertelt Sophie, ‘dat zorgde voor ontzettend veel stress, ik werd er ziek van’.
Hoe kwam je dan toch aan opdrachten?
‘Ik heb toen niets anders dan marketing gedaan; bedrijven mailen, bellen, via Linkedin, Facebook, soms wel 3 of 4 keer per dag iets posten op Instagram. Alles was goed als het geld opleverde, van new-born shoots tot vastgoed’. En dat werkte! Opeens had ze 15 calls staan en binnen twee weken had ze die €1500,- schuld aan de bank terug verdiend!
‘Maar ik wil er wel bij zeggen dat ik dit absoluut niet aanraad’, zegt Sophie, ‘Ik had ontzettend veel stress, dit was een tijd van crisis, maar de stress is het niet waard’. Wel realiseerde ze zich dat als je echt heel graag wilt en hard werkt, het dus wel mogelijk is om in zo’n korte tijd aan opdrachten te komen.
Omgaan met onzekerheid
Gelukkig gaat het nu heel goed en is Sophie blij dat ze er van kan leven. Toch horen daar ook minder goede maanden bij en dat kan soms wat onzekerheid geven. Daar weet ik zelf helaas ook alles van. Dat hoort toch een beetje bij het freelance leven.
Op de vraag hoe Sophie met die onzekerheid om gaat zegt ze het volgende: ‘Naarmate je meer ervaring hebt en langer bezig bent met ondernemen merk je dat je vertrouwen groeit, je wordt ook realistischer. Als die onzekere gedachten omhoog komen kan je nu ook tegen jezelf zeggen ‘vorig jaar heb je het ook gehad, nu kan het ook goed komen’. Als je dat tegen jezelf blijft zeggen dan wordt het ook minder leidend. Daarnaast is het belangrijk dat je weet dat je niet de enige bent, elke ondernemer voelt dat, dus accepteer die gedachte. Soms heb je dat ook nodig om weer stappen te zetten.
Ook nu blijf ik op zoek naar die ‘veer’ in mijn onderneming, door bijvoorbeeld weer een investering te doen. Dat kan dan weer spannend zijn, maar soms is dat wel weer nodig om jezelf en je onderneming verder te brengen’.
Tip van Sophie: Als je die onzekerheid ervaart, zorg ervoor dat je met de juiste mensen in gesprek gaat hierover. Zoek mensen die je echt kunnen helpen zoals andere ondernemers en fotografen die het begrijpen en je kunnen steunen. (En dus niet met je oma of die ene vriendin in loondienst die het niet begrijpen).
Meer focus in je onderneming
Naarmate je groeit in je fotografie onderneming zul je ook merken dat je meer focus krijgt. Je komt er achter welke opdrachten je beter liggen en waar je meer je aandacht aan wilt geven. Zo voelde Sophie steeds meer voor personal branding fotografie: ‘Ik ga graag een diepere connectie aan met mensen en voelde mij sterk verbonden met andere ondernemers. Zij dealen met dezelfde dingen waar ik ook mee deal en daarnaast is het ook een hele dankbare groep’.
Later kwamen daar ook modelabels bij en dat sloot goed op elkaar aan: ‘Ik merk dat vrouwelijke ondernemers aan gaan op kwaliteit en de ‘editorial vibe’ van mode, en bij de modelabels willen ze juist meer authenticiteit en de menselijke kant. Dat versterkte elkaar’.
Weet wat je eigen kernwaardes zijn
Ook als ik doorvraag naar haar eigen focus als fotograaf blijkt dat Sophie heel duidelijk voor ogen heeft waar haar eigen kracht zit: ‘Het is belangrijk dat je weet wat je eigen kernwaarden zijn en maak daar je unique selling point van. Bij mij is dat sociaal en creatief. Als ik een nieuw idee krijg, dan kijk ik altijd eerst of dat past bij mijn eigen kernwaarden, en daar weeg ik het mee af. Zo zie ik mijzelf niet zo snel Lightroom presets verkopen, omdat dat niet de box ‘sociaal’ aftikt, maar vind ik het wel leuk om andere mensen te helpen en past een cursus daar dus beter bij.’
Omgaan met concurrentie
Die focus is niet alleen goed voor je onderneming maar kan je ook helpen met het omgaan van concurrentie. Het is zo verleidelijk om jezelf te vergelijken met anderen die veel verder zijn dan jij, zeker nu in de tijd van social media. ‘Het kan leerzaam zijn om naar je concurrent te kijken, maar weet op welke momenten je dat doet en doe het op je eigen terms. Zorg ervoor dat je je focus op je eigen bedrijf houd.’
Ook kan het soms wat overweldigend voelen hoeveel andere fotografen er tegenwoordig lijken te zijn. ‘Toen ik begon was het ondernemerschap anders,’ vertelt Sophie, ‘Zo is Instagram een heel groot marketing onderdeel geworden, daar waar het eerst meer draaide om je portfolio. In het begin had ik soms wel 500 tot 600 nieuwe volgers in de maand. Ik was heel goed zichtbaar en dat is nu wel anders, er is veel meer massa’.
Op de vraag of ze daar daar ook iets van merkt zegt ze het volgende: ‘Er is misschien nu wel veel meer aanbod van fotografen, maar er is nu ook veel meer vraag’. En dat kan ik wel beamen. Kijk alleen al naar de hoeveelheid coaches en ondernemers je nu op instagram kan vinden die allemaal ook mooie foto’s nodig hebben om zichzelf online zichtbaar te maken. Laat je er dus niet door ontmoedigen.
Tip van Sophie voor de startende fotograaf
Tot slot vraag ik altijd nog naar tips voor de startende fotograaf:
1. Zorg dat je je eigen kernwaarden inzichtelijk hebt en leef daar dan ook naar. Maak je beslissingen voor je onderneming vanuit die kernwaarden.
2. Ga met andere fotografen in gesprek en leer van andere ondernemers. Ga echt het gesprek aan en blijf ze niet alleen volgen. Vraag naar ervaringen. de bereidheid tot investeren, hoe ze groeien etcetera. De meeste vinden dat ook juist alleen maar leuk.
Meer weten en leren van Sophie? Ze heeft een cursus gemaakt om jouw als startende fotograaf te helpen en check ook vooral haar Instagram @sophie_oelrich.