Leven als Fotograaf

Starten als fotograaf | de essentiële lessen
Foto ter illustratie. © Vera Yve Fotografie

Starten als fotograaf | mijn essentiële lessen deel 1

inhoud

Starten als fotograaf? Poehh. Voordat je start komt er al zoveel op je af. Keuzes waar je opeens over moet nadenken, onzekerheden over je kennis en kunnen. Het kan soms overweldigend zijn. In deze blog deel ik je de lessen die ik heb geleerd toen ik startte als fotograaf en hopelijk heb jij er ook wat aan!

Les 1. Starten als fotograaf is meer dan alleen foto’s maken

De eerste les heb je waarschijnlijk al wel eens meer voorbij hebt zien komen: Starten als fotograaf is meer dan alleen foto’s maken. Er komt zoveel meer bij kijken. Het is ondernemerschap. 

Je bent fotograaf, maar ook je eigen social media manager, marketeer, salesman/vrouw, website beheerder, klantenservice, boekhouder, noem maar op! Het is dus belangrijk dat je je niet alleen beter wordt in het fotografische vak, maar je ook op deze andere vlakken ontwikkelt, of in ieder geval over inleest. Zeker in het begin als je nog niet zoveel budget hebt om die dingen uit te besteden. 

Daarbij is het ook handig om na te denken over je bedrijfsvisie en af en toe aan je bedrijf te werken in plaats van erin. Zo zorg je ervoor dat je fotografie bedrijf koers blijft houden naar jouw droomopdrachten en dat je niet alleen maar van deadline naar deadline werkt.

Luister/kijk je liever? In een nieuwe podcast bespreek ik de lessen die ik heb geleerd als startende fotograaf

Les 2. Je leert door het te doen

ohhh, wat hoor ik toch altijd veel smoesjes zoals ‘ik heb nog niet genoeg ervaring’, ‘ik ben er nog niet goed genoeg in’, ‘ik wil eerst nog een cursus doen’. Eerlijk is eerlijk, zelf ben ik er ook schuldig aan. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt, kan je onzekerheid de baas worden. 

Zo heb ik zelf de kunstacademie gedaan waar je ontzettend veel leert, maar ook wel heel weinig ervaring op doet in de (commerciële) beroepspraktijk. Toen ik was afgestudeerd, en ik weet dat veel jaargenootjes zich ook zo voelen, voelde ik mij nog helemaal niet klaar voor de beroepspraktijk. Ik had het idee dat ik nog wel een master nodig had, of een andere opleiding. Dat ik eerst nóg méér kennis moest opdoen voordat ik aan de slag zou kunnen… 

Al is er natuurlijk niets mis met je kennis vergroten en jezelf onderwijzen, toch moet je oppassen dat het geen smoesje wordt voor het niet starten als fotograaf. Een feit blijft toch dat je leert door het te doen. Als je wacht tot je alles perfect weet en kan, dan start je nooit. 

Weet ook dat als je ergens beter in wordt, je ook gaat zien wat je allemaal nog niet weet! Ga maar eens na, toen jij net begon met fotografie wist je misschien net het sluiterknopje te vinden. 😉 Hoe langer je met fotografie bezig bent, hoe meer je ook leert over de opties en functies en wat je camera allemaal nog meer kan!

Dus: doen, doen, doen! Ga op pad met je camera, bereid je portfolio uit, durf die ene opdracht aan te nemen en doe ervaring op! Zeg meer ja!

Lees ook: TFP shoot organiseren voor je portfolio

Les 3. Maak keuzes als startende fotograaf

Als startende fotograaf wil je elke opdracht aannemen. Je moet tenslotte elke kans pakken toch? Ja en nee. Als je net begint met fotografie zal ik ook zeker zeggen dat het goed is om die kansen te pakken. Je doet er ervaring mee op en je leert de verschillende takken van fotografie kennen. Als je als beroepsfotograaf wilt starten dan zou ik zeggen dat het goed is om wat keuzes te maken. 

Kies een niche 

Als je begint als fotograaf wordt het vaak aangeraden om een ‘niche’ te kiezen. Daar wordt mee bedoelt dat je een bepaalde tak van fotografie kiest en je daar op gaat profileren. Het zou hierdoor duidelijker zijn voor klanten wat jij voor hen kan betekenen en je hierdoor ook onderscheiden van andere fotografen (als je iedereen aan wilt spreken, dan voelt niemand zich écht aangesproken).

Houd focus op je doelen

Zelf zou ik het ‘kies je niche’ iets anders insteken. Een niche kiezen is niet alleen belangrijk voor het profileren van je bedrijf, maar ook vooral belangrijk voor het maken van keuzes en het houden van focus. Toen ik een paar jaar terug startte als fotograaf naast mijn baan in loondienst nam ik letterlijk elke klus aan. Ik vond het een eer dat mensen mij vroegen om voor hun te fotograferen, ik wilde ervaring op doen en zeker geen nee zeggen tegen een kans. Ik wurmde me in allerlei bochten om toch maar die ene last minute shoot mee te pakken. Maar dit werd al snel te veel. Te veel verschillende dingen te doen, te veel stress, en hielp dit eigenlijk wel mee aan de doelen die ik wilde bereiken?

Stel jezelf deze vragen bij een opdracht

Toen ik dat besefte, ben ik keuzes gaan maken en bij elke opdracht vragen gaan stellen als: Vind ik het leuk? Is het een aanvulling op mijn portfolio? Helpt mij dit verder in mijn carrière? En wat levert het mij op moneywise? Als je al die vragen positief kunt beantwoorden dan moet je het zeker doen! Antwoord je er 2 of meer met een ‘nee’ dan kun je jezelf afvragen of je je tijd en energie niet liever ergens insteekt waar je wel blij van wordt.

Les 4. Vergelijk jezelf niet met anderen als je start als fotograaf

Een veelvoorkomende fout van startende fotografen is dat ze zichzelf vergelijken met fotografen die al veel langer in het vak zitten. Het is heel verleidelijk want je komt overal op Instagram hele goede fotografen tegen, en dat kan je heel onzeker maken.

Ook zie je bijvoorbeeld bepaalde edit stijlen veel terug komen, vooral sepia bruinachtige edits voor bruiloft fotografie. Is je dat wel eens opgevallen? Het ziet er prachtig uit! En dat heeft mij ook wel eens doen twijfelen of ik toch ook niet meer op die manier mijn foto’s zou moeten bewerken. 

Al is het natuurlijk prima om af en toe een beetje mee te kijken bij je collega-fotografen hoe zij het aanpakken en om inspiratie op te doen… Pas op dat je er niet onzeker van wordt en het al helemaal niet na gaat doen. Blijf bij jezelf. Vertrouw op jezelf. Dat is soms lastig, maar in mijn ervaring waren de momenten dat ik het allemaal even niet meer wist, juist de momenten dat ik mij liet afleiden door wat anderen doen. En de succesvolste momenten waren juist wanneer ik naar mijn eigen creativiteit luisterde.

Lees meer over de lessen die ik heb geleerd tijdens het werken als fotograaf in deel 2.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!