Leven als Fotograaf

Telefoon privé of van de zaak als zzp’er?

Telefoon privé of van de zaak als zzp’er?

inhoud

Als beginnende zzp’er zal je in het begin nog niet zo veel telefoontjes en whatsapp berichtjes krijgen, toch kan het heel fijn zijn om voor je zakelijke contact een apart telefoonnummer te hebben. In deze blog leg ik je uit wat mijn keuze daarin is en help ik je bij het maken van jouw keuze: Een telefoon privé of van de zaak?

Telefoon zakelijk en privé gescheiden houden

Toen ik begon als zzp’er heb ik gelijk een zakelijk telefoonnummer genomen en daarbij ook een telefoon van de zaak. Waarom? Omdat ik het nodig heb om dat gescheiden te houden. 

Hiervoor werkte ik bij een bedrijf waar ik met mijn prive nummer in 10 verschillende zakelijke groepsapps zat. Ik was de enige creative op het kantoor en had op die manier dus met verschillende afdelingen contact, waarvoor dus ook voor elk project een aparte groepsapp. Opzich niet erg, maar als je dan een vrije dag hebt, dan zie je alsnog de berichten voorbij komen en ben je alsnog met werk bezig. Dat is een goed recept voor overspanning. (Later hebben ze dit ook wel overgezet naar het messaging systeem Slack). 

Anyhow, toen ik dus de stap nam om volledig voor mijzelf te gaan werken als zzper wist ik het zeker: ik ga een zakelijke telefoon nemen.

Voordelen zakelijke telefoon

  1. Als ik met een wijntje bij een vriendin op de bank zit en ik even mijn telefoon check, wil ik niet gestoord worden met een berichtje van een klant. Misschien is het wel een nieuwe opdracht, maar misschien is het wel iets wat je nog moet aanpassen. Hoe dan ook, je zit gelijk met je hoofd bij je werk en niet bij de ontspanning met die vriendin.
  1. Maar het werkt ook andersom, als ik aan het werk ben en ik heb contact via Whatsapp met klanten, dan wil ik niet afgeleid worden door privé berichtjes. Die kunnen dan wel even wachten tot ik klaar ben met werk.
  1. Een groot voordeel van een telefoon van de zaak is dat je de telefoon en je abonnements kosten kan aftrekken van je winst. Als je het gescheiden houd, dan blijft het ook lekker overzichtelijk in je boekhouding. Je kunt overigens ook zakelijke telefoontjes aftrekken bij gemengd gebruik op je privé telefoon. Wil je precies weten hoe dit zit? Vraag het aan je boekhouder!
  1. Zakelijk en privé gescheiden houden zorgt ook voor meer privacy.
  1. Het geeft meer rust. Als ik op mijn prive nummer gebeld wordt door een onbekend nummer, dan neem ik meestal niet op tenzij ik een telefoontje verwacht. Als ik gebeld wordt op mijn zakelijke telefoon dan weet ik dat het een (potentiële) klant kan zijn en kan ik mij beter voorbereiden op het telefoontje. 
  1. Op mijn zakelijke telefoon heb ik ook alle apps geïnstalleerd die ik zakelijk nodig heb of gebruik, zoals; mijn boekhoudprogramma, Lightroom, Trello, Google drive en docs, LinkedIn, Facebook messenger, Instagram (zakelijk account) etc. 
Lees ook: Uurtarief als fotograaf berekenen

Nadelen zakelijke telefoon

Om de nummers goed gescheiden te houden heb ik ook twee mobiele telefoons. Dit is niet altijd handig omdat je dus altijd 2 toestellen mee moet nemen, moet opladen en bij je moet hebben. Daarentegen kan je de telefoon ook heel makkelijk thuis laten als je even niet gestoord wil worden.

Een andere optie voor zakelijk en privé bellen

Als je iets minder last heb van ‘telefoonstress’, kan je ook een telefoon nemen met de optie voor twee simkaarten. Zo heb je dus maar één telefoon nodig maar wel 2 telefoonnummers. Je kunt hiervoor dus de normale Whatsapp en Whatsapp Business installeren op je telefoon en heb je alsnog 2 verschillende apps waarmee je enigszins gescheiden kan houden.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!