Het kan soms overweldigend zijn om te beslissen welke camera het beste bij je past. Zeker als je net begint met fotograferen. De fotografen die al een tijdje bezig zijn zullen dan ook regelmatig de vraag krijgen: ‘ik wil beginnen met fotografie, welke camera past bij mij?’ of ‘welke apparatuur heb ik nodig?’. Een vraag die heel lastig te beantwoorden is omdat het zo ontzettend persoonlijk is wat je er mee wil. Toch ga ik in deze blog een poging wagen.
Wat wil je fotograferen met je camera?
Bij het kiezen van een camera is het belangrijk om van tevoren te bedenken wat je er mee wilt fotograferen. Als je voor landschapsfotografie gaat en je wilt ook veel galaxies fotograferen, dan is het belangrijk dat je camera lichtgevoelig is met bijvoorbeeld een hoge ISO-waarde en een langere sluitertijd. Wil je kinderen of sport fotograferen, dan is een razendsnelle sluitertijd en continuous shots weer handig.
Tip! Bij het uitkiezen van een camera is het handig om gebruik te maken van de filters in een webshop. Bijna elke webshop die camera’s verkopen maken daar wel gebruik. Zo kan je zelfs filteren op het soort fotografie. Maak hier gebruik van!
Geef niet gelijk alles uit aan de beste camera
Het gaat misschien tegen je gevoel in, want hoe duurder de camera hoe beter, toch? En al zitten er op sommige duurdere camera’s ook zeker hele mooie en goede specificaties, toch zou ik willen zeggen tegen beginnende fotografen; begin met een instap model. Ze zijn er niet voor niets! Er zijn een hoop mooie modellen, zowel spiegelreflexcamera’s als systeemcamera’s, waar je hele goede foto’s mee kan maken voor een klein budget. Dit is een hele goede manier om de camera te leren kennen en erachter te komen welke functies je het meeste gebruikt en welke je nog mist.
Verwacht niet dat je in één keer het aller beste model voor jezelf vind, dat kost tijd en ervaring met fotograferen. Het belangrijkste is dat je gewoon gaat beginnen en gaandeweg leer je steeds meer over de techniek, je camera en wat er nog meer mogelijk is. Zo ben ik er zelf achter gekomen dat ik een uitklapbaar scherm erg fijn vind werken en dat is dan ook zeker een must voor mijn volgende aankoop.
Plus, fabrikanten brengen bijna elk jaar wel weer nieuwe camera’s uit, de technologie verbeterd ieder jaar. Als je niet gelijk het duurste van het duurste neemt, maar eerst goed onderzoekt welke camera je echt fijn vind werken, dan kan je dat behoorlijk wat besparen in de portemonnee.
Ook hebben instapmodellen vaak in-camera gebruiksaanwijzingen die je helpen met het fotograferen in Manual. Super handig als je hier nog niet heel bekend mee ben en dit wel wil leren!
Klein weetje: Mijn aller eerste spiegelreflex camera was de Nikon D3200.
Huur een camera!
Lukt het je maar niet om de knoop door te hakken? Je kunt dan voordat je een definitieve keuze maakt, natuurlijk ook altijd een camera lenen. Misschien ken je iemand in je directe omgeving met een spiegelreflex of systeemcamera en mag je die voor een middagje uitproberen. Nu moet ik wel erbij zeggen, omdat ik zelf professioneel fotografeer zal ik mijn camera niet zo snel uitlenen. Vroeger heb ik dat wel eens gedaan aan vrienden en kreeg ik m’n camera niet altijd even netjes terug… dat zorgt voor ongemakkelijke situaties en dat vermijd ik nu liever.
Een andere optie is natuurlijk het lenen van een camera bij een verhuurbedrijf. De meeste fotografen zijn bekende van de cameraverhuur winkel Budgetcam (onderdeel van Kamera Express). Budgetcam verhuurt camera’s en alle apparatuur wat daar bij hoort. Voor een klein bedrag kan je een camera huren voor een halve of volledige dag. De ideale manier om je camera eerste uit te proberen!
Lees ook: Productfoto’s maken, wat heb je nodig?
Canon vs Nikon vs Sony
Je kent vast wel de strijd tussen Team Nikon, Team Canon en sinds kort ook Team Sony. Daar ga ik het niet over hebben, want dat vind ik de grootste onzin. Ten eerste omdat zowel Canon, Nikon als Sony hele mooie camera’s maken. Ten tweede omdat het de rivaliteit tussen fotografen aanmoedigt en ik juist vind dat je elkaar als fotografen moet helpen, daar worden we uiteindelijk allemaal beter van!
Waar je wel op kan letten is welke merk bekend staat om bepaalde eigenschappen die op de camera’s zitten, waar jij het liefste mee wilt werken. Zo staat Sony bijvoorbeeld bekend dat je er ook hele goeie video beelden mee kan maken, Canon om de gebruiksvriendelijkheid en Nikon om het bereik van een hoge ISO-waarde.
Als het goed is heb je al voor jezelf bedacht wat je met je camera wilt fotograferen, dan is het nu hét moment om eens op te schrijven welke functies daarbij belangrijk zijn en welke eigenschappen je minimaal op je camera wilt hebben. Vervolgens ga je naar een website zoals CameraNU.nl en zet je de filters (waar ik het eerder over had) aan die daar bij passen. Er zullen verschillende cameramerken naar voren komen, vervolgens ga je je daar meer in verdiepen.
Spiegelreflex- of systeemcamera
Heb je een spiegelreflexcamera nodig of een systeemcamera? Eerlijk, tegenwoordig maakt dat niet meer zoveel uit. De technologie van systeemcamera’s is de laatste jaren zo ontwikkeld dat het nu puur is waar je eigen voorkeur naar uitgaat. Zelf ben ik begonnen met 2 spiegelreflexcamera’s maar sinds 2 jaar heb ik een systeemcamera. Dit omdat het vaak veel lichtere en compacte camera’s zijn. Al liggen spiegelreflexcamera’s wel heel fijn in de hand (want je hebt echt iets vast), het gewicht van de camera zelf is vaak veel zwaarder. Dit is niet altijd even handig. Zeker als je ook nog eens zware objectieven gebruikt en je de hele dag moet fotograferen kan het gewicht erg zwaar gaan wegen.
Wat ik ook een groot voordeel van een systeemcamera vind is dat je je instellingen direct terugziet op je scherm of door je zoeker van je camera. Zeker in het begin van je fotografie carriere, als je nog niet helemaal weet welke instellingen je het beste kan gebruiken, zie je je veranderingen direct terug.
Kitlens, body of los objectief kopen?
Bij het kopen van een camera moet je niet alleen kijken naar de camera zelf, maar doet het objectief, oftewel de lens, ook heel veel. Misschien is het objectief wel belangrijker dan de camera! Zelf zou ik daarom ook aanraden om altijd een body en het objectief los te kopen. Je kan al hele mooie lenzen halen voor redelijke prijs.
Weet je nog niet wat je favoriete lens is, en waar je het beste mee kan en wil fotograferen. Dan raad ik aan om, net zoals bij de camera, eerst eens een kitlens uit te proberen. Kitlenzen zijn objectieven die je compleet met camera koopt bij je dealer. Vaak zijn dit wat goedkopere zoomlenzen, perfect om uit te testen welke brandpuntsafstand je het fijnste vind.
Het gaat erom wat je ermee kan
Als laatste wil ik nog als tip meegeven dat de apparatuur die je hebt nog zo duur kan zijn, maar als je niet weet hoe je ermee moet werken, je er dan ook niets aan hebt. Ga lekker oefenen, uitproberen en testen en dan kom je er vanzelf achter welke camera het beste bij jou past!
Veel plezier!