Een minishoot organiseren? Op mijn instagram organiseerde een fotograaf een minishoot. Via haar stories maakte ze reclame. Dit deed ze door de datum en een aantal tijden te posten in haar stories. ‘Leuk!’ Dacht ik, ‘Dat kan ik ook zo organiseren!’. En zo prikte ik een datum en poste die ook in mijn stories. Ja, je raad het al: ik kreeg nul reacties. Hoe dit kan?
In deze blog leg ik je het uit. Ook vertel ik je over wat een minishoot is, hoe organiseer je een minishoot, hoe je aan aanmeldingen komt en waar je allemaal op moet letten.
Wat is een minishoot?
Een minishoot is een fotoshoot, maar dan net even anders! Omdat de tijd wat korter is (20-30 minuten) dan een normale fotoshoot noemen we het een minishoot. Ook krijgt de klant minder foto’s dan bij een gewone fotoshoot en is de locatie vaak op een vaste plek. Omdat de minishoot op 1 locatie is en je hierdoor meerdere mensen achter elkaar kunt plannen kun je ook de prijs laag houden.
Luister/kijk je liever? In onderstaande video bespreek ik hoe je een minishoot kan organiseren als fotograaf.
Redenen om een minishoot te organiseren
Er zijn verschillende redenen waarom je een minishoot kunt organiseren. Eentje ervan is dat het een laagdrempelige kennismaking is met een toekomstige klant. Het kan soms een grote stap zijn voor een klant om je gewone shoots te boeken. Ze kennen je nog niet, de prijzen zijn hoger en weten niet wat ze moeten verwachten. Een minishoot is dan een mooie eerste stap om kennis te maken met jou en je manier van werken.
Minishoot organiseren als aanvulling voor je portfolio
Het organiseren van een minishoot is ook een mooie manier om je klantenbestand uit te breiden. In een korte tijd heb je toch een aantal nieuwe klanten erbij. Deze kunnen in de toekomst vaste klanten van jou worden. Ook heb je in korte tijd weer een aantal nieuwe foto’s die je toe kan voegen aan je portfolio!
Maak gebruik van upsell bij het organiseren van je minishoot
Tijdens en na de minishoot kun je gebruik maken van upselling. Zo kun je bijvoorbeeld extra foto’s verkopen voor een bepaald bedrag per foto. Of je bied extra producten aan zoals een geprinte en ingelijste versie van de foto’s of een fotoboek. Je kunt het zo gek niet bedenken! Hoe makkelijker jij het maakt voor de klant, hoe sneller je een upsell zult hebben en dus meer zal verdienen.
Geef een thema als je een minishoot organiseert
Ook kan het leuk zijn om een thema te geven aan de minishoot. Bijvoorbeeld een Valentijn-shoot, moederdag-shoot, Halloween-shoot of misschien wel een minishoot met bloemen thema! Hierdoor onderscheid je je niet alleen van je concurrenten, maar ook van je eigen aanbod. Je laat zien dat een minishoot toch wel echt iets anders is dan je normale aanbod.
Lees ook: TFP shoot organiseren voor je portfolio
Waar begin je bij het organiseren van een minishoot?
Begin bij het begin. Denk van tevoren de stappen voor het organiseren van je minsishoot van begin tot eind uit. Dit helpt je om het overzicht te bewaren en draagt bij een snelle workflow.
Check of er vraag is voordat je een minishoot organiseert
Allereerst check of er vraag naar is bij je doelgroep. Voordat je al je moeite en tijd stopt in het organiseren van een minishoot, is het handig om te weten of dit wel aansluit bij de behoefte van je doelgroep. Zitten ze er wel op te wachten?
Social media zoals Instagram maakt het makkelijk om in direct contact te staan met je doelgroep. Maak daar ook gebruik van! Ik heb in mijn stories eerst de vraag gesteld of mensen zo’n minishoot zien zitten, welke locatie hun voorkeur heeft (de stad of de natuur) en liever in het weekend of door de weeks? Het handige is dat je kunt zien wie er reageert op je stories. Als je de minishoot eenmaal online hebt staan, kun je ze later ook nog een berichtje sturen om ze hierop te attenderen.
Locatie bepalen voor het organiseren van je minishoot
Wanneer je denkt dat er genoeg animo is kun je een locatie gaan zoeken. Zelf doe ik dit op plekken waar ik regelmatig fotografeer. Zo kan je van tevoren al inschatten wat voor soort shots je kunt maken, en dat werkt weer mee aan je workflow.
Houd bij het kiezen van je locatie rekening met je doelgroep. Als je een bedrijfsprofiel hebt op Instagram kun je bij je statistieken zien waar je volgers vandaan komen. Ook hebben ze al gereageerd op je stories welke locatie hun voorkeur heeft. Neem dit mee bij het kiezen van een locatie.
Prijs bepalen van je minishoot
Bij het bepalen van de prijs voor je minishoot is het belangrijk dat je je bedenkt dat een minishoot niet je normale shoot is met een hoge korting. Zorg ervoor dat je je eigen kwaliteit waarborgt en je uit de kosten bent.
Een regel die vaak wordt gebruikt is de 2/3 regel waarbij de minishoot 2/3 kost van wat een normale shoot bij jou zou kosten. Kost een normale shoot bij jou bijv. €200, dan zou een minishoot €130 moeten kosten.
Datum prikken van de minishoot
De allereerste fout die ik maakte bij het organiseren van een minishoot was de datum te kortdag plannen. Ik dacht dat het zou werken als je een last minute gevoel geeft aan je klant met een deal dat ze niet kunnen afslaan. Niets is minder waar…
In werkelijkheid hebben mensen echt al wel een volle agenda en kunnen ze zo last minute vaak helemaal niet! Plan dus de minishoot ver van tevoren. Dit voor doe je ook voor jezelf, zo heb jij alle tijd om op je gemakje de dag te plannen en het onder de aandacht te brengen.
Let er ook op dat je een reserve datum vrij houdt in je agenda. Het kan voorkomen dat het weer die dag erg slecht is, het is dan fijn dat je gelijk met een nieuwe datum kan komen!
Interessante content? Pin it!

Hoe breng je jouw minishoot onder de aandacht?
Wat bij ieder product of dienst werkt is een sterke branding. Zo ook voor je minishoot. Maak een mooie uitnodiging/flyer in je eigen huisstijl waar je jouw minishoot mee onder de aandacht brengt. Op de flyer zet je de datum, locatie, tijdslots, meeting point, hoe ze kunnen reserveren etc.
Verwerk er ook voorbeeld foto’s bij zodat de klant een idee heeft wat ze kunnen verwachten. Dit zal een professionele indruk geven aan je klanten. Deze flyer kun je vervolgens delen op je website, facebook en instagram of via de mail.
Boeking systeem
Om het boeken van je minishoot allemaal vlot te laten verlopen kun je gebruik maken van een boekingssysteem. Zelf maak ik gebruik van de WordPress plugin Bookly.
Hierdoor gaat het reserveren van een tijdsslot helemaal automatisch en scheelt het je weer een hoop tijd, want dubbel boeken komt zo niet voor! Installeer de plugin eenmalig en je hebt er geen omkijken meer naar! Ook staat dit een stuk professionelere dan alleen een contact formulier.
Mail met details
Nadat een klant een plekje voor de minishoot heeft gereserveerd stuur ik hen gelijk een mail met de shoot details. Ook stuur ik een betalingslink mee. Ik vraag de klant deze vooraf te voldoen zodat ze verzekerd zijn van een plek.
Daarnaast stuur ik een aantal kleding tips mee zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op de shootdag. Ook vraag ik ze om minimaal 10 minuten van tevoren aanwezig te zijn op het verzamelpunt voor een snelle doorstroom.
Tijdens de minishoot
Zodra de klant aan de beurt is, is het handig om direct er achter te komen wat ze met de minishoot voor ogen hebben. Vaak weet je van tevoren al wat voor soort shoot het gaat worden, denk aan loveshoot, familieshoot, of portretshoot. Maar iedere klant is anders en elke klant heeft ook zijn/haar eigen idee over bijvoorbeeld de poses of sfeer. Ook is het handig om bijvoorbeeld bij een familieshoot te weten of ze de hele familie op de foto willen of ook van ieder kind een apart portret.
Houd je aan de tijd
Tijdens de minishoot is het belangrijk dat je je aan de tijd houdt. Als eerste omdat je waarschijnlijk een strakke planning hebt, maar ook om je kwaliteit te waarborgen. Houd in je achterhoofd dat het een minishoot is, en geen normale shoot. Het is een proefje van wat je normaal kan geven, en daar is de prijs ook naar. Werk goed en snel en ‘make them to want more’.
Organiseer een aftersale plan voor de minishoot
Voor een succesvolle minishoot, voor zowel de klant als voor jou, is het belangrijk dat je nadenkt over een goede aftersale plan. Denk bijv. na over hoe je aan de klant de gemaakte foto’s wilt tonen, en hoe ze hieruit de beste foto’s kunnen selecteren.
Persoonlijke bestelling
Een van de manieren om je klant hun selectie van de minishoot door te laten geven is via een persoonlijke bestelling. Hierbij plan je een persoonlijk gesprek in met je klant om de foto’s te tonen waarna ze direct hun voorkeur kunnen doorgeven. Een voordeel is dat je het persoonlijk maakt, tijd neemt voor de klant en meer grip hebt op je upsell. Nadeel is dat het ook veel tijd kan kosten in je toch al overvolle agenda.
Maak gebruik van een online gallery
Een andere manier om de foto’s te tonen is via een online gallery. Zelf maak ik gebruik van Pixieset. (als je via deze link inschrijft krijg je 250mb extra bovenop je 3GB gratis opslag). Deze werkt tot nu toe heel goed. Je kan makkelijk de foto’s uploaden en de eigen inlog code naar de klant versturen. Ook kan je klant de foto’s die ze het mooist vinden favorieten.
Het leuke van een online gallery is dat de foto’s gelijk heel mooi getoond worden voor het ‘wauw’ effect. De klant ziet gelijk welke mooie foto’s je nog meer hebt gemaakt en de kans voor upsell is dus groter.
Conclusie
Bij het organiseren van een minishoot komt dus heel wat kijken, onderschat het niet! Ook is er bij mij veel tijd gaan zitten in het onder de aandacht brengen van de minishoot en de opvulling van de tijdslots. Soms heb je geluk en dan zit alles gelijk vol, soms moet je er echt aan trekken. Al doende leert men dus het kan alleen maar beter gaan!
Hopelijk heb je wat aan deze blog gehad! Lees anders hier meer fotografie tips. Laat het me weten in een comment op mijn instagram @verayve.photo en heel veel succes bij het organiseren van je minishoot!