Leven als Fotograaf

Foto ter illustratie. © Vera Yve Fotografie

TFP shoot organiseren voor je portfolio | Fotografie tips

inhoud

Luister/kijk je liever? In deze podcast bespreek ik waarom en hoe je een TFP shoot kan organiseren.

Sinds een paar jaar organiseer ik regelmatig TFP shoots voor het uitbreiden van mijn portfolio en om nieuwe mensen te leren kennen voor eventuele samenwerkingen. Er zijn veel verschillende manieren en redenen om een TFP shoot te organiseren. Als je dit goed wilt doen kan er nogal wat bij komen kijken.

In eerste instantie wist ik helemaal niet wat TFP is, laat staan hoe je het beste uit een TFP shoot kan halen! In deze blog leg ik je stap voor stap uit waar je aan kunt denken bij het organiseren van een TFP shoot voor je portfolio.

Wat is een TFP shoot?

Allereerst, waar staat TFP voor? TFP is veel is veelgebruikte Engelse term die staat voor Time for Print. Het gaat hierbij om een overeenkomt tussen een fotograaf, model en vaak ook een make-up artist en stylist op TFP basis. In plaats van een geldige betaling voor elkaars diensten is het de bedoeling dat iedereen van het team zijn/haar kwaliteiten en tijd in zet om werk te maken voor eigen portfolio.

Vroeger was het zo dat TFP voornamelijk een overeenkomst tussen model en fotograaf was. Waarbij de fotograaf de beste foto’s geprint aanleverde aan het model voor in haar fysieke modellen portfolio. Omdat het toen gebruikelijk was dat modellen regelmatig langs modellen bureaus gingen en hun portfolio lieten zien, kon het voorkomen dat er gevraagd werd naar wie de foto had gemaakt. In dat geval zou het model de naam van de fotograaf zeggen en had hij/zij er een nieuwe klant bij. 

Tegenwoordig leveren de fotografen hun foto’s van TFP shoots digitaal aan en worden de foto’s gedeeld op websites, social media en andere online platformen.

Waarom zou je een TFP shoot organiseren?

Het is goed om van tevoren na te denken waarom jij een TFP shoot zou willen organiseren. Dit is jouw motivatie en stok achter de deur als het allemaal wat minder soepel gaat. Voor het organiseren van een TFP shoot zijn verschillende redenen:

Ervaring op doen met een TFP shoot

Je bent een beginnend fotograaf met nog helemaal niet zoveel werk in je portfolio. Het lijkt je tof om van fotografie je werk te maken, maar weet ook dat je niet veel ervaring hebt. Het is eng om aan klanten geld te vragen, terwijl je zelf nog niet goed weet of je het ook al goed kan. Met een TFP shoot maakt het niet uit, je kunt rustig op je eigen tempo ervaring op doen met fotografie. 

Klinkt een TFP shoot organiseren voor jou overweldigend? Begin dan klein. Vraag eerst eens aan een vriendin of nicht of ze voor jou wilt poseren. Dat is laagdrempelig en maakt het niet uit als er iets fout zou gaan. Zo kan je stap voor stap ervaring op doen en als je je zekerder voelt ga je steeds een stapje verder.

Portfolio uitbreiden met een TFP shoot

Naast het opdoen van ervaring is een TFP shoot ook goed voor het uitbreiden van je portfolio. Niet alleen voor beginnende fotografen, maar ook voor diegene die al jaren in het vak zitten. Het is een mooie manier om te laten zien wat je nog meer kan naast het werk waar je je geld mee verdiend. Wat kan je nog meer of welke tak van fotografie bewandel jij het liefste? Waar wordt jij heel blij van? Het laat zien dat je een passie hebt voor fotografie en er ook graag in je vrije tijd graag mee bezig bent!

Uitproberen van nieuwe technieken

De digitale wereld verandert ontzettend snel en dat is soms lastig om bij te benen. Tijdens shoots voor klanten heb je niet altijd tijd om deze nieuwe technieken uit te proberen. Het kan fijn zijn om soms op je gemakje iets uit te proberen, zonder dat daar een bepaalde druk bij komt kijken. Veel fotografen gebruiken daarom een TFP shoot om nieuwe technieken uit te proberen. Je kunt dus een TFP model vragen om voor je te poseren. Zo heb je de tijd om nieuwe lichten, flitsers, lenzen, camera’s et cetera uit te proberen!

Hou jezelf relevant

Daarnaast is het goed om door middel van TFP shoots jezelf relevant te houden. Daag jezelf uit met shoots die uit je comfort zone zijn. Ga net een stapje verder dan je normaal zou doen. Durf het risico te nemen want nu hangt er toch niets vanaf! Zo groei jij niet alleen als fotograaf maar ook als ondernemer.

Lees ook: Een minishoot organiseren als fotograaf | Step by step guide

Waar begin je bij het organiseren van een TFP shoot?

Oke, je weet wat een TFP shoot is, je hebt je redenen en eigen motivatie op een rijtje en bent er klaar voor om je portfolio uit te breiden! Waar begin je?

1. Bedenk een concept voor je TFP shoot

Begin bij het bedenken van een concept. Persoonlijk vind ik het altijd leuk om samen met een stylist of model een concept te bedenken. Dit zorgt voor meer betrokkenheid voor alle partijen en het is ook gewoon heel leuk om samen erover te brainstormen. Als je eenmaal een onderwerp hebt gevonden die beide partijen aanspreekt, dan kom je in een soort gezamenlijke flow en blijven de ideetjes komen!

Het kan ook zijn dat je zelf al een idee hebt. Iets wat je altijd al wilde uitwerken. Bijvoorbeeld een streetstyle fashion shoot, een horrorshoot of een styled wedding shoot. Werk dit idee uit tot een volwaardig concept. Schrijf in een paar zinnen de kern van het concept en ga dan door naar stap 2 om te lezen.

Ben je er nog niet helemaal uit, maar wil je wel graag zelf een concept uitwerken voordat je een team bij elkaar verzamelt? Denk dan goed na waar jij je inspiratie vandaan haalt. Wat zijn je drijfveren? Heb je iets wat je nog mist in je portfolio? Is er een bepaalde kant die je op wilt in de fotografie waar je nog meer werk van kunt maken? Schrijf een aantal steekwoorden op die je interessant vind en ga hiermee mindmappen. Ook kan het helpen om beelden te zoeken die je inspireren op bijvoorbeeld Instagram of Pinterest.

2. Maak een moodboard voor je TFP shoot

Als je een concept hebt uitgeschreven ga je die visualiseren door middel van een moodboard. In een moodboard vang je de sfeer van de shoot. Hiermee maak je het niet alleen voor jezelf duidelijk wat je voor ogen hebt, maar ook voor je toekomstige team. Het is ook handig om tijdens de shoot de moodboard er nog bij te pakken zodat je zeker weet dat jullie nog aan hetzelfde concept werken.

Er zijn verschillende manieren om een moodboard te maken; je kunt bijvoorbeeld inspirerende foto’s uit tijdschriften scheuren, maar ik werk zelf vaak met Pinterest.

Pinterest is ideaal om fotografische beelden bij elkaar te zoeken en er een moodboard van te maken. Ook kan je makkelijk mensen uitnodigingen voor jouw gezamenlijke board die vervolgens ook zelf beelden kunnen toevoegen.

Om de juiste beelden te vinden voor je moodboard kun je de steekwoorden die je bij stap 1 hebt opgeschreven erbij pakken. Als je deze intikt in de zoekbalk zullen er diverse beelden uitkomen die, als het goed is, aansluiten bij je concept. Soms is het even zoeken naar de juiste steekwoorden en beelden. Probeer dan variaties van de woorden uit of in het Engels.

Als laatste is het handig om je moodboard toe te lichten in een paar zinnen. Zo weet je zeker dat iedereen het op de bedoelde manier interpreteert.

Interessante content? Pin it!
Time for Print TFP shoot organiseren

3. Een locatie regelen voor je TFP shoot

Wanneer je een concept en een moodboard hebt, ga je kijken naar een geschikte locatie voor je TFP shoot. Moet je fotoshoot plaatsvinden in een studio? Op een afgehuurde locatie, in een hotel of gewoon buiten? 

Zelf heb ik een mapje op Google Maps met opties voor shoot locaties. Als ik er ergens kom en het lijkt me een toffe locatie om een keer te fotoshooten dan sla ik die op. Heel handig, want geloof me, je vergeet het weer!

Daarnaast kun je ook Google Street View gebruiken om een gave locatie te vinden. Als ik bijvoorbeeld een shoot in Amsterdam-Noord heb, maar ik ben er nog nooit geweest, dan Google ik eerst de highlights. Vervolgens ga ik daar online ‘rondlopen’ om te checken of het geschikt is.

Je kunt natuurlijk ook speciale locatie scout dagen plannen voor jezelf waarbij je naar een stad of natuur gebied gaat om daar locaties te scouten.

4. Modellen zoeken voor je TFP shoot

Voordat je op zoek gaat naar een team moet je weten wat jouw niveau is. Waar sta jij met je fotografie op dit moment? Ben je beginnend? Hoeveel ervaring heb je met dit soort shoots? Enzovoort. Werk samen met mensen die net zo ver zijn als jij. Hierdoor kun je samen groeien en heb je ook meer kans op een ‘ja’. Oke leuk, maar waar vind je die modellen?

Scouten op straat

Sommige fotografen gaan de straat op om modellen te zoeken voor hun TFP shoot. Het voordeel is dat je verrast kunt worden op onverwachte pareltjes. Het nadeel is dat het nogal een drempel kan zijn om op iemand af te stappen.

Scouten via instagram

Een van mijn favorieten manieren om een model te scouten is via Instagram. Wat ik doe is bijvoorbeeld bij de locatie tag ‘Rotterdam’ kijken. Vervolgens ga ik de foto’s af en klik ik op de mensen die mij aanspreken. Als hun profiel openbaar is kun je zien of ze al enige ervaring hebben met poseren. Ook kun je zien hoeveel volgers het account heeft en of het model net zo ver is als jij. 

Als het model mij aanspreekt dan stuur ik haar een persoonlijk bericht met de vraag of ze het leuk zou vinden om samen een TFP shoot te doen. Leg alvast je moodboard voor zodat het model een idee heeft wat voor shoot het zou zijn.

Modellen vinden via TFP Facebook groepen

Facebook wordt niet meer zoveel gebruikt als vroeger. Maar wat ik nog wel heel handig eraan vind zijn de netwerk groepen! Voor iedere doelgroep is er wel een groep te vinden om elkaar te ontmoeten. Zo ook voor fotografen, modellen en make-up artists (mua)! Wordt lid van een gelijknamige groep en schrijf een oproep. Ook kun je als fotograaf reageren op oproepen van modellen, stylisten en muas om mee te werken aan hun concept.

Modellen bureau aanschrijven

Een andere manier van het vinden van een model voor je TFP shoot is het aanschrijven van modellen bureaus. Hier heb ik zelf nog niet zoveel ervaring mee, maar ik las in het boek van Liselotte Fleur (The Fashion Camera) dat zij dit regelmatig doet. Als je een volledig concept hebt uitgewerkt, een locatie hebt gevonden en een datum, kun je een modellen bureau benaderen en vragen of er modellen zijn die interesse hebben om er aan mee te werken voor hun portfolio.

Model Mayhem

Om modellen wereldwijd te zoeken kan de website www.modelmayhem.com je een eindje op weg helpen. Het is een platform die fotografen, modellen en mua’s bij elkaar brengt. In principe lijkt het dus erg op de facebook groepen maar dan wereldwijd.

5. Make-up artist voor je TFP shoot

Als je je TFP shoot naar een hoger level wilt brengen dan is een make-up artist (mua) onmisbaar. Een mua kun je op bijna dezelfde manieren vinden als een model, namelijk via de Facebook-groepen en via instagram. Check van tevoren goed zijn/haar portfolio. Een mua die tijd een aandacht besteed aan zijn/haar werk, zal ook mooie foto’s willen tonen op haar website en social media. Bedenk van tevoren een plan van wat je wilt en leg dit voor, vraag de mua hoeveel tijd ze eraan denkt kwijt te zijn.

6. Stylist en kleding regelen

Stylisten zijn wat lastiger te vinden maar kunnen een mooie toevoeging zijn aan het team. Zij verzorgen de kleding, props en styling van het geheel. Het maakt het af! Stylisten kunnen bijvoorbeeld kleding lenen van (jonge) modeontwerpers of winkels waar ze mee in contact staan. Ook kun je zelf kijken of je iemand kent die kleding kan uitlenen in ruil voor mooie foto’s. 

Als je geen styliste hebt kun je vragen of het model zelf kleding kan meenemen. Ook is het gebruikelijk om kleding te bestellen en deze vervolgens retour te sturen. Let wel op dat het model voorzichtig met de kleding omgaat!

7. Goede afspraken maken

Om misverstanden te voorkomen is het goed dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt. Je kunt denken aan een contract voor het team waarin staat wat er van elkaar verwacht wordt. Hierin leg je ook vast wat er met de foto’s mag gebeuren. Bijvoorbeeld dat ze gebruikt mogen worden voor promotie van eigen portfolio, maar niet voor commerciële doeleinden.

8. Datum plannen

Als het team bij elkaar is verzameld, en de afspraken zijn gemaakt dan kan er een datum geprikt worden! Hoe groter het team, hoe moeilijker dit kan worden. Zeker als er op wat professionele niveau wordt gewerkt kan dit lastig zijn. Een handige tool om een datum te prikken is www.datumprikker.nl.

9. De TFP shoot dag!

Tijdens de shootdag is het fijn dat er een ontspannen sfeer hangt. Jullie zijn er om een passie project uit te werken dus geniet ervan! Je kunt ook denken aan het verzorgen van de catering. Bijvoorbeeld door lekkere broodjes mee te nemen of warme thee als het koud is.

Met een tethering verbinding via Lightroom kun je het team laten meekijken met de shoot. De foto’s worden dan direct van je camera op je laptop gezet. Als er dan iets aangepast moet worden aan bijvoorbeeld de make-up kan de mua direct bijspringen.

10. De resultaten delen

Spreek ook dit duidelijk af met je team hoe je de selectie gaat maken. Je kunt de foto’s direct na de TFP shoot met het team selecteren. Zo weet je zeker dat iedereen blij is met de beelden. Dat scheelt voor jou ook weer tijd met bewerken. Je kunt natuurlijk ook zelf een selectie maken en die later bewerkt doorsturen.

Afhankelijk van grootte het team maak ik vaak zelf eerst een selectie en stuur ik de foto’s daarna door via Google-drive. Je kunt de map makkelijk delen en je team kan daar de foto’s bekijken en downloaden.

De ruwe foto’s stuur ik nooit door.

11. Publiceren

De laatste stap waar je over na kunt denken is de vorm van publicatie. In de meeste gevallen zullen resultaten van TFP shoots gepost worden op social media. Zorg ervoor dat je je team erin tagt en dat zij dit ook bij jou doen. Op die manier wissel je toch volgers uit en wie weet zit daar een potentiële klant tussen!

Zelfde geldt voor het publiceren op je website, naast dat het ook gewoon netjes is om credits te geven aan je team, staat het ook professioneel. 

Ook is het mogelijk om je beelden in te sturen naar portfolio websites en andere online magazines die portfolio’s van over de hele wereld publiceren op hun website.

Conclusie

Er komt dus heel wat kijken bij het organiseren van een TFP shoot, maar laat je niet ontmoedigen. Begin bij het niveau waar jij bent. Als je dit te overweldigend vind, begin dan klein. Ben je toe aan een uitdaging? Stap dan eens uit je comfort zone. Hoe dan ook, geniet van de dag, de nieuwe mensen die je ontmoet en het creëren van nieuwe dingen.

Explore, create, inspire!

Zie hier meer fotografie tips!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!