Een goede verzekering voor je camera en andere apparatuur, heb jij die? Of heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering? In het begin van mijn freelance carrière had ik deze allemaal niet, maar door een aantal gebeurtenissen zie ik toch wel in hoe belangrijk deze camera verzekeringen zijn als professioneel fotograaf. In deze blog leg ik je uit welke fotografie verzekeringen belangrijk zijn en waar je dan op moet letten bij het afsluiten.
Welke verzekeringen zijn belangrijk als fotograaf?
Als je zzp’er bent zijn er een aantal belangrijke verzekeringen die je kan afsluiten, denk aan een camera verzekering voor je apparatuur, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandsverzekering en natuurlijk de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Apparatuurverzekering / camera verzekering
Als professioneel fotograaf zul je door de loop van de jaren ook steeds meer camera apparatuur verzamelen en zullen de kosten al snel oplopen tot duizenden euro’s. Een goede camera verzekering die diefstal en schade dekt is dan ook een must. Zeker als je ook zo nu en dan camera apparatuur huurt bij bijvoorbeeld Budgetcam. Naast je camera en alles wat daar bij hoort, kun je natuurlijk ook andere apparatuur verzekeren zoals je laptop, harde schijven etc.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering / beroepsaansprakelijkheid
Als je dan toch een verzekering wilt afsluiten als professioneel fotograaf dan raad ik je aan om te beginnen bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt namelijk de schade die je aanricht bij anderen. En nee je Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) dekt niet altijd ook je zakelijke aansprakelijkheid. Let hier dus goed op!
Een verhaal wat mij over de streep hielp om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten was dat van een collega fotograaf. Hij had een fotoshoot op de Erasmusbrug in Amsterdam en klom (onder begeleiding) naar het hoogste gedeelte van de brug. Daar liet hij zijn camera naar beneden vallen. Nu kan je natuurlijk denken van ok, dat is dan mijn eigen risico en als dat een keer gebeurt so be it. Maar zijn camera viel dus op een toerist die vervolgens ook naar het ziekenhuis moest… Op zulke momenten wil je zeker wel verzekerd zijn.
Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandverzekering dekt onverwachte juridische kosten en juridisch advies. Het kan je bijstaan als je bijvoorbeeld in een verkeersongeluk terecht komt en je een tijd niet meer kan werken. Maar naast conflicten van letsel en materiële schade, kan je ook in een situatie terechtkomen waarin een opdrachtgever weigert te betalen. Dat is dan al een heel stuk realistischer. Zelf heb ik deze gelukkig nog niet nodig gehad (even afkloppen) maar ik heb al wel een paar keer gehad dat een opdrachtgever na de 3e herinnering nog niet had betaald. Nu gebeurt dat wel vaker bij die opdrachtgever en wordt er uiteindelijk altijd wel betaald… maar wat als dat niet gebeurt? Dan is een rechtsbijstandverzekering wel extra fijn.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als je zelfstandig ondernemer bent dan ben je niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies. Dat betekend dat als er iets gebeurt waarom je niet kan werken, je zelf voor vervangend inkomen moet zorgen. Daar kan je je voor verzekeren met de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Over het algemeen is deze verzekering vrij duur en niet iedere zzp’er heeft er daarom ook eentje. Of je deze verzekering afsluit of niet, denk er op z’n minst even goed over na wat je doet als je arbeidsongeschikt raakt. Heb je een potje waar je toch een tijd van kan leven? Heb je nog andere inkomsten waar je uit kan putten?
Let op clausules bij (apparatuur) verzekeringen
Helaas heb ik zelf al een keer aanspraak moeten maken op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en toen bleek ook nog eens dat door een clausule niet alles gedekt was. De situatie was als volgt: Ik moest op locatie fotograferen met mijn studio. Daar tapete ik de witte achtergrondrol met speciale gaffer tape vast aan de vloer, vervolgens bij het eraf halen ging er een stuk van de vloerverf mee. Vervelend natuurlijk, zeker toen ik ook nog eens een rekening van 1800,- kreeg. Dit leek me iets voor de verzekering maar van de verzekeraar, waar ik destijds was verzekerd, kreeg ik te horen dat dit niet onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt door een clausule! Erg vreemd… je snapt natuurlijk wel dat ik daarna naar een andere verzekering ben overgestapt, eentje waarin dit wel meeverzekerd is.
Bedenk dus van te voren goed in wat voor soort situaties je terecht komt als fotograaf, en of dat dan ook daadwerkelijk gedekt is. Vraag dit na bij je verzekeraar.
Welke verzekeringspartijen zijn er?
Je hebt verschillende verzekeringspartijen hieronder een paar waar ik ervaring mee heb:
Camera verzekeren bij Insify
Insify is een relatief vrij nieuwe verzekeraar en profileert zich als dé verzekeraar voor zzp’ers. De verzekeringen zijn ook makkelijk online af te sluiten. Zelf vind ik de verzekering vrij duur ten opzichte van de andere 2 opties. Je hoeft niet apart je apparatuur door te mailen maar verzekerd je voor een vast bedrag, wat dan wel weer handig is. Echter vond ik dat ze nog niet veel ervaring hebben met casussen van fotografen. Let dus bij deze verzekering op de clausules, o.a. opzicht is niet mee verzekerd.
Verzekering camera apparatuur bij Klomps en boor
Klomps en Boor profileren zich als de verzekeraar voor fotografen en hebben dan ook veel ervaring hiermee. Dat kan je ook wel merken als je contact hebt met de vriendelijke medewerkers. De lijntjes zijn kort en ik ben daardoor ook goed geholpen bij het afsluiten van de bedrijfsaansprakelijkheids en camera verzekering. Je sluit een apparatuur en camera verzekering af door middel van een lijst van de apparatuur die je in je bezit hebt. Het nadeel vind ik dat gehuurde apparatuur niet automatisch is meeverzekerd. Dus als je gehuurde camera’s wilt verzekeren moet je altijd even een mailtje sturen om dit door te geven. Persoonlijk voor mij erg onhandig omdat ik regelmatig studio apparatuur huur.
Camera en apparatuur verzekering bij DSV
DSV of ook wel aparatuurverzekering.nl is een verzekering speciaal voor camera’s en apparatuur. Dit kan je heel makkelijk online doen. Je geeft hierbij ook gelijk een lijst door van de apparatuur die je in je bezit hebt.
Deze werd mij aangeraden door andere fotografen die ook veel studio apparatuur huren. Je kan hierbij een extra camera verzekering afsluiten voor apparatuur die niet in je bezit zijn. Je hoeft hierbij dus niet elke gehuurd apparaat op te geven, je verzekerd een bedrag van bijvoorbeeld 5000,- of 10.000,- euro. Voor mij dus een uitkomst.
Bij DSV kan je ook bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, maar dit kan alleen telefonisch. Toen ik hier naar vroeg vertelde ze gelijk al (heel toevallig) dat bijvoorbeeld schade door het eraf trekken van tapes ook verzekerd zijn.
Nog meer camera verzekeringen
Naast bovengenoemde verzekeringspartijen zijn er natuurlijk nog meer verzekeringen die je kan afsluiten voor je camera apparatuur en bedrijfsaansprakelijkheid. Welke je ook kiest, bedenk van tevoren goed wat voor fotograaf je bent en op welke plekken je allemaal komt. Ben je een fotograaf die voornamelijk uit zijn eigen studio werkt en weinig op locatie, dan heb je een andere verzekering nodig dan een fotograaf die juist veel weg is en geen eigen studio heeft.