Leven als Fotograaf

Ondernemen als fotograaf

In oktober 2020 heb ik dan eindelijk het besluit genomen om mijn vaste baan op te zeggen en per januari 2021 fulltime als freelance fotograaf te gaan werken! Spannende stap, zeker zo midden in de lockdown, maar ook ontzettend leuk om zo mijn droom achter na te gaan! Naast het fotograferen zelf, heb ik ook het ondernemingsleven leren kennen. Op deze blog deel in je mijn bevindingen, tips en andere ondernemersvragen.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Ben jij op deze pagina gekomen? Dan heb je ongetwijfeld, net zoals ik, interesse in het ondernemerschap. Het ondernemen is namelijk een droom voor velen en dit kan ik goed begrijpen. De gedachte om je niet meer te hoeven verantwoorden tegenover een baas, je eigen tijd te kunnen inplannen en zelf bepalen welke jobs je aanneemt en uitvoert, heerlijk! 

Met andere woorden: vrijheid! Dit klinkt toch geweldig? Dat is het ook, maar ben jij ervan op de hoogte wat er allemaal bij komt kijken? Het ondernemerschap is dan ook niet voor iedereen weggelegd… Ik vertel je er graag wat meer over.

Voordelen van het ondernemen

Het ondernemen brengt vele pieken en dalen met zich mee. Soms kun je met relatief weinig tijd een enorme klus binnenhalen, maar soms kan er een periode voorbij gaan waarbij je geen enkele klant treft… Maar als je het mij vraagt, dan is het ondernemen geweldig! De vrijheid die je voor het harde werk terug krijgt is onbeschrijfbaar. Hieronder heb ik een aantal voordelen van het ondernemen voor je genoteerd waar ik ontzettend van geniet:

 1. De vrijheid
  Zoals verwacht staat op nummer 1: vrijheid. Niemand die je zegt wat je moet doen, zelf je dagen inplannen en de vrijheid om zelf te bepalen waar jij je voor gaat inzetten. Dat is wat mij blijvend inspireert om door te gaan. Oh ja, vakantie pakken wanneer je wilt is natuurlijk ook super fijn!
 2. Geen dag is hetzelfde!
  Niet meer in kaders van de organisatie te hoeven handelen is fijn. Zo heb ik de ene dag een portretshoot en de andere dag maak ik productfoto’s van mooie producten.
 3. Je hebt zelf in de hand wat je verdient
  Als startende fotograaf en ondernemer kan het soms wat lastig zijn op je uurtarief te bepalen, en te vragen wat je waard bent. Daar heb je wat lef en ervaring voor nodig. Maar ik beloof het je, het wordt steeds makkelijker en des te leuker en trots ben je op wat er die maand binnenkomt!

Nadelen van ondernemen

Helaas bestaat het ondernemen niet alleen uit leuke verhalen… Voordat je kunt genieten van alle voordelen van het ondernemerschap, dien je eerst keihard te werken. Dit is natuurlijk niet erg, maar wees je hier wel bewust van. Ondernemen neemt dus ook de nodige nadelen met zich mee, denk bijvoorbeeld aan boze klanten, geen doorbetaling tijdens vakantiedagen en wellicht eenzame dagen doordat je geen collega’s om je heen hebt. Mijn top drie:

 1. Lange en soms eenzame dagen
  Als fotograaf ben ik vaak zelfstandig aan het werk in mijn thuiskantoor. Het schieten van de foto’s is vaak op locatie en daar ontmoet ik leuke mensen, maar het voorbereiden, bewerken en afhandelen van mijn dienst gebeurd vanuit huis. Soms mis ik het even babbelen met je collega’s.
 2. De financiën
  De financiën, ik noemde het al bij de voordelen, maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan. Bij het ondernemerschap, voornamelijk wanneer je net start met ondernemen, is het vaak onduidelijk wat er binnen gaat komen aan inkomsten. Daarnaast heb je ook niet de voordelen van een WW, geen ADV dagen en ook geen betaalde vakantiedagen. Als zelfstandige ben je hier allemaal zelf verantwoordelijk voor om je goed in te dekken, wat soms wel wat stress met zich meebrengt.
 3. 24/7 per dag aanstaan
  Iedere dag is anders en hier heb ik ontzettend aan moeten wennen in het begin, maar ik word hier steeds beter in. Het moeilijkste is om jezelf iedere dag te disciplineren om aan het werk te gaan. Lukt je dit? Dan is de energie die je hiervoor terugkrijgt geweldig! Als ondernemer streef je altijd naar het best haalbare resultaat, maar voordat je dit resultaat behaald dient er gewerkt te worden. Wanneer je voor een baas werkt weet je vaak exact hoeveel uur per week je dient te werken. Wel zo fijn toch, om te weten waar je aan toe bent de aankomende dagen? Nou, dit is bij de gemiddelde ondernemer toch nét wat anders… Het ondernemen is namelijk een vak dat bestaat uit vele onzekerheden. Zo kan een grote opdracht last-minute nog geannuleerd worden en zo heb je ineens weer 2 weken die je volgepland moet zien te krijgen.

  Ook ervaren vele ondernemers stress doordat ze het gevoel hebben dat ze continu aan staan. Dit is natuurlijk niet gek, want als je net een grote opdracht verloren bent en je ineens 2 weken aan inkomsten mist, dan kan dit nogal een impact hebben. Als fotograaf ga jij ongetwijfeld met soortgelijke situaties te maken krijgen. Shoots die worden afgezet, apparatuur dat weigert te werken, klanten die niets meer van zich laten horen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Al met al raad ik het iedereen aan!

Bij iedere keuze die je maakt zijn er voor- én nadelen, dit is bij het ondernemen niet anders. Heb je de voordelen afgewogen tegenover de nadelen en heb je besloten om ervoor te gaan? Tof! Bij Levenalsfotograaf.nl wil ik je inspireren én helpen door het delen van mijn eigen ervaringen. Heb jij een super leuke en/of leerzame ervaring meegemaakt en wil je dit met Levenalsfotograaf.nl delen? Twijfel dan niet om contact met me op te nemen!