Leven als Fotograaf

Maandupdate januari: Mijn eerste maand als freelance fotograaf in 2021

inhoud

“YEAS! De kogel is door de kerk! Ik ga per 1 januari 2021 voor de volle 100% als freelance Fotograaf & Ontwerper werken! Heel spannend, maar het engste heb ik al gehad en dat was het opzeggen van mijn vaste baan”

Dit schreef ik op 18 november 2020 in een post op instagram. Afgelopen jaar heeft Corona de tijd stil gezet. Veel activiteiten vielen weg, minder afleiding en daardoor veel meer tijd over om na te denken; Wat wil ik nou echt?

Dat gaf ook meer ruimte om meer naar mijn gevoel te luisteren, vaak weet die al veel eerder wat er aan de hand is en welke beslissing je moet maken, dan je verstand. Het is moeilijk om naar je gevoel te luisteren als je verstand vooral voor het veilige wilt kiezen, het comfortabele… maar dat is niet altijd wat je gelukkig maakt.

Ondanks dat ik met ontzettend veel plezier bij Cotton Ball Lights heb gewerkt als Creative Manager, ik hele mooie verpakkingen, brochures, magazines, beursstands etc. heb mogen ontwerpen en gave foto’s en video’s heb mogen foto- & videografen

…voelde het alsof het de tijd was om het risico te nemen en de sprong te wagen! Natuurlijk had ik hier en daar al wel wat freelance opdrachten lopen maar dit was en is een behoorlijke sprong in het diepe!

Toch is de eerste maand als freelance fotograaf voorbij gevlogen en heb ik zeker niet stilgezeten, kijk je mee?

De eerste week als freelance fotograaf

Vol goede moed en boordevol inspiratie begon ik aan mijn eerste week als freelance fotograaf en die vloog voorbij! Ik maakte een week, maand en jaar planning, zorgde dat mijn administratie op orde was en had al meteen de eerste shoots ingepland!

Zo heb ik van de mooi creatieve Ilja portretten mogen maken in Breda, en ben ik met collega-fotograaf Sanne op pad gegaan voor een urban fotoshoot. Naast dat Sanne fotografeert, staat ze ook regelmatig zelf voor de camera. Die combinatie vind ik altijd heel fijn om mee samen te werken omdat je dan van elkaar kan leren en inspireren.

Fotograferen in de natuur

De tweede week als freelance fotograaf verliep eigenlijk net zo. Ik ontmoette de ontzettend lieve Naomi voor een fotoshoot in de natuur! We gingen naar de Kralingse Plas en maakte de meest creatieve portretten! 

Ook ontmoette ik beweegcoach Linda van In Motus voor een personal branding shoot. We maakten eerst een aantal foto’s in haar sportzaaltje om vervolgens de fotoshoot voort te zetten in het bos! Wat een prachtige plek!

De weken erna stonden eigenlijk vooral in het teken van bewerken! De digitale foto’s moeten natuurlijk worden nabewerkt en ik neem de tijd om dit zorgvuldig te doen in de stijl die aansluit bij de shoot.

Mijn onzekerheid als freelance fotograaf

Het spannendste aan dit avontuur als freelance fotograaf vind ik toch wel of ik genoeg klanten zal krijgen en mijn vaste lasten kan betalen, maar in de rest heb ik volle vertrouwen! Tuurlijk zijn er altijd dingen die je nog moet leren, verbeteren of in groeien maar dat hoort erbij en daar heb ik juist alleen maar zin in! Let’s do this!

Hoe ging jouw eerste maand als freelance fotograaf? Of moet je de sprong nog wagen?

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!