Leven als Fotograaf

Alternatief voor Linktree

Dit is waarom je Linktree niet wilt gebruiken! Mét goed alternatief!

inhoud

Linktree. Het lijkt een handig tool, waarmee je meerdere links kan toevoegen aan je Instagram. Toch zou ik je afraden om het te gebruiken. In deze blog vertel ik je waarom en wat een goede gratis (!) alternatief is.

Wat is Linktree?

Je hebt vast wel eens in de Instagram bio’s van mensen een link van Linktree zien staan. En zo niet, dan zal je dat vanaf nu op gaan vallen haha 😉 Anyhow. Het is een bekend dat je in je Instagram bio maar 1 linkje kwijt kan die doorverwijst naar een pagina, youtube filmpje etc. Dat kan soms vervelend zijn als je meerdere linkjes tegelijkertijd kwijt wil. Daar heeft Linktree een oplossing voor: Via het platform kan je een verzamelpagina maken met meerdere knoppen onder elkaar de dus allemaal naar iets anders kunnen linken. Ideaal, zou je zeggen!

De nadelen van Linktree

Dat ideale zit toch net ietsje anders. Naast dat je maar een beperkte mogelijkheid hebt om je Linktree-pagina aan te passen naar je huisstijl, is Linktree ook nog eens bar slecht voor je website SEO (search engine optimization). Het verkeer vanuit je social media kanalen gaat namelijk niet direct naar jouw website maar via een omleiding; Linktree zelf. Vervolgens moeten de bezoekers doorklikken om op jouw website te komen. Gratis bezoekers voor Linktree dus, en vooral goed voor hun eigen SEO. 

Ook worden de links naar je website in Google Analytics gezien als ‘referrals’ en niet als verkeer dat van je social media af komt. Dat is onhandig want zo weet je niet hoeveel mensen op je posts doorklikken naar je website, en kun je campagnes moeilijk optimaliseren. Voor de ranking in Google is het ‘t ideaalste dat je bezoekers zo snel en direct mogelijk op je website terecht komen, zonder omweg dus.

Lees ook: Hoe organiseer je een winactie op instagram?

Linktree alternatief: dé oplossing!

Gelukkig is het super simpel om dit op te lossen! Zo simpel zelfs dat ik niet snap dat er nog steeds mensen zijn die dit niet op deze manier oplossen. Mits je een eigen website hebt natuurlijk! 

Je kunt namelijk gewoon op je eigen website een landingspagina aan maken met knoppen die doorlinken. En nog eens in je eigen huisstijl ook. Simple as that! 

Zelf heb ik die pagina ‘links’ genoemd, maar je kunt het ook ‘link in bio’, ‘Instagram’ of iets dergelijks noemen. De link in mijn bio ziet er dus zo uit: www.levenalsfotograaf.nl/links

Het is een pagina gericht op de mobiele telefoon (mobile first) waar net als bij Linktree een rijtje knoppen staat met links waar mensen op kunnen klikken. Ook zie je de laatste paar blogposts van deze website. Voeg de nieuwe link in je bio toe, en voila! Je hebt je eigen persoonlijke en vooral gratis ‘Linktree’ gemaakt!

Super handig, want als ik in een instagram post over een blog vertel, kan ik die verwijzen naar de ‘link in bio’. Zelfs als de post al wat ouder is, kunnen mensen alsnog de link in de bio terug vinden.

Veel succes!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!