Leven als Fotograaf

Maandupdate December: Ruimte voor nieuwe dingen

inhoud

December; de maand van de laatste projecten van het jaar afronden, shooten voor een goed doel én een leuk vooruitzicht voor in januari. Lees je mee?

December; een relatief rustige maand qua opdrachten. Gelukkig had ik mij er al een beetje op voorbereid en maak ik mij er dit jaar minder zorgen om dan voorgaande jaar. Het is ook best logisch als je er over nadenkt; ik fotografeer voornamelijk producten. De meeste webshops willen in december knallen met de verkopen. Denk maar eens aan de pieken van black friday, sinterklaas en kerst, dan wil je dat de nieuwe feestdagen foto’s ruim van te voren al online staan! 

Nu moet ik ook zeggen dat niet iedere webshop zo ruim op tijd is hoor, de meeste aanvragen krijg ik maximaal 2 weken van te voren, en dan moet natuurlijk alles zo snel mogelijk af zijn! Gelukkig kan ik daar wel flexibel in zijn, maar dat was in het begin wel even wennen. En dan vooral wennen omdat je echt pas 1 of 2 weken van te voren weet hoe druk je maand wordt. Soms is je agenda nog zo leeg… en maak je je zorgen hoe je weer aan opdrachten gaat komen, en dan de het volgende moment zit alles opeens weer ram vol!

Goed doel: Face This!

Er zitten ook weer voordelen aan een verwachte rustige maand, je hebt zo ook weer plek voor andere dingen. Zo vroeg het goede doel Face This of ik mee wilde werken aan een van hun ‘drops’. Elke maand lanceert Face This een nieuwe print. De print is geïnspireerd op de tekeningen van kinderen uit Indonesië, vervolgens gaat er een kunstenaar/ontwerper mee aan de slag en maakt er een grafische print van die weer op een aantal shirt en truien worden gedrukt. De opbrengst van de verkopen gaat weer naar de scholen van de kinderen in Indonesië en zo is de cirkel weer rond!

Voor Face This mocht ik dus een team samenstellen om foto’s voor de drop van januari te maken. We hadden echt een leuk plan uitgedacht, maar helaas was het weer echt bar en bar slecht. We konden niet de straat op… maar nadat Jos, de oprichter van Face This, wat had rondgebeld, konden we uiteindelijk wel terecht op een toffe binnenlocatie! Zo kon de shoot toch nog door gaan. Zo zie je maar dat netwerken zo handig is!

Neem vooral even een kijkje op hun website trouwens!

Travel & Shoot

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ga gewoon echt slecht op de winter en heel goed op de zon. 😉  Dus ik heb mijzelf voorgenomen om de winterdip voor te zijn en in ieder geval een tijdje ergens op een warme plek te overwinteren. En dan niet alleen luieren in de zon maar vooral ook met een werk/fotografie intentie. 📸

Vorig jaar was dat een week in Malaga. Ik heb m’n camera meegenomen en m’n doel was om in ieder geval een aantal shoots daar te mogen doen. Het bracht me op hele onverwachte plekken die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken! 

Ik ontmoette talentvolle muzikant Harry Eucrow en samen hebben we een fotosessie gedaan, waarbij hij een van de gemaakte foto’s heeft gebruikt voor z’n nieuwe album.

Ook was een van mijn doelen begin 2022 meer te leren over studiofotografie… En plots stond ik in Spanje in een fotostudio te assisteren tijdens een studiosessie! Zo bijzonder dat je door zon intentie te zetten ook nog op zulke onverwachte plekken komt. 

Dit jaar ga ik 2 weken naar Tenerife. Wéér met een fotografie intentie, maar dit keer heb ik het net weer even anders aangepakt Ik ga namelijk een aantal producten van leuke webshops meenemen in mijn koffer en hun producten daar fotograferen! Hoe tof! Ik heb er zo zin in!!

Zo kan ik lekker werken in de zon! En krijgen zij mooie zomerse shots van hun producten! Win win!

Wat heb ik ervan geleerd en wat kan jij er van leren?

  • Dat als je je voorbereid op een periode waarbij het waarschijnlijk iets minder druk wordt met opdrachten, je je daar ook minder druk om maakt > dus ook minder stress > en daardoor weer ruimte voor nieuwe dingen.

Fijne jaarwisseling en tot volgend jaar weer!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!