Leven als Fotograaf

Maandupdate Oktober: Klanten komen terug!

inhoud

WERK WERK WERK. Ondanks dat ik deze maand al ruim over mijn jaaromzet van vorig jaar ben gegaan, is de winst, dus wat ik er van over houd, nog echt minimaal. Ook de reserves op mijn bankrekening zijn nog lang niet aangevuld en ik besluit om wat extra gas te geven deze maand. 

Schoolfotografie

In april schreef ik dat ik was begonnen bij Nieuwe SchoolFoto om wat extra zekerheid in inkomen te hebben. Je kan daar zelf je dagen inplannen en de hoeveelheid. Vorige seizoen werkte ik 2-3 dagen, deze maand ga ik voor 4 dagen in de week. Ondanks dat het best pittig is (vroeg opstaan; 5:30 uur de wekker en lange dagen), telt het bedrag aan het eind van de maand wel lekker op!

Klanten komen terug!

Ook mag ik met trots zeggen dat de opdrachtgevers waar ik vorig jaar voor heb mogen fotograferen, deze maand ook terug komen! WAUW! En zo onverwachts ook. Het zorgt ervoor dat het wel een mega drukke maand wordt en dat ik ook in de avonduren en weekenden door ga, maar ik weet dat het straks in december wel weer wat rustiger zal gaan worden dus ik neem het voor lief.

Op vakantie

Begin november zal ik op vakantie gaan. Dat blijft toch altijd wel even een spannend moment, want wat als er toch nog een opdracht binnenkomt en ik niet gelijk kan reageren, verlies ik dan de opdracht? Of als klanten van lopende opdrachten nog vragen hebben of aanpassingen willen en ik reageer niet snel genoeg, worden ze dan boos? Allemaal dingen die door je hoofd spoken maar in de praktijk echt wel mee vallen. Iedereen gaat wel eens op vakantie en begrijpt dan heel goed dat reacties soms even wat langer kunnen duren. Wel heb ik ervoor gezorgd dat alle lopende opdrachten zijn afgerond voordat ik weg ga. Ook heb ik iedere opdrachtgever waarmee ik contact heb nog extra laten weten dat ik een week niet online ben, en heb ik op mijn mail en werktelefoon een automatische reply ingesteld. Dat moet vast goed komen toch?

Nee verkopen

Ook heb ik deze maand voor het eerst nee gezegd tegen een potentiële klant. Ik was benaderd door een bedrijf, de opdracht leek me leuk maar het zal ook voor veel stress zorgen omdat ik eigenlijk geen gaatje vrij meer had in mijn agenda. Ik had een week na mijn vakantie voorgesteld maar dat kwam de opdrachtgever niet uit in verband met de kerst deadline. Tja.. dan moet ik de opdracht toch laten varen en doorspelen naar mijn lieve collega fotografen. 

Wat heb ik ervan geleerd en wat kan jij er van leren?

  • Dat schoolfotografie echt wel pittig is, maar wel lekker verdiend.
  • Dat opdrachten soms uit onverwachtse hoeken komen en dat het goed is om je klantencontact te onderhouden ook al denk je dat een shoot eenmalig was.
  • Dat nee zeggen – hoe cliché ook –  soms als een dikke JA voor jezelf voelt.
  • Afgelopen jaar bestond uit rustige periodes en mega drukke periodes. Dat wil ik echt meer in balans krijgen. Hoe ik dat voor elkaar ga krijgen weet ik nog niet? Opdrachtgevers willen toch vaak alles zo snel mogelijk en op het laatste moment… dus het blijft lastig om daar dan ‘nee’ op te zeggen. Heb jij nog tips?
Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!