Leven als Fotograaf

Netwerk bijeenkomsten met Geeke van Dijck
© Vera Yve Fotografie

Netwerk bijeenkomsten: hoe gaat dat? Geeke van Dijck vertelt

inhoud

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind netwerk bijeenkomsten mega eng. Althans, het beeld dat ik er van heb. Ik probeer het dan ook zoveel mogelijk te vermijden haha. Gelukkig heeft collega fotograaf Geeke van Dijck helemaal geen moeite met het naar netwerk bijeenkomsten gaan en heb ik haar dus gevraagd hier wat over te vertellen. En wat blijkt? Zo eng is het helemaal niet en je krijgt er nog leuke opdrachten van ook!

Verschillende manieren van netwerken bijeenkomsten

Geeke is lid van twee netwerk verenigingen: Netwerk Brabant en Netwerk A2. Bij die laatste heeft ze om de 2 weken een netwerk ontbijt op de vrijdag ochtend. De groep bestaat uit een vast clubje en iedere branche is dan ook maar eenmalig vertegenwoordigt. Zo heb je geen onderliggende concurrentie en als je een opdracht heb voor een lid, dan ga je naar die persoon.

Netwerk bijeenkomst met korte pitches

Tijdens het ontbijt geeft ieder lid een korte pitch van 1 minuut over zijn/haar/hen bedrijf met een update, waar je tegenaan loopt, maar je kan ook een concrete zoekvraag stellen. Bijvoorbeeld: ‘heeft iemand een warm contact bij dat ene reclame bureau?’ Hoe concreter hoe beter.

Leden kunnen dan op de pitch reageren door middel van briefjes. Daar kan je aangeven of je bijvoorbeeld een opdracht voor iemand hebt, iemand met die persoon in contact wil brengen of dat je nog een 1 op 1 kennismaking wilt. De briefjes worden vaak bij de koffiepauze toegelicht of je spreekt elkaar even aan. Geeke vertelt dat omdat je elkaar toch wel vaak ziet, er een informele sfeer is. Sommige mensen delen ook persoonlijke dingen tijdens de pitches. 

Iedereen komt een keer aan bod

Na de koffiepauze is er nog een bedrijfspresentatie van ongeveer 10 minuten van een van de leden. Dit is een wat verdiepende presentatie op de pitches. Soms is dat van een nieuw lid, maar iedereen komt een keer aan bod. Omdat er ongeveer 30 leden zijn is het niet per se zo dat je ieder jaar aan bod komt. 

Zelf heeft Geeke haar presentatie bijvoorbeeld gehouden met een kijkje achter de schermen. Ze liet zien wat er allemaal bij komt kijken als je foto’s bewerkt, welke lagen ze gebruikt in Photoshop en wat dat allemaal doet. ‘Voor ons fotografen zijn dit soort dingen natuurlijk allemaal vanzelfsprekend, maar veel mensen weten helemaal niet hoe dit in z’n werk gaat. Het werd daarom ook goed ontvangen’, Aldus Geeke.

Waarom netwerk bijeenkomsten?

Toen ik aan Geeke vroeg waarom ze naar netwerkbijeenkomsten gaat kreeg ik een verrassend antwoord, ze zegt: ‘Ik ga voor inspiratie, om te sparren, om werk te krijgen, maar ook om werk te geven’. En dat laatste vond ik wel heel mooi gezegd. Netwerken doe je niet alleen om werk te krijgen, maar ook om anderen werk te gunnen. Het is geven en nemen. Die balans is wel heel belangrijk, als er alleen maar mensen in het netwerk zitten die werk willen krijgen, dan heb je er niet zoveel aan.

Netwerken tijdens een 3-gangendiner

Een andere netwerkbijeenkomst waar Geeke naar toe gaat is Netwerk Brabant, dat veel laagdrempeliger is. Je hoeft niet per se lid te zijn om af en toe aan te schuiven en betaald per keer dat je komt. Netwerk Brabant organiseert 3-gangendiners op de maandag avond in vier verschillende steden: Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Je krijgt een tafelschikking voor de eerste twee gangen en bij het dessert kan je zelf beslissen of je nog iemand wilt spreken en van plek wisselt, of dat je blijft zitten.

Geeke geeft toe dat dat soms wel een beetje ongemakkelijk kan zijn als mensen blijven zitten en jij als enige aan tafel aanschuift. Ze zitten dan nog zo in een gesprek, dan is het lastig om daar tussen te komen. Verder is de afwisseling wel heel leuk. Iedereen is welkom dus je komt dan ook mensen uit verschillende vakgebieden tegen, óók collega fotografen.

Daarnaast wandelt Geeke ook met een groepje uit de regio. Het is wel een soort netwerk groepje, maar niet gericht op zakelijk. Vooral om leuke mensen te leren kennen. Geeke zegt hierover: ‘het hoeft ook niet altijd geld op te leveren, je kunt ook al heel veel hebben aan fijne sparringpartners. Netwerken is eigenlijk contact leggen, elkaar van alles gunnen en dan krijg je het vanzelf ook wel weer terug’.

Conclusie

Als ik Geeke zo hoor dan zijn netwerk bijeenkomsten wel heel anders dan ik had gedacht. Ze vroeg of ik een keertje mee wil en weet je wat, misschien dat ik dat ook nog wel ga doen ook! 😉 Daarnaast denk ik ook dat je vooral een manier van netwerken moet zoeken die bij jou past en dat jij leuk vind. In een eerdere blog leg ik je uit over hoe ik dat zelf doe via Facebook en Instagram. En dat is voor mij nu ook nog de meest succesvolste manier. Maar ja, ik heb netwerk bijeenkomsten dan ook nog niet echt goed uitgeprobeerd! 

Is het wel wat voor jou? Laat het me weten in een comment onder de titelpost op Instagram!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!