Leven als Fotograaf

Boek review The Fashion Camera, Liselotte Fleur - cover

Recensie: The Fashion Camera

inhoud

Collega-fotograaf Liselotte Fleur heeft vorig jaar een boek uitgebracht over mode fotografie, genaamd; The Fashion Camera, hét handboek voor de startende modefotograaf. Nu is het een droom van mij om voor een mooi sustainable modemerk te mogen fotograferen en samen te werken in een team. Ik vind het heerlijk om modellen, make-up artists en stylisten te ontmoeten en samen iets moois te creëren. Nu heb ik nog niet zo heel veel ervaring in modefotografie en het boek The Fashion Camera leek mij daarom een passend boek om mee te beginnen. Hieronder deel ik wat ik van het boek vond.

Over Liselotte Fleur

De Nederlandse Liselotte Fleur (1991) werkt al meer dan tien jaar in de creatieve business. In 2014 begon ze haar blog The Fashion Camera als een verlenging van haar portfolio. Ondertussen is het een persoonlijke blog geworden over haar ervaringen als modefotograaf, tips en veel behind the scene beelden. Zelf volg ik Liselotte al een tijd op instagram en ik vind het ontzettend tof hoe ze andere fotografen weet te inspireren. Zo ook met haar boek.

Over het boek

Zelf ben ik niet zo’n hele sneller lezer, maar toch heb ik het boek in 1 teug uitgelezen (al moet ik zeggen dat ik niet weet of dat wat over het boek zegt of over mij haha). Het boek is leuk geschreven en leest lekker weg. Daarnaast let ik met mijn grafische achtergrond ook op de opmaak. Het is super leuk ontworpen, het heeft iets weg van een magazine wat natuurlijk heel goed bij het onderwerp past. Mooie beelden, geschoten door Liselotte Fleur haarzelf, en stukken tekst wisselen fijn met elkaar af, wat het leesgemak bevorderd.

En nu over de inhoud

Het leuke van het boek vond ik dat elk onderdeel van modefotografie wel even langs komt. Je leest hoe je als fotograaf aan de slag gaat van begin tot eind. Ze praat over de soorten modefotografie; bijvoorbeeld de verschillen tussen editorial en commercial. Over je eigen creativiteit, hoe creer je je eigen stijl en visie. De techniek en apparatuur, de shoot zelf, de nabewerking en natuurlijk je marketing. Ook komt copyright en auteursrechten voorbij. Super handig en fijn dat al deze onderwerpen even voorbij komen. 

Het nadeel van zoveel onderwerpen bespreken is dat er niet heel veel ruimte was voor verdieping van de onderwerpen. Ze kon bijvoorbeeld net even een stapje verder gaan door wat voorbeelden te noemen uit haar eigen ervaring. Iets wat ik zelf altijd heel interessant en leuk vind om over te lezen bij andere fotografen. Aan de andere kant zijn de onderwerpen nu wel genoemd en weet je waaraan je moet denken. Als je dan nog meer wilt weten kan je zelf natuurlijk meer onderzoek doen op internet. Ik vind het daarom ook een mooi instap boek voor de startende modefotograaf.

Een leuke anekdote!

Er zijn verschillende dingen die ik heb onthouden van het boek en ook nog wel eens aan terug denk. Zo staat er -in het kader van personal branding- ook dat het goed is om over je leerproces te schrijven en dat te delen met je volgers. Vaak heb je toch het gevoel dat je het allemaal al moet weten. Je wilt jezelf op een bepaalde manier neerzetten en dan lijken fouten daarbij niet te horen. Maar eerlijkheid wordt altijd gewaardeerd, en je fouten toegeven laat zien dat je juist gegroeid bent. Ook ben ik zelf veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en vind dat ook interessant om over te lezen bij andere ondernemers… het maakt je bedrijf echt.

Tot slot

Het boek The Fashion Camera is zeker een aanrader voor de startende modefotograaf. Het boek ziet er mooi opgemaakt uit en er staan leuke handige tips in om aan te denken. Ik volg Liselotte graag op Instagram en het zou leuk zijn als ze misschien in de toekomst nog een boek zou uitbrengen met persoonlijke ‘behind the scene’ verhalen.

Benieuwd naar het boek? Je kunt het boek bestellen voor 24,99 via deze link.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!