Leven als Fotograaf

Online foto’s leveren aan klanten? | Zo doe je dat!

inhoud

Je hebt de fotoshoot gehad, maar loopt tegen het volgende aan, namelijk; hoe lever je de foto’s aan je klanten als professioneel fotograaf? Maak jij eerst zelf een selectie, of laat je de klanten een selectie maken? Stuur je alle foto’s? Hoe lever je de foto’s aan? Bewerkt of ook de RAW bestanden? In hoge resolutie? Zet je er een watermerk op? Hoe verstuur je ze? Allemaal vragen die je vroeg of laat een keer zal moeten beantwoorden als fotograaf.

Deze vragen zijn natuurlijk ook afhankelijk van de afspraken die je maakt met je klanten. De ene klant zal zelf een foto selectie willen maken, de andere wilt dat jij het volledig uit handen neemt. Om een keuze te maken die past bij de wensen van de klant is het handig om te weten wat er allemaal mogelijk is. Hieronder vind je dus een overzicht met verschillende manieren om foto’s te leveren aan je klanten. Aan jou dus om de juiste match te maken!

Online fotogalerij leveren aan klanten

Ik heb het nog niet vaak meegemaakt, maar het kan zijn dat de klant zelf een foto selectie wilt maken. Persoonlijk doe ik het vaak liever zelf. Een goede fotograaf weet ook een goede foto selectie te maken en daar mag de klant best op vertrouwen. Daarnaast bevordert het ook de workflow. Het kost ook gewoon veel tijd als je eerst alle foto’s moet versturen naar de klant, zij vervolgens een selectie moeten maken en die weer naar jou terug mailen. Daar kan zo een aantal dagen of zelfs weken van over en weer mailen overheen gaan. 

Wat ook een goede tip is, en ook tijd kan schelen, is om op de dag van de opdracht zelf al een laptop mee te nemen met Lightroom en daar op dat moment een selectie met de klant te maken.

Ook zijn er een paar handige tools om op een makkelijke manier de bestanden te kunnen uitwisselen met je klanten en beelden als favoriet te kunnen aanvinken, zoals bijvoorbeeld; Lightroom’s Web Gallery of Pixieset.

Met watermerk of zonder?

Afhankelijk van de opdracht en de afspraken met de klant kan je er voor kiezen om een watermerk of logo op je foto’s te zetten. Wanneer je beelden maakt in opdracht voor een klant is dat niet gebruikelijk. Wel kan je dit doen als je eerst alle foto’s naar de klant stuurt voor het maken van een selectie. Zo weet je zeker dat de klant de foto’s niet zomaar zal gebruiken zonder jouw toestemming. Wat ook soms gebeurt is dat je de foto’s in lage resolutie stuurt. De klant kan dan uiteindelijk de bestandsnamen doorgeven van de foto’s waarvan ze willen dat jij die gaat bewerken.

En in welke resolutie verstuur je de foto’s?

Iedere fotograaf heeft zijn/haar eigen werkwijze en dat gaat ook op met de resolutie. Zelf lever ik de foto’s altijd in High Resolutie en in web resolutie. Afhankelijk van de shoot en wat ze met de beelden willen natuurlijk. Maar als de foto’s worden gebruikt op hun website dan is het voor mij een kleine moeite om de foto’s ook in web formaat te exporteren. Dat kan voor de klant een hoop werk schelen die niet altijd Lightroom of Photoshop tot hun beschikking hebben. De foto’s in web formaat zijn bij mij altijd minimaal onder de 1mb en dan het liefst nog tussen de 600-800k). Zo zijn ze niet ‘te zwaar’ voor websites.

Lees ookEen minishoot organiseren als fotograaf | Step by step guide

6 manieren om foto’s te leveren aan klanten

1. Lightroom CC

Zelf heb ik nog niet zo veel ervaring met deze manier van foto’s delen, maar het schijnt dat er een manier is met Lightroom CC. Speciaal voor deze blog zocht ik uit hoe het werkt. Ik kwam er achter dat je heel makkelijk je gemaakte collecties uit Lightroom kan delen met je klanten en zo hoef je de foto’s niet apart te uploaden. Erg handig en tijdbesparend dus!

Net als andere online galleries worden je foto’s mooi getoond aan de klant en kun je de download-optie aan of uit zetten voor je klanten. Ook kunnen ze (na het maken van een account) reageren op de foto’s en kan je op die manier feedback ontvangen of een selectie maken. 

Let wel op dat je voor deze functie Lightroom CC nodig hebt, dat de online versie van Lightroom Classic (desktop) is. Maak een collectie aan in Lightroom Classic en sync deze vervolgens met Lightroom CC. Wil je de volledige uitleg? Ik vond deze video op het internet.

Foto's Leveren aan klanten via Lightroom CC
Foto’s Leveren aan klanten via Lightroom CC
Foto's Leveren aan klanten via Lightroom CC
Foto’s Leveren aan klanten via Lightroom CC – het uiteindelijke resultaat wat je klant ziet. Dit kun je overigens ook nog zelf aanpassen met het thema.

2. Online galleries zoals Pixieset 

Ook een manier om je foto’s te leveren aan je klant is via een online gallery zoals Pixieset en Pass. Het leuke van een online gallery is dat de klant de foto’s mooi gepresenteerd krijgen zodra ze inloggen. Het is een beschermde omgeving waar de klant de foto’s kan bewonderen en creert een echte ‘wauw’ effect. Ook is er de mogelijkheid voor de klant om foto’s te favorieten. Dit doen ze door het geven van een ‘like’. Dat is bijvoorbeeld handig voor het maken van een selectie. Daarnaast kan je zelf de download optie aan/uit zetten en ook ervoor kiezen of je een watermerk over de beelden wilt.

Zelf maak ik gebruik van Pixieset wat tot nu toe erg fijn werkt. Als je via deze link inschrijft krijg je 250mb extra bovenop je 3GB gratis opslag.

Foto's Leveren aan klanten via Pixieset

3. WeTransfer of vergelijkbaar 

Een online tool die ook veel gebruikt wordt is WeTransfer. Ik denk dat iedereen hier wel eens mee heeft gewerkt. Het werkt heel snel en eenvoudig. Het enige nadeel vind ik dat je niet meer dan 2GB aan bestanden kan versturen in de gratis versie. Hierdoor moet je soms met meerdere links werken en kan het onoverzichtelijk werken. Daarom werk ik zelf liever met Google Drive. 

Foto's Leveren aan klanten via Wetransfer
Gebruik Wetransfer om je foto’s naar klanten te sturen.

4. Dropbox / Google Drive

Google Drive (of Dropbox) is mijn persoonlijke favoriet. Ik betaal iets van 4 euro per maand om 2T ( 2 terabyte!) te kunnen opslaan. Niet alleen handig als back-up maar ook heel fijn als gegevens overdrager. Zo maak ik een map aan op mijn Google Drive en zet daar alle foto’s van de klant in. Vervolgens zet ik de link op ‘alleen lezen’ (zodat ze niet per ongeluk foto’s kunnen verwijderen) en deel ik de download link met de klant. Op deze manier kan de klant de foto’s bekijken en downloaden. 

Foto's Leveren aan klanten via Google Drive
Deel je foto’s met klanten met Google Drive

5. Via je eigen website (ftp-account)

Je kunt de foto’s ook delen via je eigen website (FTP). Dat doe je door een map te maken op je eigen server en die mappen vervolgens te delen met je klanten. Het voordeel van deze manier is dat je je eigen vormgeving kan laten terug komen in het tonen van de foto’s en op die manier de klant positief kan verrassen! Ook ben je niet afhankelijk van andermans ruimte en heb je alle foto’s overzichtelijk bij elkaar. Ik kwam er achter dat Lightroom een handige functie hiervoor heeft. Is je in Lightroom het tabblad ‘web’ (rechts boven) wel eens opgevallen? Daarmee kan je van geselecteerde foto’s een online gallery maken en die in een HMTL-bestand exporteren. Dat bestand zet je vervolgens in je lokale map.

Foto's Leveren aan klanten via Lightroom Web Gallery
Foto’s Leveren aan klanten via Lightroom Web Gallery

6. Via een gegevensdrager

Het zal niet heel veel meer voorkomen, maar sommige fotografen leveren hun foto’s nog per usb-stick, dvd of andere fysieke gegevensdragers aan. Dat zul je voornamelijk bij bruiloft fotografen zien die ze dan ook super leuk en persoonlijk in pakken. Ze maken er echt een feestje van! Dit kan bijdragen aan de productbeleving van de klant.

Lever je de foto’s ook in Raw of alleen bewerkt?

Over het algemeen lever je de foto’s niet in Raw bestanden aan je klanten. Ten zij de klant hele goede redenen heeft, en die zijn er niet veel. Zoals ik het zie is het als een onaf kunstwerk. Je begint met het maken van je kunst op locatie en maakt het af met je bewerking. Je verkoopt het kunstwerk pas als het helemaal af is, als je signature is gezet. Het wordt ook wel eens vergeleken met dat je voor brood naar de bakker gaat, en niet voor meel, zout, gist en water.

Conclusie

Er zijn heel veel verschillende manieren om je foto’s te leveren aan de klant als fotograaf. Het is goed om zelf na te denken over wat jij een prettige manier van werken vind. Ook zal de wil van de klant een rol spelen en kun je hier van tevoren afspraken over maken. Hoe dan ook vind ik het altijd weer een feestje als de foto’s bewerkt en af zijn en ik ze naar de klant mag sturen! You’ve got mail! 😉

Nu ben ik wel nieuwsgierig, hoe lever jij de foto’s bij je klanten aan? Laat het weten op Instagram @levenalsfotograaf

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!