Leven als Fotograaf

Boeken over Fotografie

De 9 leukste boeken over fotografie

inhoud

Yes! Afgelopen jaren zijn er heel wat leuke boeken over fotografie uitgekomen. Van hippe instagram boeken tot praktische handboeken. In deze blog zet ik de leukste boeken over fotografie voor je op een rijtje.

The Fashion Camera | Liselotte Fleur

Het kan niet anders dan dat ik natuurlijk begin met het leuke fotografie boek van fotograaf Liselotte Fleur. Liselotte werkt al meer dan tien jaar in de creatieve business van modefotografie. In 2014 begon ze haar blog The Fashion Camera als een verlenging van haar portfolio. Ondertussen is het een persoonlijke blog geworden over haar ervaringen als modefotograaf, tips en veel behind the scene beelden. 

Vorig jaar heeft Liselotte Fleur een boek uitgebracht over modefotografie, genaamd; The Fashion Camera, hét handboek voor de startende modefotograaf. Met daarin ALLES wat je moet weten om aan de slag te kunnen met modefotografie. Eerder schreef ik ook een recensie over het boek. Klik hier om meer te lezen over het boek.

Imagine. Shoot. Create. | Annegien Schilling

Oeh het fotografie boek Imagine. Shoot. Create. van Annegien Schilling heb ik zelf een keer kado gegeven aan een vriendin. Het is een van de leukste fotografie boeken die je inspireert om anders te denken en creatief te fotograferen. Annegien is vanaf jongs af aan al creatief bezig met fotografie en startte op haar dertiende het Instagramaccount fetching_tigerss, waarop ze surrealistische zelfportretten deelt. 

Zoals je misschien weet ben ik zelf fan van het maken van zelfportretten, en kan het een belangrijk onderdeel zijn van het groeien van je creativiteit. Zo ook bij Annegien. Haar zelfportretten sloegen aan en binnen 4 jaar had ze wereldwijd meer dan 1 miljoen volgers. In het boek Imagine. Shoot. Create. laat ze dan ook zien hoe je bijzondere foto’s kan maken die tot de verbeelding spreken. Ze gaat in op het hele creatieve proces, van brainstorm tot de technische fase. Het is zeker een leuk boek om je door te laten inspireren! Aanrader dus! Je kunt het boek hier bekijken.

Shoot! | Anki Wijnen

Als je dit boek niet voor de fotografie tips wilt, dan wil je het wel voor de prachtige opmaak en kleuren van het boek. Ik heb het natuurlijk over het boek Shoot! Fotograferen met je Hart van blogger, fotograaf én ontwerper Anki Wijnen. Ook wel bekend van haar blog en instagramaccount Zilverblauw. Haar blog groeide uit een ware ontwerpstudio met eigen productlijnen. 

Als fotograaf met een grafisch ontwerp achtergrond is dit boek voor mij een feestje! Zo leuk hoe ze mijn favoriete disciplines weet samen te voegen. In het boek geeft Anki haar fotografie geheimen prijs en laat ze zien hoe je plaatjes schiet die sprankelen en die je raken. Bekijk het boek hier.

Heb je geen dure camera maar houd je wel van fotograferen? Anki Wijnen heeft ook het boek Snap! Fotograferen met je smartphone uitgegeven. Waarin ze uitlegt hoe je net zo mooie foto’s kan maken als met een spiegelreflexcamera. Bekijk Snap! hier.

Boeken over Fotografie

Lees dit als je topfoto’s wilt maken | Henry Carroll

Dit boek van Henry Carroll heb je met zijn opvallende kaft vast wel een keer in de boekenhandel zien liggen. Ik heb het natuurlijk over LEES DIT ALS JE TOPFOTO’S WILT MAKEN. Het is een duidelijk en concreet boek waarin je stap voor stap uitleg krijgt over compositie, belichting, licht, lenzen en het ‘uiterst belangrijke kunst van het kijken zonder je te overspoelen met technische vaktaal’, aldus de achterkant van het boek. 

Volgens Henry maakt het niet uit of je met een spiegelreflexcamera of met een smartphone fotografeert, als je de juiste kennis toepast, kan je je fotografie flink verbeteren. Iets waar ik het zelf ook wel mee eens bent. Tuurlijk hou ik van mijn 35mm sigma lens 😉 maar het gaat er nog altijd om wat je met die camera doet, en dat doe je met je hart en een beetje kennis van fotografie. Het boek zal je dan ook inspireren om anders te kijken en lekker aan de slag te gaan. Bekijk het fotografie boek hier.

Eerste hulp bij fotograferen | Mark de Rooij

Nog een van de praktisch boeken over fotografie is het boek Eerste Hulp bij Fotografen van Mark de Rooij. Je kan Mark kennen van zijn blog De Rooij Fotografie. Het boek zelf is misschien wat minder ‘hip’ opgemaakt (doet me een beetje aan een schoolboek denken) toch doet dat niet af aan de informatie die in het boek staat. Integendeel zelfs. Mark leert je goede foto’s te maken in iedere situatie. Hij geeft per onderwerp advies over de instellingen en behandeld de mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen. Een top boek voor de fotografen die houden van praktische handboeken. Bekijk hier meer van het boek.

Iedereen FotoSMART | Laura Vink

Bij fotografie komt er heel wat kijken. Er is overal wel een term of een begrip voor waar je niet altijd de betekenis van weet. Dan is het boek Iedereen FotoSMART van Laura Vink een uitkomst. Laura ken je misschien wel van haar blog Vink Academy. In het boek legt ze meer dan 150 fotografie begrippen uit. Van camera-apparatuur tot fotografie-effecten. Van instellingen tot compositie. Van (flits) licht tot foto-bewerkingsmogelijkheden. Je kunt het boek van begin tot eind lezen maar je kunt het ook gebruiken als naslagwerk. Klap het boek op een random pagina open en ontdek wat je nog niet weet! Door de kleurrijke vormgeving en mooie foto’s van Laura, is het boek wederom weer een feestje om te lezen! Je kunt hier meer over het boek lezen.

Boeken over Fotografie

Let’s focus – Marit Hilarius

Als je wat minder technisch bent, en het ook lastig vind om door die droge stof van de meeste fotografie handboeken heen te komen, dan is het boek Let’s Focus, Het niet-technische fotografie handboek van Marit Hilarius wat voor jou. In het boek leer je hoe je prachtige foto’s kunt maken, zonder dat het technisch of saai wordt. 

Ook loopt ze met je door hoe je bijvoorbeeld beslist welke camera je moet kopen, hoe je optimaal gebruik maakt van de functies van je camera en hoe maak je een goede portret- landschaps- of productfoto? Het is een mooi basis boek over fotografie voor iedere beginnende fotograaf. Hier kun je meer over het boek lezen.

De kleine geschiedenis van de fotografie | Ian Hayden Smith

In vergelijking met de schilderkunst is de geschiedenis van fotografie nog niet zo oud. In 1826 werd de allereerste foto gemaakt door de Fransman Joseph Nicéphore Niépce en sindsdien is er veel veranderd. Als fotograaf vind ik dat je toch ook wel wat moet afweten van de geschiedenis van fotografie. Ik vind het belangrijk om te weten over onze voorlopers en te leren over hun manier van werken. Het geeft je inspiratie en onderbouwing. 

Het boek De Kleine Geschiedenis van de Fotografie van Ian Hayden Smith kan je daar bij helpen. Het boek gaat in op 50 belangrijke foto’s die van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de fotografie: van de eerste experimenten aan het begin van de negentiende eeuw tot hedendaagse digitale fotografie. Een must-read dus voor fotografen. Je kunt het boek hier bekijken.

Classroom in a Book – Adobe Photoshop CC en Lightroom Classic CC voor fotografen | Rc Concepcion

Last but not least. Het Classroom in a Book boek van Rc Concepcion. Als afgestudeerde aan de kunstacademie vind ik het soms wel jammer dat ik niet hele technische lessen heb gehad. Dat in tegenstelling tot het MBO of opleidingen in België, waar je juist de techniek van fotografie, programma’s en software goed besproken wordt. 

Maar geen paniek. Dit boek is daar een goede oplossing voor! Je leert er vanaf de basis Adobe Photoshop CC en Lightroom Classic te doorgronden. Ook ga je aan de slag met het ontwikkelen van een specifieke workflow voor het maken van fantastische afbeeldingen, en ontdek je hoe je de tools van LIghtroom en Photoshop kan gebruiken om jouw visie tot leven te brengen. 

Ook hier kun je het natuurlijk weer van begin tot eind doorlopen, of het boeken openslaan op een random pagina. Volgens mij is dit boek gewoon hartstikke leuk om je te laten verbazen door wat er allemaal mogelijk is in de adobe programma’s. Hier kun je meer over het boek lezen.

Boeken over Fotografie

Welke boeken over fotografie heb jij al thuis liggen? Laat het me weten in een comment of op instagram @levenalsfotograaf.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!