Leven als Fotograaf

Botanische portretshoot: Behind the scene
© Vera Yve Fotografie

Botanische portretshoot | Behind the scene

inhoud

Afgelopen week had ik weer een TFP shoot in de vorm van een botanische portret fotoshoot en wat was het fijn! In eerste instantie was ik een beetje gestrest omdat ik veel deadlines had en dacht ‘ahhh.. hoe moet ik dit allemaal doen?!’ Maar hoe heerlijk om eenmaal bezig te zijn met een team en samen iets moois neer te zetten! Kijk je mee?

Het team voor de portretshoot

Een tijd terug raakte ik op Instagram in gesprek met make-up artiest Robin Caro (@thebeauty.ceo). We wisselden wat ideetjes uit en het leek ons tof om een keer samen te werken. Robin als make-up artiest en ik als fotograaf. 

Het idee was om een soort botanische fotoshoot te houden waarbij de focus vooral op het gezicht van het model zou liggen. We vonden dat de make-up beste wel expressief mocht zijn waardoor de bladeren rond het gezicht en de make-up elkaar zouden versterken. Een model met donkerhaar en amandelvormige ogen leek ons hierbij heel passend.

En daar was model Ytim (@ytim_engelaar)! Robin kende haar van een theatergroep en vroeg of ze mee wilde doen aan dit project. Dat wilde ze wel! 

Robin geeft, naast dat ze opmaakt op sets, ook workshops. Haar leerling Jill (@jill_dijkhuizen) ging mee om te assisteren tijdens de shoot.

Er gaat soms wat tijd over het plannen van een TFP shoot, we hebben het allemaal druk, maar uiteindelijk hebben we een datum en een leuk team weten samen te stellen.

Lees ook: TFP shoot organiseren voor je portfolio

De locatie van de botanische portretshoot

Voor de locatie hadden we eerst wat mooie botanische parken in gedachten. In Rotterdam zitten er een paar hele mooie met bijzondere beplanting. Helaas kan je niet overal buiten de paden treden om dat je dan de tuinen kan beschadigen. Door deze redenen kozen we ervoor om de botanische portretshoot op een andere locatie te houden namelijk de tuin van Ytim. Super geschikt omdat het vol met planten stond en het niet erg was dat we in de bosjes zouden kruipen.

Hoe ziet zo’n botanische portretshoot eruit?

We begonnen dus in de achtertuin van Ytim. We hadden geluk met het weer dus de voorbereidingen met de make-up kon allemaal buiten plaats vinden. Robin stalde al haar make-up spullen zorgvuldig uit over de tafel. Heel leuk om te zien. Ze vertelde dat dit lang niet al haar make-up is die ze heeft. Ze had nu echt alleen bij wat ze nodig zou hebben voor deze shoot; de producten die passen bij de huid van Ytim.

Toen ze klaar was met de make-up gingen we eerst een paar test shots maken zodat we konden zien hoe de make-up eruit ziet op het beeld. Ytim heeft van haarzelf donker haar, maar had een lok groen geverfd. In eerste instantie dachten we dat dit wel gaaf zou zijn bij het beeld. Later hebben we met behulp van een tijdelijke haarverf spuitbus haar haar toch donker gemaakt. Je zult in de resultaten ook terug zien dat hierdoor de make-up ook veel meer gaat spreken.

Toen de make-up klaar was, was het natuurlijk mijn beurt ‘to shine’! In de tuin hebben we verschillende hoekjes opgezocht en dingen uitgeprobeerd. Ook kwam het zonnetje af en toe kijken. Hierdoor kregen we soms harde schaduwen in het gezicht. Bij sommige foto’s was dat wel heel gaaf, maar dat wil je natuurlijk niet altijd. Gelukkig is daar een goede oplossing voor, namelijk; een witte diffuser! De diffuser houd je tussen de zon en het model in. Zo wordt het harde lichtop het gezicht zacht en wat doffer gemaakt. Heel handig!

Een kijkje achter de schermen

Zelf vind ik het altijd heel leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen tijdens fotoshoots. Een foto is niet altijd wat het lijkt. Je komt zowel als model, fotograaf en als make-up artiest in hele aparte situaties en houdingen terecht. Alles voor de foto zullen we maar zeggen! Zo ging dat ook tijdens onze botanische portret shoot. Gelukkig was Ytim super flexibel en stelde ze zelfs voor om in de vijver te gaan liggen! Nou, dat doe ik haar niet na hoor! Haha.

Ik heb ontzettend genoten van deze botanische portretshoot en de resultaten mogen er ook zijn! Benieuwd naar de resultaten? Neem een kijkje op mijn portfoliowebsite www.verayve.com.

Dankjewel voor de fijne samenwerking!

Mua: Robin Caro (@thebeauty.ceo)
Assistent: Jill Dijkhuizen @jill_dijkhuizen
Model: Ytim Engelaar @ytim_engelaar
Foto: Vera Yve Fotografie (@verayve.photo)

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!