Leven als Fotograaf

Maandupdate januari: Help ik heb nog geen opdrachten staan!

inhoud

Januari is van start en ik heb op 1 na nog geen opdrachten staan. Om eerlijk te zijn maakt me dat wel een beetje nerveus. Ik schreef er al eerder over toen ik mijn omzet van het tweede half jaar als startende fotograaf deelde. De laatste maanden van 2021 waren geen vetpot. Toen kon ik het gooien op ‘december is altijd wel een rustige maand’. En sure, bij januari kan ik het gooien op dat het een ‘rustige opstart maand’ is (en natuurlijk de corona lockdown). Maar het feit blijft dat ik toch wel snel weer aan opdrachten moet komen. 

Hoe? Tja, ik heb er een blog over geschreven… die heb ik zeker ook weer eens nagelezen 😉 en nu nog dingen gaan toepassen! Zo ben ik uit mijn social media winterslaap gekomen en weer wat actiever gaan reageren op oproepen in facebook groepen. Om er een paar te noemen: Dutch Girl Boss, Freelancing Females, Bussines Babes, Ambitieuze Meisjes… de namen zijn misschien wat cringe maar de community is wel super fijn! Zeker een aanrader om te netwerken!

Winactie

Daarnaast ben ik deze maand dus ook al een jaar (!) bezig als freelance fotograaf, en daar mag ik best wel even trots op zijn toch? Om dit te vieren leek me het leuk om een winactie te organiseren. Ook hiermee hoop ik weer wat onder de aandacht te komen en er leuke contacten aan over te houden! Toen ik vorig jaar een winactie organiseerde is dat zeker gelukt, daar heb ik leuke contacten en opdrachten uit gekregen! Dus een aanrader!

Lees ook: Hoe organiseer je een winactie op instagram?

Jezelf zichtbaar maken

Door de winactie ben ik ook weer wat actiever geworden op instagram. Niet alleen in de posts maar ook in de stories. Ik merkte direct waarom dit ook alweer belangrijk was! En ben van plan dit ook wel vol te houden. Voor mij is het toch wel de belangrijkste bron om aan klanten te komen! So let’s do this!

Lees ook: Online zichtbaarheid als fotograaf | Tips van Het Fotolab

Coworking space

En als laatste troef heb ik een rondleiding gehad bij coworking space #Workmode Rotterdam, ik vond het tijd dat ik weer wat meer onder de mensen kwam tijdens het werk, en het is een mooie volgende stap in mijn ondernemers avontuur.

De rondleiding klonk veelbelovend en ik heb eind deze week een proefdag. Als dat bevalt wil ik daar 3 dagen in de week gaan werken. Je hebt dan een flexplek in het kantoor waar verschillende ondernemers zijn bij aangesloten en komen werken. Dus ook super leuk om nieuwe ondernemers te leren kennen! Ik zal je in de update van februari vertellen hoe de proefdag was en of ik het ga doen.

Subliminals

Haha, oke deze staat er een beetje voor de gein tussen. Maar, I was desperate, en je weet het niet…? Ik heb dus zelfs subliminals uitgeprobeerd! Subliminals zijn positieve affirmaties die op een bepaalde frequentie worden afgespeeld waardoor ze niet echt hoorbaar zijn, maar schijnbaar wel voor je onderbewuste. Tik maar eens in youtube ‘money subliminal’ of ‘powerfull subliminal’ in. Dan krijg je een hoop videos met muziek waar je naar kunt luisteren terwijl je slaapt. De teksten zouden dan je onderbewuste programmeren. Als je tenslotte iets vaak genoeg hoort ga je het vanzelf geloven of aantrekken.

Adverteren

Oeh, en deze is ook nieuw voor mij. Van de week had ik een beetje paniek, je weet wel, echt zo’n piekerbui. Want; krijg ik wel genoeg opdrachten? Ben ik wel goed genoeg? Komen de klanten wel terug? Zeker als je een tijdje (lees 2 weken) geen opdrachten hebt gehad dan ga ik twijfelen aan m’n kunnen. Slaat nergens op, I know, maar toch doe ik het. En ik zal vast niet de enige zijn?

Anyhow. In paniek belde ik m’n vriend Oran op (die marketeer is en ook wel eens meehelpt met deze website) en hij stelde voor om te proberen te adverteren op Google. Dus ja, een dag later zaten we samen mijn eerste google advertentie in te stellen. Het was even wat uitzoek werk, gelukkig had hij er wel al ervaring mee. En guess what! De volgende dag had ik mijn eerste aanvraag al binnen! (of zou het door de subliminal komen?)

Lijntjes uitzetten

Al met al heb ik wel weer wat lijntjes uitgezet deze maand, maar het voelt toch nog een beetje als stilstaan. Ach, dat zal er misschien ook wel bij horen. Ik moet ook wel een beetje geduld hebben…

Ik ben wel heel benieuwd, hoe gaat het met jouw opdrachten? Heb je ook een rustige start of ben je alweer gelijk op volle toeren aan het draaien? Let me know!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!