Leven als Fotograaf

Omzet als startende fotograaf
Foto door Swanie van Dam

Mijn omzet als startende fotograaf | Het 2e half jaar

inhoud

In een vorige blog gooide ik mijn kaarten op tafel en schreef ik openlijk over mijn omzet als startende fotograaf in de eerste 6 maanden. What a ride was dat! Nu het einde van 2021 alweer bijna in zicht is, vond ik dat het tijd was voor een 2e ronde. Wat was mijn omzet van het tweede half jaar? Daar schrijf ik hieronder over! Lees je mee?

Waarom deel ik mijn omzet met jou?

Allereerst, waarom deel ik mijn omzet met jou? Praten over geld, wat je verdient of wat je omzet is, is redelijk taboe. Het gebeurt niet veel maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. Zo weet je niet alleen zelf of het wel eerlijk is wat je verdient, maar kunnen we samen ook de loonongelijkheid tegen gaan.

Zelf vind ik het ook nog wel ongemakkelijk hoor, en ook zeker spannend om het met jullie te delen. Maar als je verandering wilt zien, dan moet je bij jezelf beginnen.

Daarnaast denk ik dat een hoop mensen, die de ambities hebben om voor zichzelf te beginnen, zich laten tegenhouden door angst. Angst om zonder geld te zitten, niet rond te kunnen komen of om de zekerheid van het salaris uit loondienst op te geven. Het kan daarbij helpen om te zien hoe andere dat doen, hoe ze rondkomen en dat het allemaal niet zo eng is. Dat je altijd wel een manier vind om aan geld te komen. Kortom, door mijn omzet inzichtelijk te maken hoop ik jou te inspireren om er ook voor te gaan!

Winst, omzet & uitgaven

Oke, dan nog even in het kort de betekenis van de termen omzet, uitgaven en winst. Je omzet is namelijk niet altijd het bedrag wat je ook verdient. Het bedrag dat je daadwerkelijk aan jezelf als salaris kan uitstorten. Van je omzet gaan nog de kosten die je maakt af, de (jaarlijkse loon-) belastingen en eventuele investeringen.

Zo kan een uiteindelijke factuur naar een klant €1500 bedragen, maar als daar nog €50 aan reis- en parkeerkosten van af gaan, en €200 aan materiaal/huur kosten, dan hou je dus €1250 over. En aan het einde van het jaar gaat er natuurlijk ook nog inkomstenbelasting af.

In de eerste blog heb ik al januari t/m juli behandeld, dus we beginnen nu bij Augustus.

Augustus: de maand na mijn vakantie

Omdat ik in juli op vakantie ben geweest was ik bang dat augustus wat rustiger zou beginnen en ik er er weer veel aan moest gaan trekken om klanten te krijgen. Ik had het mis! Van de dag dat ik thuis kom kan ik alweer gelijk aan de slag met een aantal product shoots, personal branding shoots en een bedrijf shoot! Het is weer een drukke maand maar ik klaag niet. Ik ben super trots en opgelucht dat ik weer zo een drukke agenda heb! Mijn angst die ik had voordat ik op vakantie ging, is gelijk helemaal verdwenen. Ik sluit de maand dan ook af met een mooie omzet van €3185. De kosten zijn deze maand relatief laag (€138) waardoor ik een winst overhoudt van €3047 !!

Zoals ik al eerder schreef wil ik mijn salaris zo stabiel mogelijk uitkeren. Zo heb ik dus in april, mei, juni en juli elke maand €1500 naar mijzelf overgemaakt. (Daarvoor had ik nog niet genoeg verdiend dus teerde ik nog op mijn spaarrekening). Omdat ik nu de 3000 heb aangetikt vind ik dat ik wel opslag verdiend heb 😉 Ik maak deze maand dus €2000 salaris naar mijzelf over.

September: grote tegenvaller

In september gaat de drukke gewoon door en staat ook deze maand volgepland met shoots. Geweldig! Al krijg ik wel een enorme tegenvaller en dat is dat mijn auto niet APK wordt goedgekeurd. Shit! Tussen alle drukte door moet ik dus én een nieuwe auto regelen en vooral weer een grote uitgave doen. Nu net dat ik terug van vakantie ben… Bummer… Ik maak me wel een beetje zorgen over het geld, ook omdat ik in oktober weer een vakantie heb geboekt. (want ja waarom niet?!) Maar mijn spaarrekening is nog steeds niet heel gespekt, en dat doet mij denken of ik wel de juiste keuzes heb gemaakt…

Ook heb ik een aantal omzet doelen gezet, waaronder dat ik een stabiele €3000 per maand aan omzet wil maken. Vorige maand is dit gelukt, maar deze maand lijk ik het op 100 euro na net niet te halen. Met €2906 sluit ik de maand af. De kosten zijn door de auto wel een stuk hoger uitgevallen, namelijk; €664 in totaal. Waardoor de winst van september op €2242 komt.

Deze maand maak ik weer €2000 salaris naar mijzelf over.

Oktober: 2e vakantie + jaarlijkse omzet doel behaald

Ja, je leest het goed. Ik ga deze maand weer op vakantie, want waarom niet? Ik wil vrijer leven en meer zien van de wereld. Daarnaast zijn augustus en september weer ontzettend drukke en stressvolle maanden geweest waardoor ik eigenlijk alweer toe ben aan vakantie 🙂

Ook bij deze vakantie was ik weer bang dat ik bij terugkomst geen opdrachten zou hebben maar dit viel gelukkig weer mee! Sterker nog, in oktober behaal ik mijn jaarlijkse omzet doel van €20.000 !! Wat mij gelijk uit de (irritante) kleine ondernemers regeling (KOR) haalt! IK BEN SUPER TROTS! Dit betekent ook dat ik vanaf nu BTW moet berekenen op mijn facturen. 

Op een rijtje: mijn omzet van oktober is €1970, daar gaat €638 aan kosten (tanken, APK van de nieuwe auto, een online cursus, en de standaard maandelijkse kosten) vanaf. Waardoor er €1332 winst overblijft.

Ook deze keer maak ik weer €2000 salaris naar mijzelf over. Zoals je ziet is mijn salaris dus niet afhankelijk van de winst die ik die maand heb gemaakt. Ik probeer hiervoor altijd een maand vooruit te werken, dit doe je door te sparen op je zakelijke rekening. Zo ben je ook niet afhankelijk van of klanten wel het einde van de maand de facturen op tijd hebben betaald. Want geloof me. Dat doen ze niet allemaal zo netjes.

November: het wordt wat rustiger

Wat you wish, is what you get. Afgelopen maanden heb ik het soms zo druk gehad dat ik stiekem ook wel hoopte dat het wat rustiger zou worden. En voila. De maand november was rustig. Hier en daar heb ik wel een shoot gehad, wat mijn omzet toch naar een schamele €1354 bracht. Waar nog €201 kosten vanaf gaan. Daar kan ik wel mijn vaste lasten van betalen, maar is geen vetpot. Het is overigens hetzelfde bedrag als ik in februari en maart verdiende. 

Ik zit overigens niet stil want deze onzekere maand zorgt ervoor dat je toch aan het denken wordt gezet. Wil ik wel altijd zo afhankelijk zijn van één inkomstenbron, of kan dat ook anders? Ik gebruik mijn tijd om een cursus te volgen, een Print on Demand webshop te starten, en steek ik meer tijd in deze blog. 

Lees ook: Passief inkomen als fotograaf | 7 tips voor vrij ondernemen

Toch kan ik deze maand mijzelf weer €2000 uitkeren, al maak ik mij wel een beetje zorgen of dat in december ook zo zou kunnen. Ik hoop van wel!

December: richting het einde

Ook december is rustig. Ik zet weer wat lijntjes uit en verstuur wat acquisitie e-mails naar bedrijven. Op het laatste moment komen er toch nog wel een aantal opdrachten binnen. Het zorgt niet voor dezelfde maandomzet als die van juni, maar ik kan er wel van rondkomen. Ook vertelt een vriendin fotograaf dat het vaker in december wat rustiger is. Dit stelt me wel enigszins gerust. In december is mijn omzet €1095, mijn kosten zijn €103, wat de uiteindelijke winst op €992.

Ik had graag deze maand nog willen investeren in een mooie nieuwe lens en een beeldscherm. Maar ik denk dat ik er toch nog even mee wacht. Misschien niet het beste advies, want zoals ik de vorige keer ook al schreef moet je, als je wilt groeien, investeren in jezelf en je bedrijf. Maar ik wil het toch nog meer op safe spelen deze keer.

Conclusie

Wat ben ik trots op mijzelf. In mijn eerste jaar als startende fulltime fotograaf heb ik mijn jaarlijkse omzet doel van €20.000 gehaald!! Met een winst van +/- €18.000! Hier gaat helaas nog wel wat inkomstenbelasting vanaf… Hoeveel? Dat laat ik aan mijn boekhouder over 😉 haha. Het is natuurlijk geen vetpot, en zeker nog wel onder het modaal inkomen. Maar voor mijn eerste jaar ben ik zeker tevreden.

Voor nu kijk ik met veel plezier en trots terug op 2021 en ga ik mijn nieuwe omzetdoelen zetten voor 2022. Ik wil minstens wel het dubbele verdienen, dus dat wordt flink aan de bak! Doe je mee?

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!