Leven als Fotograaf

Recensie Tim Walker Wonderful Things in de Kunsthal

Recensie: Tim Walker, Wonderful Things in de Kunsthal

inhoud

Afgelopen week ben ik naar de prachtige fotoexpositie Wonderful Things van Tim Walker in de Kunsthal geweest. Een sprookjesachtige ervaring vol met inspirerende creaties van de fotograaf! Lees je mee?

Vanaf het eerste moment dat je een stap in de expositie Wonderful Things in de Kunsthal zet, wordt je meegenomen in de fantasiewereld van fotograaf Tim Walker. Je ogen worden overspoeld met surrealistische beelden van modellen in kleurrijke costuums, en op de achtergrond hoor je ‘Efteling’ muziek. Daarbij hangen er op de muren grote ‘bladzijdes’ die uit een reuze boek lijken te komen die het ‘Alice in Wonderland’ gevoel versterken. Op de bladzijdes lees je de gedachtengang van Tim Walker.

De expositie is opgedeeld in verschillende zalen, en elke zaal is tot in de detail uitgedacht. Knap werk van MAISON the FAUX die het ontwerp van de tentoonstelling Wonderful Things in de Kunsthal op zich hebben genomen. Je kant dan ook wel zeggen dat de tentoonstelling je echt meeneemt in de Wondere wereld van Tim Walker.

Recensie Tim Walker Wonderful Things in de Kunsthal
Lees ook: Recensie van Theatercollege Focus van William Rutten

Inspiratiebron

Wat ik zo bijzonder vond aan de expositie is dat Tim Walker zijn inspiratie bronnen met je deelt. Hij neemt je mee in zijn denkwijze en verbeeldings proces wat voor mij als fotograaf ontzettend inspirerend is om te zien.

De expositie is dan ook vooral geinspireerd door de schatten uit de enorme collectie van het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen. Samen met conservatoren en archivarissen mocht Tim Walker door de zalen het museum dwalen op zoek naar objecten die zijn verbeelding prikkelen. Deze objecten worden ook tentoongesteld, samen met de creaties van Tim Walker zelf.

Het is voor mij een hele nieuwe en opvallende benadering van werk tentoonstellen en het verhaal van het werk vertellen. Het laat ook zien dat het soms helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, een klein object zoals een snuifdoosje, een tekening, een kostuum kan je al prikkelen om je eigen fantasie de vrije loop te laten gaan. Dit doet Tim Walker dan ook erg goed en motiveert mij als fotograaf dan ook om meer autonoom werk te maken.

Conclusie:

Hier kan ik het hele kort houden: Aanrader! Laat je verassen en onderdompelen in de wondere wereld van Tim Walker. Als freelance fotograaf ben je veel bezig met de commerciele kant van fotografie. Je werkt veel in opdracht, of je nu productfotograaf, portretfotograaf of bruiloftsfotograaf bent. Je zal er toch je brood mee moeten verdienen. Maar het is ook goed om dat af en toe los te laten en werk voor je zelf te maken. Vrij werk. Het houd je scherp en creatief wat je weer kan meenemen in je commerciele werk. De expositie van Tim Walker herinnert je aan dat ruimer denken en daagt je uit te kijken naar wat er nog meer allemaal mogelijk is met fotografie.

De expositie Wonderful Things is nog tot en met 29 januari 2023 te zien in de Kunsthal, Rotterdam.

Wie is Tim Walker?

Even kort; De Engelse Tim Walker (1970) is 25 jaar als hij voor het eerst zijn eigen grote opdracht voor VOGUE mag fotograferen, wat het begint vormt van zijn carriere als modefotograaf. Het opent een deur en hij maakt werk voor toonaangevende mode- en stijltitels als W, i-D, AnOther en LOVE Magazine. Zijn werk kenmerkt zich aan zijn fantasierijke beelden vol met sprookjesachtige verhalen en vervreemde perspectieven.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!