Leven als Fotograaf

Theatercollege Focus van Fotograaf William Rutten

Recensie: Theatercollege Focus van William Rutten

inhoud

Afgelopen week ben ik naar het Theatercollege Focus van William Rutten geweest. Een drie uur lange show vol met inspirerende verhalen van de sterrenfotograaf! Lees je mee?

Let op! Deze recensie bevat spoilers.

Fotograaf William Rutten, je kent hem vast wel als jurylid van Het Perfecte Plaatje! En zo niet, dan heb je vast een keer een door hem gemaakte foto van een celebrity voorbij zien komen in een krant of magazine. Zelf volg ik William Rutten al een tijdje via Instagram. Daar deelt hij foto’s die hij door de jaren heen heeft gemaakt, vaak met een grappige, ontroerende of mooie anekdote over dat moment.

Dus toen hij op zijn Instagram deelde dat hij een theatercollege zou geven was ik gelijk enthousiast! Het gebeurt niet veel dat je fotografen in het theater ziet en ik was benieuwd naar zijn verhalen.

Focus

Van tevoren had ik geen idee wat ik moest verwachten van het theatercollege en van William Rutten. Zoals ik al zei kende ik hem wel vanuit Het Perfecte Plaatje en Instagram, maar wat hij dan precies zou gaan vertellen en hoe hij het zou invullen was voor mij nog een raadsel.

We waren ruim op tijd aanwezig en voor de zaal was een vrije inloop. Op het scherm zag je 2 grote ogen met de bekende bril van William Rutten die je strak aanstaarden. Als je goed oplette zag je af en toe de ogen knipperen. Een grappig detail.

Start van de voorstelling

Na een korte intro kwam William tevoorschijn uit de coulisse en begon hij te vertellen over zijn achtergrond. Hoe hij begonnen is met fotografie. Van jongs af aan wist hij het al heel zeker dat hij fotograaf wilde worden en hij deed er dan ook alles aan om dit te bereiken. Hij was niet bang, en zocht vaak de grenzen op met zijn brutaliteit. Ook trok hij er op jonge leeftijd al op uit om bij TV studio’s in Hilversum naar binnen te glippen en te proberen sterren op de foto te krijgen.

Iets wat ik erg inspirerend vond. Ik vind het bewonderenswaardig als je al op zo’n jonge leeftijd weet wat je wilt, en dan ook daar stappen voor onderneemt. Hij had maar 1 doel en was niet bang om daarvoor uit zijn comfortzone te gaan. Een stukje lef wat ikzelf soms wel wat meer mag bezitten, en ik denk anderen ook. Als je iets wil, dan moet je er voor gaan. Het is te makkelijk om in je comfortzone te blijven, hoe fijn het daar dan ook is. Maar William zijn verhaal bewijst dan ook maar dat waar een wil is, ook een weg is.

Ook benieuwd naar mijn recensie over The Fashion Camera? Deze lees je hier!

Fotograaf aan het woord

William Rutten vervolgde zijn show met verhalen over hoe hij voor het eerst op tour ging met een band als vaste fotograaf, over zijn studio in een garage en natuurlijk over de sterren zelf. Leuk om te zien en horen hoe het in het begin van zijn carrière verliep en hoe hij aan zijn modellen kwam. Als fotograaf vond ik het ook mooi om een keer het levensverhaal van een andere fotograaf te horen. Het laat je zien hoe het ook kan.

Namedropping

Alhoewel William Rutten heel enthousiast vertelde over zijn grote passie, vond ik de ‘namedropping’ vibe soms wel lastig. Het is natuurlijk wel zo dat de theatershow nu eenmaal over een fotograaf die bekende mensen fotografeert gaat, en dat zou je daarom ook niet helemaal kunnen voorkomen. Maar ik vond dat hij soms te veel in ging op de bekende mensen en minder op zijn fotografie, techniek zelf.

Zo noemde hij bijna iedereen bij zijn/haar voornaam, en moest je soms maar raden over wie hij het had. Ik kan me voorstellen als je niet veel TV kijkt dat je dan niet weet over wie het gaat. Ook over zijn band met Peter R. de Vries ging William super diep in en wat er met hem is gebeurt. Verschrikkelijke gebeurtenis natuurlijk, en ik kan mij voorstellen dat het hem ook diep heeft geraakt. Maar toepasselijk bij de voorstelling vond ik het niet.

Op de gevoelige plaat

Ook kregen we paar minuten fragmenten te zien van zijn TV programma Op de Gevoelige Plaat. Wat ik er erg random vond. Als ik het programma wil zien, dan kijk ik het thuis wel. Nu voelde het erg als reclame of tijdswinst. Ook werd Het Perfecte Plaatsje behandeld, maar ook hier bleef hij op de oppervlakte en liet hij 2 foto’s zien van het vorige seizoen die hij kort even besprak.

Liever had ik gehoord over hoe dat dan ging achter de schermen van die programma’s. Hoe hij daar als fotograaf naar kijkt, en dat beleefd had.

Interactieve momenten

Door het theatercollege heen zijn er een paar interactieve momenten verwerkt wat de show leuk breekt. Zo gaf hij wat feedback op foto’s en liet hij zien hoe hij een portret van iemand maakt. Wat mij betreft had William hier wel wat dieper op in mogen gaan. Dit vond ik juist de interessante moment omdat het dingen zijn waar je direct van kan leren. Maar gezien de show ook al zo’n 3 uur (met pauze) duurde snap ik dat daar niet altijd even veel tijd voor is. 

Conclusie

Als je erheen gaat om meer over de techniek te leren, dan zit je niet op de goede plek. Het woordje ‘college’ had dan ook beter vervangen kunnen worden met ‘show’ 😉 haha. Al met al heb ik een hele leuke avond gehad. De verhalen van William Rutten zijn inspirerend, en zoals ik al eerder benoemde is het super tof om een keer een andere fotograaf aan het woord te zien. Plus ik neem ook zeker het advies ‘wees wat brutaler en zoek de grenzen op’ ook van harte aan en hoop dit wat meer te kunnen toepassen in de praktijk.

Het theatercollege Focus zal ik dan ook zeker aanraden als je een leuk avondje wilt ontspannen en je wilt laten inspireren door de verhalen van William Rutten.

Het theatercollege is van start gegaan in oktober en loopt nog t/m mei 2022. Dus als je een kaartje wilt, zou ik er snel bij zijn. Bij ons was het helemaal uitverkocht namelijk. Kijk op de site van DG theaters of check de theaters bij jouw in de buurt! Enjoy!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!