Leven als Fotograaf

Uurtarief als fotograaf berekenen | Lees hier de 4 stappen!

inhoud

Veel beginnende fotografen vragen zich af; hoe bereken je het uurtarief als fotograaf? Iets wat lastig is om te bepalen maar wel belangrijk om een keer de tijd voor te nemen. Je wilt immers wel uit de kosten komen als fotograaf maar niet net quitte spelen.

Op de kunstacademie hadden ze een klein ezelsbruggetje om het uurtarief van een fotograaf te berekenen; het eerste jaar op de kunstacademie verdien je €10,- per uur, het tweede jaar €20,- per uur, het derde €30,- en zo verder. Een makkelijke leidraad, maar waar komt dat bedrag dan vandaan? En hoe kan je het verantwoorden naar je klanten? Hieronder leg ik je in 4 stappen uit hoe je het uurtarief kan berekenen als fotograaf voor je bedrijf.

Stap 1 | Wat zijn de kosten van een fotograaf?

Om je uurtarief te berekenen kijk je allereerst naar welke kosten je hebt als fotograaf. Waar geef jij je geld aan uit? Wat zijn de kosten die je maandelijks hebt? Let op, je uitgaven als fotograaf zijn niet te verwarren met je kosten. Als je een investering doet, bijvoorbeeld door het kopen van een nieuwe camera, is dat een eenmalige uitgave. Vervolgens kan je die boekhoudkundig maandelijks afschrijven, en op die manier uitrekenen wat je per maand kwijt bent. 

Hieronder een aantal voorbeelden van kosten die je kunt hebben als fotograaf.

Kosten van apparatuur

De kosten die vaak vergeten worden, omdat ze toch al zijn aangeschaft, zijn de kosten van apparatuur en het onderhoud ervan. Als fotograaf is het belangrijk dat je voorzien bent van goede apparatuur om professionele kwaliteit te leveren. Dit betekent niet gelijk het duurste van het duurste natuurlijk. Je kunt al een mooie starterkit hebben onder de €5000 inclusief laptop. Denk bij de kosten van apparatuur dan bijvoorbeeld aan camera, objectieven, flitsers, lampen, computer etc.

Reis- en vervoerskosten

Andere lasten post zijn kosten voor reizen en vervoer. Denk hierbij aan autokosten, brandstof, parkeerkosten, wegenbelasting, verzekering, onderhoud etc. Vaak kun je reis en parkeerkosten wel doorberekenen naar je klant. Reiskosten zijn directe kosten, maar indirecte kosten zoals onderhoud is lastiger door te rekenen. Verdeel deze uitgaven dan door 12 maanden en je weet hoeveel je in een jaar per maand aan onderhoud kwijt bent.

Kosten van een studio en kantoor

Een startende fotograaf zal in het begin nog niet gelijk het geld hebben voor het huren van een eigen studio en/of kantoor. Wel zijn er genoeg alternatieven. Zo kun je een studio huren per dag deel, deze kosten bereken je dan door naar de klant. 

Voor een kantoor zijn er tegenwoordig ook heel veel betaalbare opties. Zo kan je je bijvoorbeeld inschrijven bij een co-working space. Een goed voorbeeld daarvan is een locatie bij #workmode. Je kunt een vaste plek huren op een van hun locaties, maar ook een flexplek voor bijvoorbeeld 4 keer een dag per maand.

Voor de fotografen die wel een studio hebben denk bij het inzichtelijk maken van je kosten aan je huur, inrichting, gas, water, licht, internet aansluiting etc.

Kosten voor marketing

Kosten voor marketing kan je zo bond maken als je wilt. Je kunt beginnen bij het regelmatig posten op social media, wat gratis is, of SEO-blogs schrijven op je website. Wil je via deze kanalen gaan adverteren dan kunnen de kosten al snel oplopen tot €200-€500 per maand. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog adverteren in tijdschriften, deelnemen aan beurzen, flyers, visitekaartjes uitdelen enzovoort.

Kosten voor abonnementen

Bij de kosten voor abonnementen kun je denken aan de software die je gebruikt op je computer, zoals bijvoorbeeld Adobe Creative Cloud (lightroom, photoshop, premiere) of website/hosting zoals Wix, SquareSpace, WordPress. Ook kun je je telefoon en abonnement hierin meerekenen, al kun je deze niet altijd 100% opvoeren als je deze ook privé gebruikt.

Daarnaast kun je ook lid zijn van een vakbond voor fotografen, tijdschrift, vakblad of andere organisaties. Dit zijn allemaal kosten die je moet meeberekenen.

Kosten voor verzekeringen

Belangrijke kosten voor verzekeringen zijn die van je apparatuur, arbeidsongeschiktheid (AOV)  en je pensioenregeling. Daarnaast kun je nog denken aan aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand en ziektekosten.

Kosten voor kennis

Kosten voor kennis zijn vaak kosten waar op bezuinigd word, maar dat is zonde. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen je vak en hierin te groeien. Er is natuurlijk ontzettend veel gratis informatie te vinden op internet zoals bijvoorbeeld blogs en youtube. Maar het is niet verkeerd om zo nu en dan in jezelf te investeren en een workshop of cursus te volgen.

Kosten voor administratie

Om je administratie op orde te houden heb je goede software en een goede boekhouder nodig. Deze kosten kunnen snel oplopen maar een goede boekhouder verdient dit zich altijd terug. Als het goed is natuurlijk ;). Zelf werk ik met het boekhoud programma MoneyMonk. Wat voor mij super overzichtelijk werkt. Je kunt makkelijk aankoopbonnen invoeren, facturen maken en inzien wat je uitgaven en inkomsten zijn.

Als je via deze link aanmeld dan krijg je 25% korting op het eerste jaar:

Daarnaast komen de kosten voor je bank er ook nog bij.

Overige kosten

Daarbij zijn er natuurlijk ook overige kosten zoals kantoorartikelen, postzegels, agenda, fotoboek, usb stick. Maak een grove schatting van wat je denkt uit te geven per maand.

Als je al deze kosten per maand bij elkaar op telt en keer 12 maanden doet. Heb je het bedrag wat je denkt aan kosten te hebben per jaar. Houd dit bedrag in gedachten. Als voorbeeld gaan we er vanuit dat de fotograaf €10.000 aan kosten per jaar heeft.

Lees ook: Waarom AAN je bedrijf net zo belangrijk is dan erin

Stap 2 | Het salaris van een fotograaf

Om het uurtarief als fotograaf te berekenen bepaal je eerst het gewenste inkomen dat je per maand wilt verdienen. Dus wat jij netto op je bank wilt hebben staan per maand. Dit is niet altijd haalbaar als je bijvoorbeeld uitsluitend gespecialiseerd bent in trouwfotografie. Dan zul je in het hoogseizoen het meeste inkomen genereren en dit dan moeten verdelen over de andere maanden. Reken dan eerst je jaar inkomen uit, en verdeel deze vervolgens over de maanden.

Voorbeeld: als fotograaf wil je een salaris van €2.000 per maand, dat is €24.000 op jaarbasis.

Als ondernemer met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor ondernemersaftrek. Hierdoor betaal je een lager bedrag aan belasting. Maar laten we voor de zekerheid 30% van je inkomen reserveren voor de betaling van de inkomstenbelasting. (Bron KvK) 

Naast je maandelijke premie voor je zorgverzekering betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage van 5,7% 

De benodigde winst reken je dus uit door je netto inkomen per jaar + inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering 5,7% + inkomstenbelasting 30% = benodigde winst. 

Voorbeeld: 

Jaarsalaris 24.000 = 64,3%

Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering 2.128 = 5,7%

Inkomstenbelasting 11.198 = 30%

Benodigde winst 37.325 = 100%

Stap 3 | De benodigde omzet als fotograaf

Bij de volgende stap om het uurtarief als fotograaf te berekenen tel je de zakelijke kosten (stap 1) en gewenste inkomen + belastingen (stap 2) bij elkaar op. Let op: op internet zie je veel webinar titels voorbij komen met ‘hoe ik €100.000 omzet per jaar verdien’ laat je hier niet door misleiden. Je weet bijvoorbeeld niet wat voor kosten deze ondernemer heeft. Een fotograaf met een omzet van €100.000 per jaar zou uiteindelijk minder winst kunnen overhouden dan een fotograaf met €35.000 omzet per jaar.

Voorbeeld: €10.000 + €37.325 = €47.325

Stap 4 | Het uurtarief als fotograaf

Nu komen we bij de stap waar het allemaal om draait. Hoe bereken je het uurtarief als fotograaf? Hiervoor moet je weten hoeveel uren je denkt per jaar in rekening te brengen. Als je uitgaat van een vijfdaagse werkweek van 8 uur per dag, met 30 dagen voor vakantie en feestdagen dan houdt je 230 dagen in een jaar over. Dat zijn 230 x 8 = 1840 uren.

Maar je zult niet al die 1840 uren in rekening kunnen brengen. Je bent immers ook tijd kwijt aan acquisitie, marketing, bloggen, mailen, netwerken, administratie etc. Je mag als startende fotograaf volgens de KvK tevreden zijn als je 50% van die uren in rekening kunt brengen. Dat zijn dus 920 declarabele uren.

Voorbeeld: €47.325 / 920 = €51,44 per uur.

Over je uurtarief bereken je nog eens 21% BTW als je geen gebruik maakt van de Kleine ondernemers regeling (KOR) en je hebt je prijs per uur.

Gratis rekenhulp

Ik ben zelf lid van DuPho. DuPho staat voor Dutch Photographers en is de beroepsorganisatie voor professionele fotografen. Zij bieden hele makkelijke tips en tools voor fotografen. Zo hebben ze ook een gratis rekenhulp voor het uitrekenen van je uurtarief als fotograaf.

Via deze link kun je die hulptool downloaden: Rekenhulp Dupho.

 

 

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!