Leven als Fotograaf

Zelfportret maken met een spiegel
Zelfportret met een spiegel © Vera Yve Fotografie

Tips voor het maken van een zelfportret

inhoud

Veel fotografen staan liever achter de camera dan ervoor. Dat is zonde, want door zelf ook wel eens vóór de camera te staan kan je ontzettend veel leren over de techniek en de ervaring van het model. In deze blog geef ik je tips voor het maken van een zelfportret als fotograaf.

Waarom een zelfportret maken?

In 2018 kwam ik door Youtuber Sorelle Amore in aanraking met de kunst van het maken van een zelfportret. Ze noemde het een ‘advanced selfie’. Een selfie die niet gemaakt is uit ijdelheid, maar als een kunstvorm. Een beeld waarin je als fotograaf volledig de eigen controle hebt en alles precies zo kan uitwerken zoals jij dat zou willen. 

Daarbij kom je jezelf en je onzekerheden ook echt tegen. Je gaat namelijk alles zelf doen, en met alles bedoel ik dan natuurlijk ook het poseren vóór de camera. Zo ervaar je de ongemakkelijkheid die veel mensen wel eens ervaren als ze voor de camera moeten staan. 

Zelf wil ik wel eens, tijdens een bulk van portretten, vergeten dat het voor mensen écht een obstakel kan zijn, dan denk ik ‘ah joh, stel je niet aan, als je meewerkt is het zo gebeurt’ (misschien niet de beste gedachte haha en het is natuurlijk ook een kunst om het model op zijn/haar gemak te stellen). Maar als ik dan zelf voor de camera ga staan, wordt ik toch wel weer herinnerd aan mijn eigen ongemakkelijkheid. En waar laat je in kees naam je armen?!

Het is dus helemaal niet zo’n slecht idee om af en toe een zelfportret te maken. Je bent op een creatieve en leuke manier bezig met fotografie, zonder druk van goed of fout. Je leert van het proces. Zo leer je bijvoorbeeld beter te poseren en bij je volgende project leer je beter je model aan te sturen. Je krijgt er nieuwe fotografie ideeën van en je krijgt nog leuke eindresultaten ook. Win win dus als je het mij vraagt!

Bedenk een concept

Voordat je begint met het maken van een zelfportret is het handig als je al een idee hebt. Laat je inspireren door het wereldwijde web en ga aan de slag. Een van mijn favoriete inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld schilderijen. Het is dan de kunst om een zelfportret te maken geïnspireerd op de stijl van het schilderij. Kijk bijvoorbeeld naar hoe er gebruik is gemaakt van het licht en wat voor kleding er wordt gedragen. 

Wat ook heel leuk is, is je te laten inspireren door bekende fotografen en kenmerken van hun fotografie terug laten komen in je zelfportret. Ga eens naar een museum en lees je in over een fotograaf. Treed vervolgens in zijn/haar voetstappen. Het is een leuke manier om meer over andere fotografen en hun werkwijze te weten te komen en je hebt zelf dan ook wat handvaten om mee aan de slag te gaan. Leer van de grote meesters.

De hierboven beschreven ideeën zijn natuurlijk wat aan de grote kant en dat kan je misschien tegenhouden. Als je wat minder tijd hebt voor het maken van een zelfportret, begin dan klein. Misschien heb je wel in je huis een hoekje waar altijd heel mooi licht binnenvalt, lukt het je om op die plek een mooie foto van jezelf te maken?

Lees ook: 6 Fotografie ideeën om je techniek te verbeteren

Wat heb je nodig voor het maken van een zelfportret?

Camera: als eerste heb je natuurlijk een camera nodig. Dit hoeft geen dure systeem of spiegelreflex camera te zijn, je kunt ook beginnen met je telefoon. Het gaat er om dat je een feeling krijgt voor het beeld en het poseren. Het is wel handig als er een timer op je camera zit. 

Ook hebben sommige camera’s een uitklapbaar scherm waardoor je jezelf kan zien als je een zelfportret maakt. Dit maakt het natuurlijk alleen maar makkelijker. Sowieso vind ik een uitklapbaar scherm altijd een grote pre op een camera. Ik fotografeer eigenlijk altijd in live view en daardoor kan je je camera op allerlei onmogelijk hoogtes houden en toch zien wat je fotografeert. Maar dat terzijde 😉

Afstandsbediening: nog een grote pre voor het maken van zelfportretten is dat je je camera kan verbinden via wifi met een app op je telefoon. Deze kan je dan gebruiken als afstandsbediening wat het scherpstellen van je foto zoveel makkelijker maakt. Ook kan je via de app meekijken op je scherm (en dus zien hoe je poseert) en de ISO, diafragma en sluitertijd aanpassen.

Statief: een statief is natuurlijk ook wel heel handig voor het maken van een zelfportret. Je kunt natuurlijk een stapel boeken op elkaar leggen, we hebben het allemaal wel een keer geprobeerd haha, maar niets gaat boven een statief die je op elke hoogte kan instellen als je wilt.

Licht: Afhankelijk van je concept kies je een het gepaste licht uit. Denk na over of je gebruik wilt maken van het daglicht of ga je zelf met lampen aan de slag? 

Styling: de styling en kleding van je zelfportret zijn natuurlijk ook belangrijk. Zo kan je je concept tot in de puntjes uitwerken. En dat hoef je echt niet allemaal aan te schaffen hoor, vaak heb je zelf nog een hoop spullen liggen, en anders vrienden/familie, met een beetje creatief denkwerk kan je hele leuke hoekjes maken. Ook qua kleding hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Zo draagt advanced selfie queen Sorelle Amore zelf alleen zwarte kleding, en als ze iets extravaganter wilt dan pakt ze gewoon een laken uit de kast!

En dan nu… pose!

Wooop en daar ga je dan! Als je alles hebt klaargezet is het alleen nog een questie van jezelf in een positie manoeuvreren. En dit kan wat lastig zijn, want waar laat je je armen?! Wees zo lief tegen jezelf als je voor een klant zou zijn tijdens een portretshoot. Kijk naar de live view in de app van je telefoon naar hoe je poseert. Hoe staan je benen? Wat kan je met je handen doen? Hoe houdt je je gezicht? Zit je haar goed? Ligt of hangt de kleding zoals je dat zou willen?

Ga precies zo zitten/staan zoals je dat het mooiste lijkt en klik dan op de ontspanknop via de app. Zelf zet ik de timer altijd op 5 seconden zodat je na het klikken 5 seconden hebt om je telefoon uit het zicht te leggen en om jezelf terug in de pose te krijgen. Ook kan het fijn zijn om je camera zo in te stellen dat die meerdere foto’s achter elkaar maakt. Zo kan je lichtjes variëren van pose in elke foto en uiteindelijk de beste kiezen.

Deel je zelfportret!

Het lijkt me tof om jullie zelfportretten te verzamelen en die bij deze blog te zetten en op Instagram te delen. Zo kunnen we elkaar inspireren en motiveren! Heb jij een zelfportret gemaakt? Stuur ze dan in een DM naar @levenalsfotograaf of mail ze naar info(@)levenalsfotograaf.nl met het onderwerp ‘zelfportret’.

Veel plezier!

Explore, create, inspire.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!