Leven als Fotograaf

Geld verdienen met fotografie | 20 tips

inhoud

Als fotograaf lijkt het soms alsof je beperkt bent en maar op een manier geld kan verdienen met je fotografie, maar er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Van fotograferen op events, print on demand, tot het organiseren van fotowalks. Hieronder vind je de tips hoe je geld kan verdienen als fotograaf.

Geld verdienen met fotograferen op events

Houd je wel van een feestje? Dan is het fotograferen op events misschien wel een toffe manier om geld te verdienen met fotografie. Het leuke is dat de mond op mond reclame van deze vorm van fotografie als een malle gaat! Denk maar eens na; het event zelf is het vol met mensen die jou allemaal met een camera rond zien lopen, en na afloop als je prachtige foto’s hebt gemaakt dan delen mensen met plezier die foto’s op social media waar vaak ook nog jouw naam bij staat vermeld! Gratis reclame! 

Ook bij bruiloften zullen bruidsparen je aanraden aan vrienden en familie als ze tevreden zijn en hebben vaak de aankomende bruidsparen je al zien rondlopen op de eerdere bruiloft van hun vriend.

Bruiloften fotograferen

Een populaire niche van fotografie is natuurlijk het fotograferen van bruiloften. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwen er gemiddeld 63.000 stellen per jaar, waardoor er dus veel vraag is naar een huwelijksfotograaf.

Persoonlijk fotografeer ik geen bruiloften omdat ik de lange dagen en de druk dat alles perfect moet zijn voor de ‘mooiste dag van hun leven’ te stressvol vind. Het is dan ook echt een vak apart; je moet snel kunnen schakelen, op elke plek tegelijkertijd zijn, en heel goed het moment kunnen pakken. Maar als je hier wel heel goed in bent, dan valt er ook een hoop geld mee te verdienen.

Werken als second shooter

Als je nog beginnend fotograaf bent dan kan het een goede tip zijn om eerst eens geld te verdienen als second shooter bij een fotograaf. Een second shooter (of te wel tweede fotograaf) is een term die vaak wordt gebruikt bij huwelijksfotografen. De second shooter gaat mee met de hoofdfotograaf en zorgt voor een extra paar ogen, andere invalshoeken en ondersteunt de hoofdfotograaf, waar nodig, met het fotograferen van het event. Het is dus een goede manier om een gevoel te krijgen van hoe zo’n dag in elkaar zit.

Het voordeel van werken als second shooter is dat je niet de eindverantwoordelijke bent. De hoofdfotograaf zorgt ervoor dat alle belangrijke momenten worden vastgelegd en jij voor de extra beelden. Vaak lever je de foto’s onbewerkt aan de hoofdfotograaf aan, zodat zij deze in dezelfde stijl kunnen bewerken. 

Geld verdienen met portretfoto’s

‘Ah, je bent fotograaf? Wil je een nieuwe profielfoto maken voor LinkedIn van mij?’ Deze vraag heb je vast wel eens gehad. Maar wist je dat sommige fotografen hier ook geld mee verdienen? Ze organiseren bijvoorbeeld speciale LinkedIn portret fotodagen. Je hebt er niet eens een studioruimte voor nodig! Zelf heb ik dit wel eens in mijn eigen woonkamer gedaan, en ik weet van andere fotografen dat zij dit ook op deze manier doen. Zorg voor een mooie achtergrond, het liefste dicht bij het raam zodat je mooi daglicht hebt. Eventueel kan je er nog een extra lamp bij zetten als je kamer wat donkerder is. Voor de foto’s kan je een vast bedrag vragen zodat de geportretteerde weet waar ze aan toe zijn, bijv. €85,- voor 3 foto’s. Als je zo een paar mensen achter elkaar kan portretteren is dat voor jou ook nog rendabel en een leuke manier om geld te verdienen met fotografie!

Daarnaast kun je ook nog geld verdienen met het maken van portretfoto’s op andere manieren, zoals:

Portretfoto’s voor bedrijven

Bedrijven willen vaak graag goede portretfoto’s van hun werknemers. Je kent ze vast wel, de portretfoto’s met een standaard lichtopstelling en een witte of egale achtergrond, waarbij iedere werknemer er duidelijk en goed op staat. Deze gebruiken ze voor op de website (denk maar aan de ‘team’ pagina) of als het een groot bedrijf is voor hun eigen administratie. Zeker als het bedrijf veel werknemers heeft kunnen de verdiensten flink oplopen en is het dan ook een leuke manier om geld te verdienen met fotografie.

Zelf reken ik altijd een vaste prijs per foto bij het maken van bedrijfsportretten. Daarbij neem ik een tethered kabel mee zodat de foto’s direct te zien zijn op mijn computer, als er tijd voor is vraag ik de werknemer al gelijk een keuze te maken welke foto ze het beste vinden. Mocht hier geen tijd voor zijn dan kies ik zelf 2 of 3 foto’s uit en kan de klant later hier een keuze uit maken. Het komt ook voor dat de klant dit niet wilt en dat je zelf al een definitieve keuze maakt.

Geld verdienen met personal branding fotografie

Een andere vorm van fotografie om geld mee te verdienen is personal branding fotografie. Personal branding is vorm van fotografie wat steeds populairder is geworden de afgelopen jaren onder ondernemers. Als ondernemer is het belangrijk dat je jezelf op de markt zet, en daar horen sterke portretfoto’s ook bij. Dit hoef ik jou als fotograaf natuurlijk niet uit te leggen 😉 

Het leuke van personal branding fotografie is dat je met de ondernemer persoonlijk contact hebt, je gaat voor een aantal uurtjes met hen op pad om mooie foto’s te maken voor hun onderneming. Denk bijvoorbeeld aan foto’s in hun werkruimte, achter de laptop, in een koffietentje, of op straat, in de natuur. Foto’s die laten zien wie de ondernemer is en wat het bedrijf doet.

Wat je nu ook veel ziet is dat er speciaal een ingerichte daglichtstudio wordt afgehuurd door fotografen om daar een branding shootdag te houden. Wat dat is en hoe je een branding shootdag organiseert dat lees je hier.

Schoolfotografie

Als je van kinderen houdt dan kan je misschien wel geld verdienen als schoolfotograaf. Het maken van jaarlijkse portretfoto’s van kinderen op hun school. Zelf ben ik hier in 2022 mee begonnen voor een bedrijf dat eigenlijk het hele contact met de school al voor mij regelt. Ideaal! Zo kan ik zelf aangeven wanneer ik wil fotograferen en zij plannen mij in. Ik hoef alleen maar op tijd op te dagen, mijn studio neer te zetten en de kinderen zo vrolijk mogelijk op de foto te krijgen. 

Voor de fotografen die dit zelf in handen willen nemen is de fotoverkoop website Oypo (speciaal voor schoolfotografie) misschien wel een goede tip. Je kunt met Oypo heel makkelijk de gemaakte portretfoto’s verkopen via je eigen website, in je eigen huisstijl, maar ook via Oypo.nl. Als je de portretfoto’s hebt gemaakt hoef je ze alleen maar up te loaden en kunnen klanten de foto’s via de shop kopen en downloaden.

Foto’s online verkopen

Nu we toch in de hoek van ‘online je foto’s verkopen’ zitten heb ik naast Oypo, nog een paar andere fijne tips om geld te verdienen met je fotografie.

Verkopen via Werk aan de muur

Als je Werk aan de Muur (of voor europa Art Heroes) nog niet kent dan kan het de moeite waard zijn om eens een kijkje te nemen. Het gaat hierbij om een webshop waarbij je je prints via Print on Demand kan verkopen. Jij levert de beelden aan en wanneer er een print is verkocht wordt het door Werk aan de Muur uitgeprint en opgestuurd naar de klant. Het is in principe een hele makkelijke manier om geld te verdienen met je fotografie omdat je zelf, na het uploaden van de beelden, er geen omkijken meer naar hebt.

Echter moet ik er wel bij zeggen dat het niet de makkelijkste manier is om wat extra te verdienen. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat je goed vindbaar bent op het platform, dat doe je door de juiste hashtags en productbeschrijvingen toe te voegen aan je foto. Verder kan je zelf nog reclame maken voor je prints op je website en social media.

Ook heb ik wel gezien dat het heel belangrijk is om een niche te kiezen. Mijn eigen webshop op werk aan de muur is denk ik te breed. Het varieert teveel in onderwerpen en ik denk dat de onderwerpen ook te algemeen zijn. Ik heb helaas ook nog geen verkopen gehad op het moment van schrijven. 

Wel kan je eens een kijkje nemen hoe Marc van der Stelt dat doet, hij heeft namelijk zijn Werk aan de Muur webshop helemaal opgebouwd rondom Rotterdam. Ook op zijn instagram @010byday en @010bynight deelt hij hele specifieke foto’s van Rotterdam. Tijdens een workshop heb ik Marc een keer ontmoet waar hij vertelde over het succes van zijn webshop. Interessant om eens naar te kijken dus!

Online je foto’s verkopen via stockfoto sites

Verder zou je je foto’s ook nog via stockfoto websites kunnen verkopen. Stockbeelden zijn bestaande beelden die worden vrijgegeven voor allerlei doeleinden. Magazines, websites, bedrijven, uitgeverijen kunnen die stockbeelden gratis of tegen een relatief kleine vergoeding gebruiken, en hoeven daarbij geen fotograaf in te schakelen. Als je dit goed aanpakt kan je hiermee wat extra geld verdienen met je fotografie. 

Bekende stockfoto websites zijn: Istockphoto | Adobe Stock | Shutter Stock | Nationale Beeldbank 

Geld verdienen met fotografie producten

Naast het verkopen van je foto’s online via print on demand en stockfoto websites kun je natuurlijk ook je eigen webshop beginnen met fotografie producten. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van presets. Presets zijn de opgeslagen instellingen van de bewerking van je foto in bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Als je vaak dezelfde soort bewerking hanteert kan je daar een ‘voorinstelling’ of ‘preset’ van maken. Het zijn plat gezegd gewoon filters die je zelf hebt gemaakt 😉 Sommige mensen vinden het lastig om zelf hun foto’s te bewerken en kopen dan deze presets bij fotografen waarvan ze de stijl mooi vinden. 

Online cursussen verkopen

Een ander fotografie product om geld mee te verdienen kan het aanbieden van online cursussen zijn. Op internet zijn er al een hoop te vinden, en zeker de laatste jaren zijn deze heel populair geworden, maar laat je er niet door ontmoedigen. Ik geloof er heel erg in dat er voor ieder wel een plek is in de markt. Jij zal bepaalde dingen weer op een hele andere manier uitleggen en dat spreekt misschien wel weer een hele nieuwe doelgroep aan. (Ook gelijk weer een reminder voor mezelf 😉 )

Geld verdienen met fotografie workshops

Naast het aanbieden van online fotocursussen kan je natuurlijk ook gewoon fysieke workshops geven. Persoonlijk gaat daar mijn voorkeur wel naar uit, zeker als het om fotografie gaat. Je kan dan direct je vragen stellen aan degene die de workshop geeft en dat eventueel gelijk voordoen. Het voordeel van het geven van workshops is dat je direct in contact komt met je doelgroep en het dus goed voor je netwerk kan zijn. Het nadeel is dat je altijd genoeg deelnemers moet vinden om het rendabel te maken, een ruimte nodig hebt en je zelf ook fysiek aanwezig moet zijn. Wat natuurlijk bij het geven van online workshops niet is, en je daar dus vooraf veel tijd in moet steken, maar als het eenmaal staat je er bijna geen omkijken meer naar hebt.

Je kan je workshops op verschillende platforms aanbieden, dat kan natuurlijk op je eigen website maar je kunt ook eens kijken naar de website Super Prof, daar kan je heel makkelijk je hulp aanbieden online.

Fotowalks

Een andere manier om geld te verdienen met fotografie is het organiseren van fotowalks. Tijdens fotowalks ga je met een groep naar een toffe locatie, bijvoorbeeld een natuurgebied. Jij leidt de groep naar toffe plekken om te fotograferen, geeft misschien wat fotografie tips om het landschap het mooiste op de foto te krijgen, maar je kunt elkaar ook tips geven en van elkaar leren.

Verkoop in lokale winkels

Je bent vast wel eens in een koffietentje geweest waar ze kunst van lokale kunstenaars en fotografen aan de wand hebben hangen. Heb je er wel eens aan gedacht dat jij je werk hier ook kan hangen? Stap er gewoon eens een keer op af, vraag wat je zou moeten doen zodat jouw werk daar ook kan hangen. Neem bijvoorbeeld al geprint werk mee en laat het zien. Vervolgens spreek je een prijs af en een commissiepercentage dat de koffietent krijgt.

Conceptstores

Ditzelfde kan je natuurlijk ook doen bij conceptstores om wat extra geld te verdienen met je fotografie. In elke grote stad zitten wel een paar conceptstores zoals Swan Market, het model is dat je voor een klein percentage van je verkopen in de winkel je foto’s (meestal ingelijst of in postervorm) mag tentoonstellen. Soms wordt er ook gevraagd of je een dag in de week mee helpt in de winkel.

Tip! Druk je foto’s van te voren af en lijst ze mooi in, zo maak je gelijk een goede indruk. Voor goede kwaliteit afdrukken kun je bijvoorbeeld terecht bij Fotofabriek. Doordat ze de productie in eigen huis hebben, kunnen je afdrukken snel geproduceerd en verstuurd worden. Mocht je dan uitverkocht zijn dan heb je binnen no-time weer voorraad aangevuld.

Je kunt je foto’s natuurlijk ook op een creatieve manier aanbieden in plaats van alleen in gelijst. Denk bijvoorbeeld aan de leuke wanddecoraties van IXXI.

Organiseer een expositie

Als je het helemaal groots wilt aanpakken kan je natuurlijk ook een eigen expositie organiseren om je werk tentoon te stellen aan een groter publiek en eventueel ook je prints te verkopen.

Fotograferen voor kranten en magazines

Er zijn ook fotografen die geld verdienen met het fotograferen voor kranten en magazines. Zo vertelde William Rutten in zijn college tour dat hij foto’s maakt van celebrities en die vervoglens via zijn website verkoopt. Daarbij heeft hij een hele prijslijst voor verschillende uitingen. De media kan dan zijn foto’s kopen voor bijvoorbeeld alleen online gebruik, willen ze de foto ook afdrukken in een magazine? Dan moeten ze daar een extra prijs voor betalen. Het lijkt dus een beetje op hoe stockfotografie werkt maar moeten deze foto’s wel een stuk actuele zijn.

Nu fotografeert William vooral bekende mensen, maar je kunt dit natuurlijk ook doen met je reisfotografie. Heb je bijvoorbeeld mooie rapportages van een bepaalde reis en heb je ook gevoel voor schrijven? Overweeg dan eens om je werk samen met het verhaal in te sturen naar magazines. Als het tijdschrift interesse heeft om je werk te publiceren kunnen ze daar een leuk bedrag voor geven. 

Geld verdienen met een fotografieblog

Om in de hoek van schrijven te blijven, je kunt ook een fotografie blog beginnen om daar geld mee te verdienen. Je draagt dan net zoals de workshops en online cursussen je kennis van fotografie over. Je kunt bijvoorbeeld product reviews schrijven met affiliate linkjes. Elke keer dat iemand op de link klikt krijg je een klein commissiepercentage. Ik heb er al wel eens eerder over geschreven maar ook deze blog bevat affiliate links. Het is wel aan te raden om echt alleen producten te promoten waar je echt achter staat. Je verdient anders misschien op korte termijn wel meer, maar op lange termijn ben je niet meer geloofwaardig. Vergis je niet, een fotografieblog is wel een verdienmodel voor de lange termijn. 

Start een podcast

Een podcast kan net zoals een fotografieblog ook een leuke bijverdienste zijn. Ook hierbij is het vooral een lange termijn strategie. In het begin zal je consistent moeten maken, praten en editten, zodat je veel luisteraars krijgt. Uiteindelijk kan je dan gaan samenwerken met sponsors.

In loondienst

Nu is deze blog voornamelijk over het freelance leven als fotograaf, maar je kunt natuurlijk ook geld verdienen als fotograaf in loondienst. Het voordeel van een in-house fotograaf is dat je vaak veel kansen krijgt die je als startende freelancer vaak niet hebt. Zo mocht ik zelf toen ik in loondienst werkte als fotograaf al wat grotere producties fotograferen op hele toffe locaties. Opdrachten die je vaak pas later in je carrière als freelance fotograaf krijgt, omdat je eerst je naam moet opbouwen.

Conclusie

Zo zie je maar dat er ontzettend veel verschillende manieren zijn om geld te verdienen met fotografie. Wees creatief en geniet vooral van het mooie vak, dan komt de rest vanzelf!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!