Leven als Fotograaf

Imposter syndroom

Imposter syndroom: Stop met jezelf saboteren! | Tips van Girl on the Go

inhoud

Ken je dat, je bent aan het werk, en ineens bekruipt je het gevoel van ‘ben ik wel geschikt voor deze opdracht? Hoor ik hier wel te zijn? Wat weet ik er nou van?’ Als je jezelf hierin herkent, dan zou je wel eens last kunnen hebben van het Imposter syndroom.

In deze blog spreek ik met coach Yldou van Dijk van Girl on the Go over wat het imposter syndroom is, haar eigen ervaring en geeft ze tips hoe je zelf mee aan de slag kunt gaan om je innerlijke zelf saboteur te stoppen.

Wat is het imposter syndroom?

Het imposter syndroom: ondanks je succes geneigd zijn te geloven dat anderen je te hoog inschatten, je niet intelligent genoeg bent en je bang bent om door de mand te vallen. Je voelt je een bedrieger en gelooft niet dat je het succes zelf behaald hebt. 

Misschien heb je nog nooit van de term gehoord, maar de kans is groot dat je je wel herkent in de bovenstaande uitleg. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat 35-70% last heeft van het imposter syndroom. Vooral mensen die in de minderheid zijn, dus vrouwen in een man-dominerende werkomgeving, en andersom, of mensen met een andere culturele achtergrond. Ook zzp’ers hebben er sneller last van.

Lees ook: Starten met ondernemen? Waag de sprong!

Hoor ik hier wel?

In tegenstelling tot wat de naam suggereert heeft het imposter syndroom niet zozeer iets te maken met je anders voor doen of iets doen wat je eigenlijk niet kan. ‘Ook is het een misvatting om te denken dat mensen die er last van hebben heel onzeker zijn’, legt Yldou uit, ‘Vaak weten mensen heel goed hoe ze iets moeten doen of aanpakken, maar erkennen ze hun eigen succes niet. Ze maken het kleiner of schuiven het weg. Als ze dan toch iets bereiken, kunnen ze moeilijk geloven dat ze dat zelf hebben gedaan, want ‘het zal wel geluk of toeval zijn’. Het lijkt dan alsof ze het niet zelf verdiend hebben. Als je dat maar lang genoeg doet dan kom je op een gegeven moment in een situatie terecht waarvan je denkt ‘hoe kom ik hier? hoor ik hier wel?’.

On the spot reageren

Tijdens haar werk was Yldou dan ook nooit de eerste die in meetings antwoord zou geven, want de gedachte ‘wie ben ik dat ik daar antwoord op zou kunnen geven’ was dan ook de eerste gedachte die haar tegenhield. Terwijl, realistisch gezien, ze al 10 jaar bij het bedrijf werkte en dus echt wel het antwoord wist en kon geven. Gelukkig had ze managers om zich heen die haar goed kenden en die haar dus ook die ruimte gaven, waardoor ze wel werd gezien. Toen er een andere manager kwam, die niet die ruimte gaf, werd ze gezien als onzeker.

‘Maar dat was het niet, ik was niet onzeker’ vertelt Yldou, ‘het ding was dat ik niet goed on the spot kon reageren, maar als ik ergens op terug kon komen dan kon ik het met zekerheid zeggen’. Ze merkte ook dat sommige stagiaires en uitzendkrachten er last van hadden en dacht: ‘Waarom vertrouwen ze niet gewoon op wat ze eerder hebben laten zien? Ze kan dit toch gewoon? Hoezo komt dat er niet uit?’ Het is natuurlijk makkelijker om het bij anderen te zien dan bij jezelf.

Het inspireerde haar en tijdens de eerste lockdown schreef Yldou een workshop gericht op de belemmerende gedachten van het imposter syndroom. Met haar coaching achtergrond wist ze precies hoe ze dit moest aanpakken. 

Inmiddels coacht Yldou met haar bedrijf Girl on the Go verschillende mensen één op één en geeft ze elk kwartaal een gratis (!) online workshop voor mensen die last denken te hebben van het imposter syndroom. Tijdens de workshop geeft ze oefeningen die je helpen patronen te herkennen en te doorbreken. Ook is de workshop aan te vragen voor bedrijven. Zeker de moeite waard om haar website te checken dus om te kijken of de workshop iets voor jou is.

Lees ook: Starten als fotograaf | mijn essentiële lessen deel 1

Tips voor het imposter syndroom:

Maar wat kan je zelf doen? Als je jezelf in bovenstaande herkent, maar de stap voor een workshop of coach nog net iets te groot vind, kan je natuurlijk ook eerst zelf aan de slag gaan. Hieronder geeft Yldou een paar tips:

Tip 1 Start met het delen van je twijfels.

Het allerbelangrijkste is dat je start met het delen van je gedachten en twijfels. Doe dit met een vriend of nog beter; iemand van je werk die je vertrouwt. Je zult dan zien dat diegene je belemmerende gedachten of ontkracht: ‘Nee joh, hoe kom je daarbij, je zit hier toch niet voor niets?’ of herkenning geeft: ‘Ja, ik denk dat ook wel eens’. Hoe dan ook, het hardop uitspreken van je twijfels zal je helpen te relativeren en uit je hoofd te komen. Je voelt je dan minder alleen en meer gezien.

Tip 2 Wees bewust van wat je denkt en relativeer

Een andere tip van Yldou is: wees bewust van je gedachten en relativeer ze. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt ‘ik weet maar een klein beetje, zij weten veel meer’. Maar wie is ‘zij’? Vaak bedoel je daar een groep mee. Maar een individu kan nooit meer weten dan een groep. Zij weten heus niet meer dan jij. Wees dus bewust dat die belemmerende gedachten ook niet altijd waar zijn.

Daarbij is het ook goed om te letten op wat voor soort momenten je die belemmerende gedachten hebt en wanneer je jezelf aan het saboteren bent. Stel jezelf de vraag: ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren? En hoe erg is dat dan?’

Tip 3 Vier je succes

En de laatste tip is dat je je eigen succes af en toe moet vieren. Sta stil bij wat je behaald hebt, wees trots en zeg dit hardop. Je bent dan niet gelijk arrogant. Je hoeft het ook niet uitgebreid te vieren of van de daken te schreeuwen, maar deel je succes op z’n minst met één persoon.

Tot slot

Weet dat als je deze belemmerende gedachten ervaart je niet de enige bent. Wees bewust van je gedachten, deel ze en vier je successen. Ik hoop dat je wat aan deze blog en de tips van Yldou hebt gehad en ik wens je heel veel succes met je ondernemers avontuur!

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!