Leven als Fotograaf

Foto ter illustratie. © Vera Yve Fotografie

Starten met ondernemen? Waag de sprong!

inhoud

Zo. Deze keer wil ik het eens even hebben over waarom jij nu de sprong zou moeten wagen en je droom achterna moet gaan. Je hebt niet voor niets op deze titel geklikt, en dat betekent  dat je er dus over aan het nadenken bent om ook voor jezelf te starten als ondernemer. 

Eerder schreef ik al over mijn eigen sprong in het diepe en hoe de eerste maand als fulltime freelancer mij is afgegaan. Dit keer richt ik mij op jou. 

Ik kreeg namelijk een berichtje van een oud-klasgenoot met de vraag: hoe gaat het zzp leven? Ik wist dat zij al een tijd bezig was met haar eigen webshop en daarnaast ook nog fulltime werkte bij een bedrijf. Mijn antwoord was dan ook: ‘Ja, ga er voor!’. En dat zeg ik nu ook tegen jou.

Luister/kijk je liever? In een nieuwe podcast bespreek waarom je de sprong in het diepe als ondernemer moet wagen!

Het moeilijkste van het alles is de stap zetten, de sprong wagen en het risico durven nemen. En dat is moeilijk. Ik had zelf ook een hele fijne vaste baan als creative manager. Weten wat je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt is een heel fijn gevoel. Ook als je een keertje weer wat meer uitgaven hebt, weet je dat het de volgende maand wel weer aangevuld kan worden. Het is ook heel moeilijk om deze vastigheid op te geven voor iets waarvan je nog niet weet hoe het gaat lopen. 

Ook voor jou: mijn omzet als startende fotograaf - de eerste 6 maanden

Maar stel dat dit niet gaat werken, stel dat je niet binnen een aantal maanden genoeg omzet hebt en je toch een andere baan (erbij) moet gaan zoeken. Dan heb je in ieder geval je skills nog, want je skills verleer je niet. En met die skills kan jij weer een soort gelijke goede baan zoeken. En mocht dat in het uiterste geval ook niet lukken… dan zijn er altijd nog wel baantjes waar je wel bij aan de slag kunt. Misschien dat het wat anders verdient dan je gewend bent. Maar wat dan nog? So be it. Je heb wel een risico genomen en je bent je droom achterna gegaan, en daar mag je trots op zijn. 

Maar zo ver gaat het helemaal niet komen.

Tip: Schrijf al je doom scenario’s tot in de kleinste details uit. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Vervolgens ga je er oplossingen voor verzinnen.

Daarnaast kan je ook niet alles van tevoren uitdenken en plannen. Het is natuurlijk goed om na te denken over je bedrijfsplan en visie, maar uiteindelijk moet je het ook wel gaan waarmaken en gewoon doen. Zelf kon ik ook niet van tevoren bedenken hoe ik aan klanten zou komen. En toch heb ik hele leuke mensen ontmoet en zijn daar ook leuke opdrachten uitgekomen.

Als je eenmaal die stap zet, zul je vanzelf manieren vinden om toch aan je geld te komen. Je hebt ook veel meer tijd en energie om er in te steken en je gaat er dan ook voor want je moet wel!

Je verstand zal altijd voor die zekerheid kiezen, maar wanneer ga jij nou eens luisteren naar je hart? Echt, ga ervoor! Als de zekerheid van het geld het enige is wat je tegenhoudt dan moet je er voor gaan! Je kunt het!

Wanneer start jij voor jezelf als ondernemer? Praat mee op instagram @levenalsfotograaf !

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!