Leven als Fotograaf

Maandupdate Maart: een geweldige comeback en een belangrijk inzicht. 

inhoud

Poeh. Wat kan het freelance leven als fotograaf een rollercoaster zijn! Daar waar ik in januari en februari helemaal in de geldstress zat omdat ik geen opdrachten had. Leken mijn uitgezette lijntjes in maart allemaal uit te komen! Wat een geweldige comeback en wat voelt dat fijn! 

Maar weet je wat me wel opviel? Dat je zelfvertrouwen er zo vanaf kan hangen. Ik weet dat het niet fair naar jezelf en je bedrijf toe is, maar afgelopen maanden ben ik toch flink aan mezelf gaan twijfelen. Kan ik dit wel? Wil ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Wat als ik geen opdrachten meer krijg? Wat moet ik dan doen? Heb ik wel de juiste spullen? Heb ik wel de kennis? Is dit het waard? 

Allemaal gedachtegangen die door mijn hoofd spookten. Verschrikkelijk, en zo onterecht!

Tuurlijk is het goed om kritisch op jezelf te zijn, en er zijn altijd dingen waar je aan kan en moet werken. Maar even los daarvan. 

Het moment dat ik weer opdrachten kreeg…  ging het gevoel en de gedachten ook weer weg! Bizar he? 

Laatst vertelde een bevriende fotograaf mij dit ook al, waarop ik natuurlijk antwoordde dat het onzin is. Dat je vertrouwen moet hebben in jezelf en in je kunnen, en dat het wel weer aantrekt. Tenslotte hebben we ons eerste jaar ook overleefd, en nog ruimschoots ook! Dan moet dat nu toch ook wel weer lukken? 

Als fotograaf, en zeker als ondernemer in het algemeen, is het belangrijk dat je bewust bent van deze gedachten en onzekerheden. Wees reëel en vraag jezelf af of het echt zo is wat je denkt en voelt of dat het door invloeden van buitenaf komt? Zoals bijvoorbeeld een tijdje geen opdrachten hebben. Er zijn zoveel factoren waar dit vanaf kan hangen en dat ligt lang niet altijd aan je skills en kunnen. 

Praat met andere fotografen over hun ervaring hiermee en hoe ze daar mee omgaan. Dat zorgt voor herkenning en zet het in perspectief. 

Dat gezegd hebbende, hieronder een aantal updates van de maand maart. 

De comeback!

Vorige maand schreef ik over de advertenties die ik had aangezet voor productfotografie. In eerste instantie leek dat niet te lopen…  maar toch kreeg ik eind februari en begin maart bijna elke dag wel een aanvraag voor een offerte! Daar kwamen ook een paar klanten uit, super tof! In maart ben ik dan ook voornamelijk bezig geweest met het stylen en fotograferen van producten!

Lees ook: Productfoto’s maken, wat heb je nodig? Ultimate Guide | deel 1

Werken bij de studio

Het werken bij de studio voor 2 dagen in de week bevalt me wel, ondanks de lange dagen van 12 uur. Het is er gezellig met leuke collega’s en ik leer ook veel over het klantencontact, de snellere workflow en studiobelichting. Het is interessant om te zien hoe anderen het aanpakken. Wel twijfel ik of het echt iets is wat bij mij past, en dat zit hem dan voornamelijk in de vastigheid (als je een vrije dag wilt moet je dat 2 maanden van te voren aanvragen), het werken in de weekenden (mijn vriend is dan alleen vrij) en het relatief lage salaris. Voor nu is het prima, maar ik moet nog kijken hoe het verder gaat… 

Co-workingspace & businesscoach

Waar ik in februari makkelijk 3 dagen in de week bij de coworking space Workmode kon werken voor mijn bedrijf, was het in maart al moeilijk om 1 dag in de week in te plannen! Twee dagen gaan natuurlijk al naar het werk in de studio in loondienst en als ik voor mijn eigen bedrijf producten fotografeer, dan doe ik dat gewoon thuis in mijn kleine studio. 

Aan de ene kant super fijn natuurlijk dat ik het weer zo druk heb met opdrachten, aan de andere kant is het ook wel heel leuk om bij Workmode te werken tussen de andere ondernemers, ik heb tenslotte er niet voor niets een abonnement afgesloten. 

Dat zelfde geldt voor mijn traject bij mijn business coach Marieke Plant. Ik heb bijna niet ‘aan’ mijn bedrijf kunnen werken afgelopen maand, alleen maar erin. Wat natuurlijk super goed is voor de moneys, en dat is ook zeker wat op dit moment het belangrijkste is. Ik hoop dat ik volgende maand wat meer tijd er voor heb, en anders zal ik daar tijd voor moeten vrij maken!

Wat heb ik ervan geleerd en wat kan jij er van leren?

  • Als je een tijdje geen opdrachten hebt dan ligt dat niet altijd gelijk aan je skills. Blijf vertrouwen in jezelf hebben en wees die onzekerheid de baas. 
  • Wanneer er even geen geld binnenkomt ben je creatief genoeg om dit weer te kunnen oplossen. Vertrouw erop dat je altijd wel een manier vind om weer aan geld te komen, soms is het op een andere manier dan je het liefste zou willen zien, maar dat is dan maar even zo. 
  • Adverteren werkt. 
  • In drukke tijden is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen om je energie hoog te houden.
Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!