Leven als Fotograaf

Maandupdate September: dure overhaaste beslissingen

inhoud

Dit jaar is officieel een rollercoaster. Van 0 euro omzet in een maand tot een persoonlijke record hoogte, en van dure overhaaste beslissingen nemen tot er toch maar proberen een succes van te maken? 

Een van die overhaaste beslissingen was toch wel het boeken van een betaalde locatie en nog geen klant(en) ervoor hebben om het te financieren. Geheh.

Ja eerlijk is eerlijk, ik heb mij ook helemaal laten meeslepen door mijn eigen goede idee en enthousiasme. Ik ben nog steeds overtuigd van het concept, dat het echt wel kan werken, maar ik maakte één grote fout en dat is dat ik geen goede marketing strategie had. 

Ik wist al wel dat marketing een vak apart was, maar nu, €500 lichter aan de locatie kosten en nog steeds geen klanten die die kosten zouden dekken, weet ik het ook wel echt zeker 😉

Anyhow. Geen klanten, wel een afgehuurde locatie die niet meer (kosteloos) geannuleerd kon worden, dus. Ik besloot om dan maar zelf wat te organiseren in de vorm van een TFP shoot. En dat was gelukkig een groot succes! Ondanks dat het een duur grapje was zo, heb ik mijzelf erdoor wel weer flink uit mijn comfortzone gehaald. 

Het zorgde ervoor dat ik 10 stappen extra heb gezet en alles tot in de puntjes heb verzorgd! Van de visagie, modellen, tot de outfits en sieraden, van extra lampen en flitsers lenen en uitproberen tot de extra props en en lunch tijdens de shoot. Het voelde ontzettend fijn om zo creatief bezig te zijn en even wat te maken voor jezelf met een team! De behind the scene beelden zal ik binnenkort delen!

Zelf een TFP shoot organiseren? In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe!

Focus pakken

Verder staat de rest van het jaar in het teken van werk. De zomer is weer voorbij en dat betekent dat ik dus full focus op mijn bedrijf ga richten. Ik wil meters maken en groeien en daarbij ook meer stabiliteit in werk en inkomen. Ik ga zorgen dat de rollercoaster van dit jaar weer stabieler wordt en een stijgende lijn gaat aannemen in plaats van die pieken en dalen.

Hoe? Mij meer focussen op mijn werk en daar ook strenge keuzes in maken… net dat stapje extra zetten. Daarbij heb ik dit jaar al flink geïnvesteerd in kennis over ondernemen en fotografie, en dat wil ik uitbreiden: meer leren, meer nieuwe dingen oefenen en uitproberen. Doe je mee?

En het harde werken loont, want eind september heb ik een persoonlijk record omzet gehaald wat die andere maanden van het kwartaal weer opheft. Eerder vertelde fotograaf Sophie Oelrich al in een interview dat je niet naar je maandomzet moet kijken maar wat je gemiddeld in een kwartaal heb verdiend per maand. Nu snap ik wel wat ze er mee bedoeld.

Wat heb ik ervan geleerd en wat kan jij er van leren?

  • Dat je soms toch nog even een extra nachtje ergens over moet slapen voordat je iets groots begint, aanschaft of koopt.
  • Maar ook dat je ‘fouten’ er soms ook voor zorgen dat je uit je comfortzone stapt en net wat stappen extra zet.
  • Dat als je iets wilt, je echt heel veel voor elkaar kan krijgen in korte tijd.
Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!