Leven als Fotograaf

Vera Yve

Mijn omzet als startende fotograaf | de eerste 6 maanden

inhoud

Woooooop! De eerste 6 maanden als startende freelance fotograaf zitten er alweer op, en ik kan met trots zeggen dat mijn eerste financiële doelen zijn behaald. Maar wat is nou de omzet als startende fotograaf? Omdat ik veel de vraag krijg hoe het me afgaat, en of ik het allemaal wel red (vooral van mensen die ook de stap naar het freelance leven willen zetten), leek het me goed om mijn omzet van de eerste 6 maanden als startende freelance fotograaf inzichtelijk te maken. 

Ik vind dit wel heel spannend om het zo met jou te delen. Zeker omdat het toch een onderwerp is waar vaak niet zo open over gesproken wordt. Maar ik ga het toch doen omdat ik hoop dat het je motiveert om ook de stap te zetten naar het freelance leven. Het is allemaal niet zo eng als het lijkt.

Disclaimer: onthou dat ieder zijn/haar/hen pad anders is. Dit is hoe het bij mij ging, maar dat betekent niet dat het ook automatisch zo bij jou zou gaan. De ene verdient misschien wel veel meer of minder de eerste maanden als startende freelance fotograaf. Het is van zoveel factoren afhankelijk… Dit is in ieder geval hoe het bij mij ging en ik hoop dat je er de inspiratie uit haalt dat jij dit ook kan.

Lees ook: mijn eerste maand als freelance fotograaf

Winst, uitgaven en omzet startende fotograaf 

Allereerst is het belangrijk dat je de betekenis van de termen omzet, uitgaven en winst weet. Je omzet is namelijk niet altijd het bedrag wat je ook verdient. Het bedrag dat je daadwerkelijk aan jezelf als salaris uitstort. Van je omzet gaan nog de kosten die je maakt af, de belastingen en eventuele investeringen.

Zo kan een uiteindelijke factuur naar een klant €1500 bedragen, maar als daar nog €50 aan reis- en parkeerkosten van af gaan, en €200 aan materiaal/huur kosten, dan hou je dus €1250 over. En aan het einde van het jaar gaat er natuurlijk ook nog inkomstenbelasting af.

Goed. Nu we duidelijkheid hebben over het verschil tussen omzet en winst, gaan we maar direct mijn financiën induiken zeker?

Voorbereiding: Sparen, sparen en sparen!

Ter voorbereiding had ik van tevoren al wat gespaard zodat ik de eerste maanden niet afhankelijk hoefde te zijn van inkomsten. Van mijzelf heb ik altijd al wel een kleine buffer, maar zodra ik wist dat ik fulltime als freelancer aan de slag zou gaan, begon ik mijn uitgaven flink te minderen en mijn spaarrekening flink te vullen. Ik spaarde voor een buffer van minimaal 3 maanden, maar als ik echt ‘skeer’ zou gaan leven zou ik er wel 5 maanden mee uit kunnen komen. Al was dit natuurlijk niet de bedoeling!

Januari: De eerste maand als startende fotograaf

Woeeei wat was dit spannend want ik had nog helemaal geen fotografie opdracht staan. Maar ik zat zeker niet stil. De eerste 2 weken had ik al een paar leuke TFP shoots ingepland en hier deelde ik dan ook veel van op social media. Niet lang erna kreeg ik dan ook mijn eerste mailtje voor een betaalde personal branding shoot! Ik kon mijn geluk niet op! Mijn eerste €425 (incl reiskosten) is in the pocket!

Ook heb ik gelijk een aantal investeringen gedaan in materiaal, zo heb ik een flitser gekocht en het Adobe pakket uitgebreid; dat was dan weer – €227. In totaal was mijn winst in januari dus: €198. Het is een begin maar ik ben er nog lang niet. Het geld dat ik verdien houd ik op mijn zakelijke bankrekening staan. Ik zie nu nog niet het nut ervan in om salaris uit te keren naar mij zelf. Voorlopig blijf ik nog even teren op mijn spaarrekening.

Lees ook: Hoe organiseer je een TFP shoot voor je portfolio

Februari: Omzet doelen worden gezet

De eerste maand is voorbij gevlogen, ik heb hard aan mijn website en pakketten gewerkt en ook in februari neem ik daar nog de tijd voor. Deze maand zit het mee met mijn omzet. Ik heb 2 fotoshoots, onder anderen een voor mijn vorige werkgever, en verdien daarmee zo’n €1380. Dat is een mooi begin voor de tweede maand! Ik neem mijzelf voor om €1300 over te maken als salaris en dat bedrag ook vol te houden de aankomende maanden. Qua kosten is het deze maand laag. Alleen het adobe en boekhoudpakket dat samen €47 euro is. Mijn winst in februari is dan ook €1333.

Ook zet ik een aantal financiële doelen voor mijn omzet als startende fotograaf. Zo is een van mijn doelen dat ik in juni €3000 euro wil verdienen en dat kan volhouden. €2000 als salaris en dan nog €1000 voor de zakelijke kosten. Zoals bijvoorbeeld het gedeelte dat je apart moet houden voor de jaarlijkste inkomsten belasting.

Maart: Op papier ziet het er net wat anders uit

Februari was zeker een mooie tweede maand, maar ik ben nog wel voorzichtig. Ik moet dit wel vol zien te houden. Toch begin ik redelijk enthousiast aan maart. Ik ben op het idee gekomen om minishoots te organiseren in de natuur. In het begin loopt het niet heel storm, maar later zijn er toch een paar inschrijvingen. Ook heb ik nog wat andere fotoshoots staan en ik reken uit dat mijn omzet als startende fotograaf in maart rond de €1400 euro zou uitkomen. Ik ben heel blij want dat betekent dat ik mijn voornemen (elke maand €1300 aan salaris over maken) kan volhouden.

Maar in de boekhouding ziet het er iets anders uit. Omdat een aantal shoots aan het einde van maart gepland waren vallen de factuurdata in april ;). Op papier is mijn omzet dus €767. 

Mijn kosten voor die maand bedraagt; €425. Dat zijn mijn reiskosten die ik kwartaallijks inboek en heb ik mij aangesloten bij beroepsorganisatie DuPho. In totaal is mijn winst in maart dus €342.

April: Stap dichterbij mijn omzet doelen als startende fotograaf.

YES! Ik merk dat er een stijgende lijn in mijn omzet als startende fotograaf zit. Het werkt ontzettend motiverend! Al ziet mijn spaarrekening daar nog niet zo heel veel van helaas… Met de €1300 aan salaris kan ik net rondkomen en nog niet zo heel veel sparen. Ook let ik nog echt wel goed op de kleintjes.

De omzet voor april is al zeker een lekker bedrag, en ik reken uit dat, als ik de shoot van maart niet mee zou tellen, ik rond de €1500 zou uitkomen! Trots! In mijn boekhouding staat er dus zelfs €2172 !!! Record aan omzet! Maar daar gaan uiteraard ook weer kosten vanaf; mijn maandelijkse zakelijke kosten en ik heb een geïnvesteerd in een nieuwe studio lamp. In totaal zijn die kosten €335. Mijn winst van april is dus €1837.

Ik besluit dat ik mijn ‘salaris’ van €1300 wel wat mag opkrikken, en verhoog het bedrag dat ik uitkeer naar mijn privé rekening naar €1500. Ik hoop dit bedrag de komende maanden ook vol te houden.

Mei: WOW! Mijn omzet doel is behaald!

Via via kom ik aan een klant die tijdelijk van mijn diensten als fotograaf wilt gebruik maken. Het zou gaan om 2 shoots in de week, voor 2 maanden. Een mooie opdracht en het zorgt natuurlijk ook wel voor wat vastigheid qua omzet. 

Ook in mei heb ik weer dat een aantal factuurdata in de volgende maand terecht komen. Maar als ik puur kijk naar de shoots die in mei plaats vonden, dan kan ik met trots zeggen dat ik mijn omzet doel heb gehaald!!! En zelfs een maand eerder dan gepland! WOW! Dit was een heel bijzonder moment toen ik hier achter kwam. Naast dat ik natuurlijk trots ben op mijzelf, zorgt het er ook voor dat ik de stress die ik had (of ik wel genoeg zou kunnen verdienen) wat meer kan los laten.

In mijn boekhouding is mijn omzet van mei €2382. Mijn kosten blijven bij mijn maandelijkse uitgaven en zijn nu €51. Mijn winst van mei is dus €2331. Ondanks dat ik nu wel mijn omzet doel heb gehaald, ben ik nog voorzichtig. Ik wil mijn salaris kunnen volhouden of verhogen en niet een keer moeten ‘inleveren’. Ik besluit dus om voor mei ook €1500 euro als salaris naar mijn privé rekening over te maken.

Juni: Record hoogte aan omzet als startende fotograaf

Oke. Ik heb dan wel mijn omzet doel in mei gehaald, ik wil dit wel kunnen volhouden! Ook heb ik een vakantie gepland in juli en maak ik me zorgen of ik het wel allemaal ga redden. 

Door deze stress plan ik shoots in met onmogelijke deadlines (vooral door mijzelf) en werk ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat aan de opdrachten. Ik ben super blij dat ik zoveel mag en kan doen, maar de lange uren beginnen mij ook wel op te breken…

Door dit harde werken is mijn omzet van juni wel naar een record hoogte gestegen van €4744 !! Maar daar gaat nog wel €1095 aan kosten vanaf. De kosten bedragen de kwartaallijkse reiskosten en een aantal investeringen in apparatuur, onder anderen een nieuwe lens. Mijn winst van juni is dan ook €3649.

Ook deze maand houd ik mijn salaris nog dezelfde hoogte en maak ik €1500 naar mijn privé rekening over. Nu hopen dat ik dit de komende maanden kan volhouden!

Juli: Ik moet in quarantaine!

In juli ga ik 2 weken op vakantie. Daar ben ik ook wel ontzettend aan toe. Maar dat betekent ook dat ik maar 2 weken heb om mijn omzet voor die maand binnen te halen. Dit maakt mij best wel zenuwachtig en en ik plan dan ook die weken veel fotoshoots in. Helaas komt hier ook snel een einde aan want ik raak besmet met Covid en dat betekent dat ik in quarantaine moet.

Al met al heb ik voor juli toch een mooi bedrag bij elkaar verdient als startende fotograaf en is mijn omzet dan ook €1511 waarvan €236 euro aan kosten. Mijn winst voor juli bedraagt dan ook €1275. Als salaris maak ik weer €1500 naar mijn privérekening over. Jup. Geen vakantie geld dus 😉

Bonus: De beste tip die ik heb gekregen als ondernemer

De beste tip die ik heb gekregen was dat als je meer wil verdienen als startende fotograaf, of überhaupt als ondernemer, je ook meer moet uitgeven. Als je wilt groeien, moet je investeren in jezelf. Dit vond ik, zeker in het begin met een klein budget, heel lastig. En dit vind ik nog steeds wel lastig. Maar als je die tip in je achterhoofd houdt, maakt het sommige keuzes wel veel gemakkelijker. 

Conclusie

What a ride! Op vakantie had ik de tijd om na te denken en te reflecteren op de eerste 6 maanden als startende freelance fotograaf. Ik ben trots en ontzettend dankbaar dat deze opdrachten op mijn pad kwamen en ik veel verschillende mensen en producten heb mogen fotograferen! Tegelijkertijd baal ik ook van de stress die ik soms heb ervaren en de lange dagen die ik heb gemaakt. Zo wil ik het niet! Een balans tussen werk en privé is zo belangrijk en daar ga ik de komende maanden aan werken.

Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd en dat je eindelijk die stap gaat zetten om ook als freelancer aan de slag te gaan! Remember, dat dit mijn verhaal is en dat ieder zijn pad anders is. Maar soms moet je gewoon de sprong wagen. Natuurlijk heb ik mij soms ook heel zenuwachtig gevoeld en mijzelf afgevraagd of ik het wel zou redden en genoeg zou verdienen. Maar ik heb ook altijd gedacht dat als dit niet zou lukken, ik toch wel weer ergens werk zou vinden. De skills heb je en die verleer je nooit!!

Als je nog vragen hebt kun je die natuurlijk altijd stellen, laat een berichtje achter onder de post op Instagram of stuur me een DM.

Hee fotograaf!

Hi, ik ben Vera, freelance fotograaf en ondernemer. Op deze blog schrijf ik over het leven als (startende) freelance fotograaf. Boordevol praktische fotografie tips! Hiermee hoop ik mensen zoals jij te inspireren om de stap te nemen om ook hun droom achterna te gaan.

Explore, create, inspire!

Join the club!
Let's connect!